Israël moet nog stemmen over het aangekondigde staakt-het-vuren-bestand tussen Israël en Hamas, maar de deal houdt de inwoners van Israël en Palestina al bezig. Waar op sommige plaatsen in de Gazastrook alvast uitbundig wordt gefeest, zijn er ook protesten. Sommige Israëliërs zijn bang dat een staakt-het-vuren de veiligheid van Israël in de toekomst zal bedreigen. Ook de bombardementen in Gaza gaan nog volop door. Sinds de aankondiging van het bestand op woensdagavond werden ten minste 73 Palestijnen gedood, meldt Al Jazeera.
Liveblog Crisis in het midden-oosten
Israëlische stemming over staakt-het-vuren uitgesteld, ‘Hamas creëert crisis’
Er is veel onzeker over het staakt-het-vuren in Gaza, dat de Israëlische regering en Hamas na vijftien maanden oorlog en verwoesting bereikt hebben. Er is ook veel op aan te merken. Maar het oog van de wereld moet allereerst gericht zijn op de scènes van opluchting en blijdschap in Gaza en Israël. Die laten zien hoe groot het oorlogsleed van de Palestijnse bevolking is geweest, hoe alles verwoestend het geweld was, én hoe de Israëlische samenleving ontwricht is geraakt onder angst, geweld, dreiging en een vergiftigd politiek klimaat. De oorlog in Gaza heeft tot nu toe tienduizenden levens geëist, naar schatting ruim 45.000 Palestijnen en ruim 1.700 Israëliërs. Cijfers vertellen maar een deel van het verhaal van totale vernietiging, maar toch: negen van de tien huizen zijn beschadigd of verwoest. Zo’n 90 procent van de bevolking heeft moeten vluchten, meestal naar een plek die evenmin veilig is. Meer dan de helft van de 36 ziekenhuizen is niet meer functioneel. Er is geen onderwijs meer voor de ruim 600.000 minderjarigen in Gaza, vrijwel alle scholen zijn verwoest. Er is honger, trauma, ziekte en kou. Maar het lijkt erop dat het schieten is gestopt. En dat is een geschenk voor de geteisterde bevolking. Israël trekt zich in fases terug uit Gaza, laat honderden Palestijnse gevangenen vrij en helpt met de wederopbouw. In ruil laat Hamas stapsgewijs de Israëlische gijzelaars vrij, en draagt de lichamen over van hen die zijn vermoord of omgekomen. Logische stappen die al veel eerder genomen hadden kunnen worden.
Hoe positief ook, het bestand is veel te laat gesloten. De oorlog in Gaza heeft een verbijsterend gebrek aan urgentie laten zien om het belang van de Palestijnse en Israëlische bevolking voorop te stellen. Daar zijn alle partijen schuldig aan: Hamas, dat met een geweldsuitbarsting op 7 oktober 2023 deze fase van het conflict in gang zette, dat terreur gebruikte, burgers gijzelde en vooral ook de eigen bevolking op cynische wijze in de oorlog inzette. Israël, dat extreem geweld gebruikte en niet of nauwelijks onderscheid maakte tussen burgers en militanten. En tot slot de internationale gemeenschap, die niet ingreep en de middelen die ze wél heeft weigerde in te zetten. De Amerikaanse regering kon de bevriende regering van Benjamin Netanyahu niet tot kalmte manen. President Joe Biden zette weinig druk, bleef de regering steunen, en deed bovendien te weinig om het Palestijnse leed te verzachten. Dat het nu wel kon, ligt deels aan de machtswisseling in Washington: de vertrekkende regering (Biden) en de aankomende (Trump) hebben een kort moment een gedeeld belang en konden samenwerken. Maar het is veel te laat. Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben te weinig gedaan. Nederland onthield zich twee keer van VN-stemmingen die pleitten voor een staakt-het-vuren. De oorlog in Gaza heeft de wereld op zijn allerlelijkst laten zien.
Ook als de oorlog met dit staakt-het-vuren voorlopig ten einde komt, zijn de effecten ervan nog decennia voelbaar, zo niet langer. In Gaza zelf, waar een niet te bevatten leed is geleden. Maar ook wereldwijd. Gerechtigheid is zoek. Spanningen in samenlevingen zijn toegenomen, bevolkingsgroepen zijn tegen elkaar opgezet, er is in veel westerse landen een uitbarsting te zien van antisemitisme en haat jegens moslims. In Europa, ook in Nederland, zijn scheuren in de samenleving ontstaan die misschien nooit meer helen. Ook dat is een verwoesting die deze verschrikkelijke oorlog heeft aangericht.
