De Verenigde Staten gaan een „gouden eeuw” tegemoet, waarin het machtigste land ter wereld „nog exceptioneler zal worden”. Amerikanen moeten hun pioniersmentaliteit afstoffen om „nieuwe horizonten te verkennen”. Zo moet de nationale vlag geplant worden op de planeet Mars en het huidige Amerikaanse „grondgebied uitgebreid worden”. Niet alleen door de Golf van Mexico om te dopen tot Golf van Amerika, maar ook door het Panamakanaal „terug te pakken”.
Met deze en andere ambitieuze vergezichten heeft Donald Trump maandag een aanmerkelijk positiever en persoonlijker getoonzette inauguratierede gehouden dan bij zijn eerste eedaflegging als president, begin 2017. Trump klonk acht jaar terug bij vlagen duister, op het woedende af. Hij schetste toen een gitzwart beeld van de stand van het land, met passages over een „Amerikaans bloedbad” en „fabrieken die als grafzerken in het landschap van onze natie staan”.
Ook in deze tweede rede gaf hij in het begin af op de ‘corrupte’ Washingtonse politieke elite en op de regering van de uitgaande Democratische president Joe Biden. Die moest onbewogen aanhoren, hoe hij niet in staat zou zijn om binnenlandse crises zoals de bosbranden rond Los Angeles of de orkaanschade in North Carolina goed te bestrijden. „Zelfs de huizen van rijke Amerikanen zijn verwoest door de branden”, schamperde Trump.
De nieuwe president signaleerde twee grote uitdagingen, die hij van zijn voorganger erft: immigratie en inflatie. Zowel migranten die clandestien oversteken uit Mexico als de gestegen energieprijzen rechtvaardigden volgens Trump het uitroepen van nationale noodtoestanden. Daaronder belooft hij het leger af te sturen op de zuidgrens en „criminele vreemdelingen” massaal uit te zetten onder de archaïsche Alien Enemies Act van eind 18de eeuw. Om de (overigens reeds historisch hoge) energieproductie op te voeren, mag op meer plekken geboord worden naar het „vloeibare goud onder onze voeten”. Dit zodat de VS de hele wereld van fossiele brandstoffen kunnen voorzien.
Geen woord over Oekraïne
Tegelijkertijd beloofde hij de wereld vooral meer Amerikaans isolationisme. „We zullen ons succes niet afmeten aan de slagen die we winnen, maar ook aan de oorlogen die we beëindigen, en misschien nog wel belangrijker, de oorlogen waar we nimmer in verzeild raken.”
Trump ging amper in op de buitenlandse conflicten die zijn presidentschap ook vanaf dag één zullen beheersen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die hij tijdens de campagne beloofde binnen 24 uur op te lossen, noemde hij in het geheel niet. Over het prille staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas pochte hij dat dit dankzij hem al vóór zijn aantreden tot stand kwam.
Ook op het gebied van internationale handel werd hij niet erg concreet. Zo gaf hij geen bijzonderheden over de importheffingen waarmee hij tijdens de campagne en de transitie al schermde. Volgens mediaberichten moet Trumps regeringsploeg het nog eens worden over details en percentages.
Trump beloofde alleen dat er een buitenlandse belastingdienst komt, die alle importheffingen gaat innen bij handelspartners. Hij deed het voorkomen alsof Amerikanen daar alleen maar van zullen profiteren en niet zullen lijden onder stijgende prijzen, mochten andere landen terugslaan met eigen heffingen. Trump: „In plaats van onze burgers te belasten om andere landen rijk te maken, zullen we andere landen belasten om onze burgers rijk te maken.”
Slechts twee erkende genders
Liever ging Trump enkele fronten van de binnenlandse cultuuroorlogen langs. Van „het onderwijssysteem dat onze kinderen leert om zich te schamen en hun land te haten” of „een overheid die in elke hoek van het openbare leven over geslacht of etnische achtergrond begint”. Ook zegde hij militairen die tijdens de pandemie de coronaprik afsloegen, eerherstel en looncompensatie toe.
