Caroline van der Plas ging er donderdagavond eens goed voor zitten. Woeste Grond was op tv. Boerendrama zoals de BBB-leider dat graag ziet. Het gaat over een Twentse familie, drie generaties innig verbonden – aan elkaar, aan de koeienboerderij, aan de grond. Opa verliest bijna zijn arm in de grasmaaier, de zoon gaat scheiden, zijn nieuwe vriendin trekt bij hem in, de kleinzoon sluit zich aan bij het verzet. Diens gewapende groep Boerengrondverzet wacht met fakkels een politica op bij haar huis en pleegt een aanslag op een asielzoekerscentrum.
Maar dan. Thuis op de bank verslikte BBB-leider Van der Plas zich bijna in haar Deventer koek. Oma graaft een kistje op met nazi-parafernalia die van haar foute vader zijn geweest. Ze vertelt aan de kleinzoon dat de methodes van het Boerengrondverzet – intimidatie, terreur – lijken op die van de NSB. Wil hij ook aan de verkeerde kant van de geschiedenis eindigen? Woedend postte Van der Plas op X: „@NPO, wat is dit? Boerenprotest vergelijken met NSB? What the hell. Kamervragen zijn in de maak.” De woordvoerder van AvroTros moest vervolgens aan haar uitleggen dat Woeste Grond een soap is: „Zoals het genre al aangeeft is dit fictie. Fictie betekent dat het verzonnen is.”
Ja en nee. Seriemaker Johan Nijenhuis verzon zijn soap toen de boerenverzet in Nederland hevig woedde. Het Boerengrondverzet modelleerde hij naar Farmers Defense Force. De boodschap van de serie is: onvrede op het platteland is terecht, maar terreur is fout. En laat de asielzoekers erbuiten.
In Woeste Grond draait het om de warme familiebanden. Veel conflict, vooral in de liefde. Het begint met de scheiding nadat moeder is vreemdgegaan. Of in het Nedersaksisch dialect dat ze in de serie spreken: ze heeft onder ’t droad heen vrett’n en thuus alles loaten stoan. Haar man neemt vervolgens een vriendin in de stad (hij heeft een wiefke veur ’t gaas jaagd). Ondertussen raakt de Twentse gemeenschap op drift door de oprukkende stadse vijand die met strengere regels het boerenbedrijf knevelt. De boerenleenbank doet moeilijk. Het „strakke yogavrouwtje” Fleur Braadhuis verleidt de oom en wil grond opkopen om er vakantiehuisjes op te plempen. Andere stadse types drijven de huizenprijs op.
Aanslag op azc
Een sterke, aangename tv-serie. En met dagelijks één miljoen kijkers een onverwachte hit voor de publieke omroep. Die wil al langer een eigen soap in de vooravond op NPO 1, voor de weken dat talkshow Eva er niet is. Maar die wens was wat op de achtergrond geraakt doordat soaps in de tv-wereld worden weggedrukt door de goedkopere reality-tv. Woeste Grond scoort nu beter dan Eva en zelfs beter dan GTST.
Met de streekserie kunnen ze bovendien de kritiek pareren dat Hilversum voornamelijk de randstad bedient. En inspelen op de romantische gevoelens van veel kijkers over het boerenleven. Zoals columnist Tina Nijkamp vrijdag zei bij Nieuws van de Dag (SBS6): „De hunkering naar het platteland, dat nuchtere, dat vriendelijke, dat pure.” De Twentse regisseur Johan Nijenhuis is geknipt voor deze taak. Naast vele romkoms maakte hij eerder de streekfilm De beentjes van St. Hildegard en voor TV Oost de soap Van Jonge Leu en Oale Groond.
Ook in Woeste Grond verzint hij grote conflicten die hij vervolgens snel smoort in luchtige gemoedelijkheid. Uitgerekend met het gewraakte Boerengrondverzet vertilt hij zich een beetje. De aanslag op het azc wordt goed opgebouwd, maar als de autobanden eenmaal branden, snijdt Nijenhuis snel weg en krijgen we er nauwelijks nog iets over te horen. De terreurdaad heeft verder geen gevolgen. Op zich realistisch, boerenterroristen komen in het echt ook overal mee weg. Maar net als in de werkelijkheid is het onbevredigend. Misschien is die aanslag te groot voor de soap. Het kistje met de swastika-armband komt vervolgens uit de lucht vallen, en is ook te zwaar voor de soap. Eigenlijk heeft het geen andere functie dan als inleiding voor de preek van oma tegen haar vuurgevaarlijke kleinzoon.
Vrijdagavond is de finale van het eerste seizoen, in de zomer keert Woeste Grond terug met twintig nieuwe afleveringen. Als het tenminste mag van Caroline van der Plas.