Vorige week vrijdag belde Steve Witkoff met het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu. Witkoff is door de aankomende Amerikaanse president Trump aangesteld als gezant voor het Midden-Oosten. Een week geleden nam hij zijn intrek in Doha, hoofdstad van Qatar. Daar zat hij toen hij de medewerkers van Netanyahu liet weten dat hij de volgende dag met de premier wilde spreken. Dan is het sabbat, wierpen de medewerkers tegen, u kunt wel zaterdag in de avond komen. „Die sabbat kan me gestolen worden”, zei Witkoff volgens bronnen van de Israëlische krant Ha’aretz.
En de volgende dag had hij inderdaad zijn gesprek met Netanyahu. Een „verhit” gesprek, volgens de Times of Israel, waarin Witkoff volgens ‘Arabische bronnen’ van die krant, in één ontmoeting meer bereikte bij de eigenzinnige Netanyahu dan de onderhandelaars van de scheidende president Joe Biden in het afgelopen jaar hadden bereikt.
Het woensdag aangekondigde staakt-het-vuren werd zo een gemeenschappelijke resultaat van zowel de uitgaande als de inkomende regering. Nog voor Bidens aankondiging eiste de maandag aantredende president het „EPISCHE” akkoord niettemin op als bovenal zijn eigen succes: „Dit was alleen mogelijk dankzij onze Historische Overwinning in november.”
Lees ook
Waarom Israël en Hamas het nu pas eens konden worden over een staakt-het-vuren in Gaza
Volgens Biden trok zijn onderhandelingsteam, onder leiding van Midden-Oosten-gezant Brett McGurk, samen op met dat van Witkoff. „Zij spraken met één mond.” Dat was ook logisch, stelde hij, omdat „het akkoord onder mijn regering is onderhandeld, maar uitgevoerd zal worden door de volgende”. Biden reageerde dan ook stekelig toen hem werd gevraagd of zijn opvolger de onderhandelingen had gered: „Maak je een grap?”, beet hij de journalist toe die dit durfde te vragen.
Ham-kaasbroodje
„Succes is niet voor huichelaars”, staat op de site van Witkoff. De 67-jarige is – net als Trump – een in New York rijk geworden projectontwikkelaar, die naar eigen zeggen „meer dan zeventig projecten in de belangrijkste zakendistricten van New York, Los Angeles en Miami” heeft gefinancierd en (her)ontwikkeld.
Als de gelijkenis met de Trump Organization zich opdringt, dan is dat geen toeval. Als jonge advocaat bij Dreyer & Traub diende Witkoff eind jaren tachtig ook Donald Trump van advies – en trakteerde hem volgens The Wall Street Journal eens op een ham-kaasbroodje om een geslaagde overeenkomst te bezegelen. De ruim tien jaar oudere Trump was „een van de grote inspiratiebronnen voor mijn vader”, aldus zoon Alex in de zakenkrant.
Volgens vrienden is Witkoff goed in onderhandelen omdat hij „geen bloed op de vloer hoeft te zien” voordat hij een overeenkomst sluit
Witkoff richtte zijn eigen firma op in 1997, nam zijn zonen mee naar het bedrijf en bleef altijd dicht bij zijn voorbeeld. Hij hielp Trump met fondsenwerving voor diens campagnes. Witkoff bezorgde hem onder meer de steun van de steenrijke Israëlisch-Amerikaanse arts (en casinomagnaatweduwe) Miriam Adelson, die 100 miljoen dollar in Trumps kas stortte. Zelf doneerde hij de afgelopen jaren circa twee miljoen dollar aan Trump. Tijdens een campagnerally haalde Trump hem eens op het podium en prees hem als „my pal, my special guy”.
Hun persoonlijke banden zijn nauw. Ze stonden samen op de golfbaan van Trump in West Palm Beach, Florida, toen Trump in september het doelwit was van een moordpoging door een schutter. En toen Witkoffs zoon Zach in april 2022 trouwde, vierde het paar dat in Mar-a-Lago, het privéresort van Trump. De presidentiële gastheer en zijn vrouw Melania kwamen op de receptie, evenals gouverneur Ron DeSantis van Florida.