Onder het mom van „een revolutie van het gezond verstand” beloofde hij aan zulke misstanden een einde aan te maken. „We worden kleurenblind en beoordelen weer op merites”. Aan ‘censuur’ door de overheid komt een eind en het aantal officieel erkende genders wordt weer twee: „Man en vrouw.”
Over zijn juridische perikelen klaagde Trump dat hij „de afgelopen acht jaar uitgedaagd is zoals geen enkele president in de afgelopen 240 jaar”. Hij sprak van „een kwaadaardige en gewelddadige politieke bewapening van het justitieapparaat. Zijn stembuszege was „een kentering van dit verraad”. Dat hij half juli tijdens een campagnerally ontsnapte aan de dood toen een jongeman hem door het oor schoot, was niet voor niets. „Ik werd door God gered met een reden: om Amerika weer groots te maken.”
Zo nu en dan leek Trump daarmee in een bekende valkuil te stappen. Tijdens de presidentsrace kreeg hij van zijn campagneteam vaak de opdracht minder over zijn persoonlijke grieven te spreken en meer over de zorgen van kiezers. Een advies dat hij regelmatig negeerde door zich na enkele voorbereide opmerkingen te verliezen in tirades tegen, bijvoorbeeld, Hillary Clinton, zijn tegenstander van acht jaar terug.
Lees ook
Biden uitgezwaaid door Trump.
Technologische vooruitgang
In deze inaugurale rede hield Trump zich echter aan de tekst. En ditmaal bevatte die in veel sterkere mate een positivistisch en hoopvol verhaal, dat aan retorische kracht won omdat hij het ook nog eens persoonlijk maakte. Trump verbond zijn eigen onwaarschijnlijke terugkeer naar het Witte Huis – ondanks zijn rol bij de Capitool-bestorming van 2021, ondanks de vier strafzaken tegen hem – effectief met dat van het land zelf. „Mijn terugkeer bewijst dat wij het beste zijn in het doen van het onmogelijke.”
Trump ging in zijn half uur durende toespraak (twee keer langer dan in 2017) vervolgens een lange lijst historische Amerikaanse prestaties langs. Niet alleen bedwongen Amerikanen ooit woestijnen en bergen, ze bouwden ook wolkenkrabbers en spoorlijnen, en versloegen communisme en fascisme, zo somde hij op. „Met jullie hulp zullen we de Amerikaanse belofte herstellen en het land waarvan we zo veel houden, wederopbouwen.”
Op de voorste rijen van Trumps publiek zaten prominente techmiljardairs als Elon Musk, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg. De afgelopen tijd hebben zij de nieuwe president al gesteund met miljoenendonaties en loftuitingen. Met hen aan zijn politieke zijde lijkt de oudste president die de Verenigde Staten ooit kenden een thema te hebben gevonden waarmee hij zijn tweede en laatste termijn toch een vitaal imago kan geven: technologische vooruitgang.
De VS joegen die immers eerder met succes aan, somde hij op: „Het splijten van het atoom, het lanceren van de mensheid naar de ruimte en alle menselijke kennis beschikbaar maken in de palm van onze hand.” Toen Trump aankondigde dat de Star and Stripes op Mars zullen wapperen, was in het publiek een uitbundig lachende Musk te zien. De techmiljardair, uitgegroeid tot Trumps belangrijkste informele adviseur, koestert al jaren een toekomstdroom om de rode planeet te koloniseren.
Pas na zijn toespraak verviel Trump even in zijn wrokkige rol. In een gesprek met aanhangers in een bijzaaltje van het Capitool, bekritiseerde hij Bidens pardonneerbesluit van eerder die dag. Op de valreep besloot de vertrekkende president preventief gratie te verlenen aan oud-topmilitair Milley, infectieziekte-expert Fauci en de leden van de Huis-commissie die de Capitool-bestorming onderzocht. Daarna herhaalde Trump zijn leugen dat hij in 2020 de verkiezingen door fraude verloor. Maar, stelde hij ook over zijn nu voltooide terugkeer naar het hoogste ambt: „Eerlijk gezegd is dit historisch een veel grotere prestatie.”