Column | In Trumps desinteresse schuilt het grootste gevaar

Van tevoren hield iedereen de adem in. Dus klonk er bij alle onrust om de drastische decreten op dag één (gratie voor Capitoolbestormers, vertrek uit het klimaatakkoord, noodtoestand aan de zuidgrens) ook opluchting in de Europese reacties. President Trump „focused his fire elsewhere”. Op Panama en Mexico bijvoorbeeld.

Inderdaad, er komen nog geen importtarieven en dus geen acute Transatlantische handelsoorlog. Evenmin beval Trump Europese NAVO-bondgenoten onverwijld de defensieuitgaven te verhogen. Het viel mee. Of niet?

In feite schuilt achter Trumps desinteresse voor ons deel van de wereld het grootste gevaar. Hij wendt de steven en wil Amerika’s strategie vesten op de logica van invloedssferen. Anders dan sinds 1945 vanzelf sprak voor alle presidenten – van F.D. Roosevelt tot aan Joe Biden – valt het Europese continent niet onomstotelijk binnen die sfeer. Dit maakt ons onbeschut, aangewezen op onszelf.

Trumps fameuze persconferentie in Mar-a-Lago op 7 januari biedt de sleutel. Hij betwistte het Deense gezag over Groenland, dreigde het Panama-kanaal te onteigenen en wilde de Golf van Mexico omdopen in Golf van Amerika (beide laatste punten herhaalde hij in de inauguratierede). Eerder al had hij de Canadese premier Justin Trudeau in Florida verwelkomd als „gouverneur van de grote state Canada”, en dus niet als premier van een soeverein land.

Met deze woorden hervestigde Trump de claim die president James Monroe in 1823 namens de jonge VS op het westelijke halfrond legde, kort na Mexico’s (1821) en Brazilië’s (1822) onafhankelijkheid van Spanje en Portugal. Destijds was deze ‘Monroe-doctrine’ een signaal aan de Europese koloniale machten zich voortaan buiten Amerika’s ‘achtertuin’ te houden. Vandaag gaat de boodschap aan China en Rusland.

Daarom brengt duiding van Trumps aanpak in termen als expansionistisch of isolationistisch ons weinig verder. Hij doet allebei. Het patroon is dat van een gelijktijdige territoriale terugtrekking op én gezagsuitbreiding over het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent. Oftewel, minder dan de hele wereld maar meer dan het eigen grondgebied.

In een subtiele wenk vroeg Trump maandag eerherstel voor zijn voorganger William McKinley (1897-1901); deze mag weer een bergtop naar zich vernoemd krijgen. McKinly was de president die in een oorlog in 1898 de Spanjaarden uit de Golf van Mexico en Caribische Zee verdreef (Cuba werd onafhankelijk, Puerto Rico kwam onder Amerikaans gezag) en in de Pacific controle over Guam, Hawaii en de Filipijnen verwierf. Hij voltrok de belofte van de Monroe-doctrine.

Ook onthullend in Trumps intreerede was dat Amerika’s strategische rivaal China louter werd genoemd als profiteur van het nabije Panama-kanaal, niet om wat het land in Azië wel of niet doet jegens bijvoorbeeld Taiwan. Rusland kreeg evenmin een vermelding.

Qua buitenlandpolitiek hield de president het algemeen: „We zullen ons succes niet alleen afmeten aan de veldslagen die we winnen maar ook aan de oorlogen die we beëindigen, alsmede” – hier wierp de redenaar een veelzeggende blik – „aan de oorlogen waar we niet aan beginnen.” Hij bezegelt het einde van Amerika’s naoorlogse rol als politie-agent van de internationale liberale orde.

Natuurlijk, ook Vladimir Poetin denkt in invloedssferen; zie Oekraïne. Hetzelfde geldt voor Xi Jinping, wiens buren voorzichtig doen. Maakt Trumps aantreden dan een verschil? Ja, na 80 jaar waarin de VS de multilaterale orde schraagden, wordt het recht van de sterkste nu uitgedragen vanuit het Witte Huis. Dit doet alles kantelen. Nu al verklaren opportunistische Amerikaanse commentatoren deze strategie tot het nieuwe normaal.

Canada is voor de VS wat Oekraïne is voor Rusland: nooit helemaal zeker van de eigen soevereiniteit. Scherp leest de Canadese oud-politicus en intellectueel Michael Ignatieff geostrategische patroon in Trumps woorden en daden.

Waarom zou een Amerika dat het westelijke halfrond domineert, energie en mineralen haalt uit Alaska (decreet op dag één), Canada (economische dwang) en Groenland (wie weet) en ook de zuidgrens met Mexico op slot houdt, zich überhaupt iets aantrekken van het lot van staten als Oekraïne of Taiwan? Trump gelooft niet in democratie en gedeelde waarden, enkel in nationale belangen. Als Rusland en China zijn invloedssfeer respecteren, dan Amerika de hunne.

Een Europa buiten Trumps blikveld moet het zelf rooien. Het is oorlog aan onze oostgrens. Anders dan in 2017 kunnen we vier jaar Trump niet ‘uitzitten’. Nostalgie naar een voorbije orde helpt niet. Alleen op eigen kracht kunnen we onze vrijheden waarborgen, tegenover Rusland, China én Trumps Amerika.

Luuk van Middelaar is politiek filosoof en historicus.