Complexe onderhandelingen
Dat Trump projectontwikkelaar Witkoff als Midden-Oostengezant aanstelde, nadat hij in zijn eerste termijn zijn schoonzoon Jared Kushner met dezelfde zakenachtergrond dezelfde taak had gegeven, is geen toeval, schrijft The Wall Street Journal. „Trump beschouwt de situatie in het Midden-Oosten als een complexe onroerend-goedonderhandeling.”
Nog een overeenkomst: Witkoff heeft, net als Trump en Kushner, ook zakelijke banden met het Midden-Oosten. Na zijn vertrek uit het Witte Huis kreeg Kushners investeringsfonds een injectie van 2 miljard dollar (zo’n 1,95 miljard euro) uit een fonds van de Saoedische koninklijke familie. Witkoff was betrokken bij een corruptiezaak waarbij justitie beslag dreigde te leggen op het Park Lane hotel in Manhattan waarvan hij mede-eigenaar was. Een staatsfonds van Qatar kocht het hotel in 2023 voor bijna 625 miljoen dollar (zo’n 608 miljoen euro) en redde daarmee de investering van Witkoff.
Zijn New-Yorkse vastgoedwereld-mentaliteit neemt Witkoff nu mee naar een van de gevoeligste geopolitieke conflicten van de wereld. Vrienden noemen hem aardig en slim, en zeggen dat hij zo goed is in onderhandelingen omdat hij „geen bloed op de vloer hoeft te zien” voordat hij een overeenkomst sluit met zijn tegenstander.
Dat Biden pas in de slotdagen van zijn presidentschap dit lang bepleite akkoord voor elkaar krijgt, is pijnlijk. Maar dat het ook Trumps zegen heeft, geeft het wel meer kans van slagen. Als de implementatie de komende tijd op obstakels mocht stuiten, kan de inkomende president er minder makkelijk van weglopen. Zijn eigen gezant trok de gesprekken in Doha immers vlot.
Lees ook
Het toekomstige buitenland-team van Donald Trump: anti-Chinees en pro-Israëlisch
Maandenlang zaten de onderhandelingen over een wapenstilstand in de Gaza-oorlog muurvast doordat de Israëlische regering en Hamas elkaar in een houdgreep hielden. Het Palestijnse dodental en de verwoestingen in Gaza breidden zich intussen steeds verder uit. Maar premier Benjamin Netanyahu bleef herhalen dat de oorlog alleen kon eindigen met de volledige vernietiging van Hamas in de Gazastrook, terwijl Hamas bezwoer dat het de overgebleven gijzelaars uitsluitend allemaal vrij zou laten als Israël definitief de wapens liet rusten.
Woensdag werd die impasse eindelijk doorbroken en kon de gastheer van de onderhandelaars, de Qatarese premier Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al Thani, een akkoord aankondigen. „We hopen”, zei hij op X, dat dit „een einde maakt aan de agressie, verwoesting het doden” Vooral aan Palestijnse zijde leidde dit onmiddellijk tot spontane straatfeesten, ook al blijft een hervatting van de vijandelijkheden over zes weken nog altijd mogelijk.
Als het Israëlische kabinet vandaag instemt met de wapenstilstand, zullen de strijdende partijen met hulp van de buitenwereld in drie fasen de oorlog moeten beëindigen. Israël trekt zich op den duur terug uit de Gazastrook en alle gijzelaars, ook de overschotten van hen die zijn gedood of overleden, worden vrijgegeven door Hamas. Honderden Palestijnse gevangenen worden eveneens vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen en er wordt een begin gemaakt met de wederopbouw van de Gazastrook.
Wrang voor veel betrokkenen is dat het zo lang heeft moeten duren voor dit akkoord er kwam. Afgelopen zomer legde de Amerikaanse president Joe Biden al een plan op tafel, dat sterk lijkt op wat er nu is overeengekomen. Hamas zou daar destijds al mee hebben ingestemd, volgens sommige berichten. Dat de Israëlische regering en Hamas nu beiden alsnog bereid bleken om water bij de wijn te doen, hangt samen met een aantal ontwikkelingen.
