In Gaza is het nieuws over een naderende wapenstilstand bitterzoet. Op woensdagavond volgde direct na de aankondiging van het akkoord tussen Israël en Hamas op veel plekken uitzinnige vreugde dat er mogelijk een eind komt aan vijftien maanden van Israëls oorlog in Gaza, die door onder meer mensenrechtenorganisaties als Amnesty International is omschreven als genocide. Tegelijkertijd gingen de luchtaanvallen onverminderd door.
„Ik voel een mix van blijdschap, verdriet, angst en opwinding”, vertelt de 22-jarige Lama Hussain telefonisch uit het Al-Bureij vluchtelingenkamp in de centrale Gazastrook. „Ik ben heel bang om op het laatste moment iemand te verliezen.”
Sinds de aankondiging van het bestand zijn er ruim zeventig mensen gedood door Israëlische luchtaanvallen, van wie de meesten in Gaza-Stad. Voor Hussain lijken de resterende dagen tot het begin van de wapenstilstand op zondag eindeloos: „Ik weet niet hoe we het 468 dagen hebben volgehouden, en ik kan er niet nog twee verdragen.”
Zware verwondingen
Onder de doden van donderdag was Raafat Salha, de directeur in Gaza van de Independent Commission for Human Rights (ICHR). Op 14 januari was er een luchtaanval op het huis in Deir al-Balah waar Salha en zijn familie sinds hun ontheemding uit Beit Lahia verbleven. Twaalf van hen, onder wie zijn vrouw en vier kinderen, werden direct gedood. Salha overleed donderdag aan zware verwondingen in het al-Aqsa-ziekenhuis, meldde de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Mezan.
Diezelfde dag werd Ihab Fisal, een medewerker van het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR), samen met zijn vrouw en twee kinderen gedood door een bombardement op een huis in Gaza-Stad. „We zijn kapot van de moord op onze collega’s,” schreef de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq op X. „Mensenrechtenverdedigers zijn geen doelwit.”
Het dodental in Gaza door de Israëlische aanvallen is inmiddels opgelopen tot ruim 46.700. Volgens een recente studie van het medische tijdschrift The Lancet is het dodental in Gaza sinds oktober vorig jaar structureel onderschat, en lag dit voor de eerste negen maanden van de oorlog waarschijnlijk 41 procent hoger.
De oorlog heeft onze toekomst in Gaza verwoest
Op basis van een vergelijking van de gegevens van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, een online enquête van het ministerie, en overlijdensberichten op sociale media, schatten de onderzoekers dat er gedurende die negen maanden 64.260 Palestijnen zijn gedood in Gaza. De studie rekende alleen doden mee door traumatische verwondingen, niet de doden door honger of de naar schatting tienduizend mensen die nog steeds onder het puin liggen.
Vol verwachting
„We hebben angstvallig en vol verwachting een akkoord voor een wapenstilstand afgewacht zodat de slachtingen van onschuldige burgers en kinderen ophouden, en mensen kunnen terugkeren naar hun huizen”, vertelt de 30-jarige Saja al-Shaer uit Khan Younis. Als de oorlog stopt, hoopt ze naar het buitenland te gaan. „De oorlog heeft onze toekomst in Gaza verwoest.”
Hussain beschrijft het gemis van haar leven voor oktober vorig jaar: „Ik mis mijn dagelijkse routine. Mijn vrienden. Het simpele leven dat we hadden.” Maar zelfs als alle fases van het akkoord worden geïmplementeerd en het Israëlische leger zich definitief terugtrekt, is er in Gaza nog steeds een bezetting (de controle van de landgrenzen, lucht en zee) en blokkade door Israël. Bovendien is de bevolking van Gaza collectief getraumatiseerd, de samenleving grotendeels vernietigd, en volgt een langdurig proces van wederopbouw.
„Als de oorlog stopt, zal niets meer hetzelfde zijn”, zegt Hussain. „Het lijden houdt dan niet op. We zullen ons alles herinneren, huilen om iedereen die we hebben verloren, en iedere dag die we hebben doorstaan opnieuw beleven.”
Lees ook
Netanyahu stelde een akkoord met Hamas zo lang mogelijk uit – krabbelt hij nog terug?