In de steeds snellere schaakwereld houdt Wijk aan Zee vast aan traditie

Tientallen schaakliefhebbers staan in sporthal De Moriaan te wachten om door een plastic scherm naar een aantal van de beste schakers ter wereld te kijken. Het scherm is opgehangen zodat de topschakers zich in volle concentratie kunnen richten op hun partijen. De toeschouwers mogen, nadat de gong heeft geklonken voor aanvang van de partijen, ook niet meer hardop praten. Ook telefoongebruik is niet toegestaan.

Als de spelers één voor één worden aangekondigd klinkt het luidste applaus – nog altijd bescheiden, maar voor schaakpubliek uitbundig – voor Dommaraju Gukesh. De Indiase schaakgrootmeester werd in december op 18-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen uit de geschiedenis. Hij schuift aan voor zijn eerste partij sinds de wereldtitel, tegen de Nederlander Anish Giri. Een dag eerder was Gukesh nog in India om een prestigieuze sportprijs in ontvangst te nemen, hij landde een paar uur voor aanvang van het toernooi op Schiphol.

Het is de eerste dag van het Tata Steel-schaaktoernooi, ook wel ‘het Wimbledon van het schaken’ genoemd. Sinds de eerste editie in 1938 reizen bekende grootmeesters naar Wijk aan Zee af. Schaken heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Dat is ook te zien aan de drukte in de kustplaats, waar ook een amateurtoernooi plaatsvindt. In dezelfde sporthal waar de wereldtoppers aan het werk zijn, spelen honderden amateurs aan lange tafels hun partijen. Evenals in een nabijgelegen beachclub en in een strandhotel.

Zelfs in de kantine van de sporthal wordt, onder het genot van erwtensoep en tosti’s, schaak gespeeld. In het naburige café is de achterzaal ingericht als een soort schaaktheatertje, waar live-commentaar bij de partijen van de grootmeesters gegeven wordt. Terwijl in de rest van het café, hoe kan het ook anders, wordt geschaakt.

Het 11-jarige Argentijnse „wonderkind” Faustino Oro. „Hij is de enige kans op een Zuid-Amerikaanse wereldkampioen.”
Foto Olivier Middendorp

De nieuwe generatie schakers weet het toernooi ook te vinden. Inaê Graziela (24) is als toeschouwer naar Wijk aan Zee gekomen. Ze schaakt pas anderhalf jaar, maar is dolenthousiast. De Braziliaanse kwam eind 2023 als au pair naar Nederland, en heeft haar Nederlandse vriend meegesleept naar het schaaktoernooi om de wereldtop aan het werk te zien. Ze kijkt met name uit naar het optreden van het 11-jarige Argentijnse „wonderkind” Faustino Oro. „Hij is de enige kans op een Zuid-Amerikaanse wereldkampioen.”

Een andere aanwezige in Wijk aan Zee is Peter Doggers, hij beschreef in zijn boek De Schaakrevolutie hoe het eeuwenoude spel juist door de opkomst van de computer en het internet flink aan populariteit won. De ontwikkeling is de laatste vijf jaar in een stroomversnelling terechtgekomen, volgens Doggers ging dat in drie golven – die je terug kunt zien in de cijfers van online schaakplatforms.

„De eerste was de start van de coronapandemie in maart 2020. Een half jaar later kwam de tweede grote aanjager: de Netflix-serie The Queen’s Gambit”, zo zegt Doggers. Hierdoor nam ook het aantal schakende vrouwen toe. Maar de derde, en volgens Doggers grootste golf, kwam eind 2022. Via livestreams op sociale media werden schaakwedstrijden online een hit. De controverse rond het al dan niet valsspelen van de Amerikaanse schaker Hans Niemann werd wereldnieuws, en een foto op Instagram van topvoetballers Lionel Messi en Cristiano Ronaldo aan een schaakbord – nog altijd de op drie na meest gelikete foto ooit op het platform.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond ziet dit terug in de ledenadministratie; vooral onder jongeren tussen de 19 en 30 jaar is de denksport populair.

Een van die nieuwe leden is Joppe Bolderman (26), die het toernooi voor de tweede keer bezoekt. Hij is bestuurslid van schaakvereniging Zwart op Wit uit Amsterdam, die in 2021 werd opgericht en voornamelijk uit twintigers bestaat. Bolderman begon in datzelfde jaar met schaken op initiatief van zijn huisgenoot, die The Queen’s Gambit had gezien. „We speelden drie potjes, ik won ze alle drie en ik was hooked.”

Carlsen grote afwezige

De populariteit van het online schaken betekent ook de opkomst van andere vormen dan het klassieke schaakspel. Online spelen mensen vooral de varianten rapid en blitz, snelle potjes met weinig tijd op de klok. Recent is er, met de wereldster Magnus Carlsen als aanjager, een nieuwe vorm populair geworden: freestyle. Daarbij worden de stukken achter de pionnen voor aanvang van de partij gehusseld.

Carlsen – achtvoudig winnaar van het Tata Steel-schaaktoernooi en vijfvoudig wereldkampioen – is de grote afwezige in Wijk aan Zee. De Noor is uitgekeken op het klassieke schaakspel. Met behulp van schaaksoftware komt de voorbereiding van de strijd om de wereldtitel neer op maanden huiswerk. Daarom speelt Carlsen volgens Doggers liever snellere vormen van het spel. „Je speelt meer op intuïtie, en dan komt de ‘ware schaakkracht’ naar boven.”

Naast de snelle schaakvormen houdt de beste schaker van de wereld zich bezig met freestyle, met voor de partij gehusselde stukken achter de pionnen. „Dat kan dan weer wel op het klassieke, tragere speltempo volgens Carlsen, want dan kun je je niet meer voorbereiden met de computer”, zegt Doggers. Later dit jaar organiseert de Noor samen met een Duitse investeerder een freestyle-schaakcompetitie met vijf evenementen op vier continenten.

Winst na vier uur

Gukesh is als wereldkampioen ‘klassiek’ automatisch gekwalificeerd voor het eerste van die evenementen, dat in februari in Duitsland zal plaatsvinden. Maar eerst richt hij zich nog op het klassieke spel in Wijk aan Zee. Hij neemt de tijd voor zijn zetten, terwijl Giri ontspannen rondloopt tussen de tafels van de andere topspelers – een gebruikelijk verschijnsel in het uren durende klassieke schaakspel. Totdat de wereldkampioen het spel met zijn dertiende zet op scherp zet. Giri twijfelt zichtbaar en heeft meer tijd nodig voor zijn volgende zetten. Gukesh weet de partij naar zijn hand te zetten en wint uiteindelijk na ruim vier uur spelen.

Hoewel het in Wijk aan Zee om klassiek schaken gaat, valt de naam van Magnus Carlsen nog geregeld in de wandelgangen; de Noorse grootmeester en zijn freestyle-schaken hangen als een schaduw boven het toernooi. „Het klassieke schaken staat onder druk”, beaamt Doggers. De nieuwe vormen van het eeuwenoude spel winnen snel terrein. Maar dat hoeft volgens hem niet te betekenen dat het spel ooit zal verdwijnen. Hij maakt de vergelijking met atletiek, waar naast de sprintnummers ook de marathon nog altijd belangrijk is. „Dat is een mooie klassieke afstand met een lange traditie, die zal ook niet zo snel helemaal verdwijnen.”