Strafvervolging Netanyahu
Aan Israëlische kant stond Netanyahu tot voor kort onder druk van zijn extreemrechtse coalitiegenoten, die dreigden de regering te laten vallen als Netanyahu een bestand zou overeenkomen met Hamas. Daardoor dreigde Netanyahu zijn immuniteit voor strafvervolging in een aantal corruptiezaken te verliezen. Het was ook lang onzeker of Netanyahu zelf ook wel bereid was tot zelfs maar een tijdelijk bestand. Maar Netanyahu verschafte zich wat meer lucht door een kleine nieuwe partner binnen de coalitie te halen, Nieuwe Hoop van Gideon Saar. Daarnaast lijkt hij een van de extreemrechtse leiders, Bezalel Smotrich, in ruil voor meer privileges voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, te hebben overreed om de regering te blijven steunen ondanks het bestand. Zo blijft Netanyahu van voldoende steun binnen zijn kabinet verzekerd. Het verzet van de andere extreemrechtse leider, Itamar Ben-Gvir, die fel tegen de deal is, kon zo worden geneutraliseerd.
Een andere belangrijke factor is de rentree van Donald Trump. Trump maakte glashelder aan Netanyahu dat hij een einde aan de Gaza-oorlog wilde voor zijn inhuldiging in Washington komende maandag. Trump en Biden trokken plotseling gelijk op en Netanyahu besefte dat hij maar beter kon toegeven, wilde hij niet meteen in een pijnlijke botsing met Trump terecht te komen. Veel rechtse Israëliërs voelen zich echter door Trump in de steek gelaten.
Voor Trump weegt mee dat hij er zeer op is gebrand de verzoening tussen Israël en de Arabische wereld een nieuwe impuls te geven door een normalisatie tot stand te brengen in Israëls relatie met Saoedi-Arabië. Trumps aanstaande nationale veiligheidsadviseur, Mike Waltz, bevestigde woensdag dat dit „een enorme prioriteit’’ voor de nieuwe president is. Voortzetting van de Gaza-oorlog zou zo’n toenadering onmogelijk maken. Als Trump de Saoediërs zover wil krijgen, moet hij overigens wel de vorming van een Palestijnse staat in het vooruitzicht kunnen stellen. Iets waar Netanyahu en zijn coalitiegenoten faliekant tegen zijn.
Verzwakt Hamas
Het akkoord bepaalt dat zestien dagen na het ingaan van het bestand op 19 januari onderhandelingen zullen beginnen over de tweede fase. Het is zeer wel mogelijk dat die onderhandelingen mislukken en dat er een volgende gevechtsronde volgt. Netanyahu zou zelfs hebben beloofd aan Smotrich om dan verder te vechten om Hamas alsnog te vernietigen. Analisten vragen zich ook af of Israël wel echt afstand wil doen van de strategische Philadelphi Corridor in het zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte en de Netzarim Corridor die de Gazastrook in het midden van oost naar west doorklieft.
Dat Hamas nu met een bestand akkoord is gegaan, ondanks het feit dat de Gaza-oorlog nog niet gegarandeerd ten einde is, heeft te maken met zijn eigen positie. En die is de afgelopen maanden zienderogen verzwakt. De groep is in de Gazastrook gereduceerd van een organisatie die anderhalf jaar geleden nog het bestuur in het gebied volledig domineerde en aanzienlijke militaire middelen tot zijn beschikking had tot een guerrillabeweging die het Israëlische leger nog slechts hier en daar speldenprikken kan toedienen. De meeste leiders van Hamas zijn door Israël gedood en de Gazastrook ligt bovendien grotendeels in puin. Volgens sommige schattingen is 60 procent van de gebouwen door de Israëlische bombardementen beschadigd.
Adempauze
Internationaal gezien is Hamas daarnaast steeds meer in een isolement geraakt. Doordat Israël er vorige herfst in slaagde Hezbollah zware klappen toe te brengen en het regime van de Syrische president Bashar al-Assad onverwachts snel instortte, hoeft Hamas uit die hoek niet langer op veel politieke en militaire steun te rekenen. Ook Iran, dat Israël via zijn zogenoemde As van Verzet, waarvan naast Hezbollah en Assads Syrië ook Hamas en pro-Iraanse milities in Irak en de Jemenitische deel uitmaakten, zingt sinds de gebeurtenissen van afgelopen herfst een toontje lager in de regio. In dit klimaat kon Hamas, dat in het openbaar weinig heeft losgelaten over zijn motieven nu in te stemmen met het bestand, een adempauze hoe dan ook goed gebruiken.
Hamas-functionaris Izzat al-Risheq bevestigde dat zijn groep ,,gebonden is” aan het akkoord. Zoals verwacht, legt Hamas het bestand uit als een overwinning. Anders dan Israël beoogde, zit de groep immers nog altijd in de Gazastrook en kan ze haar greep op het gebied de komende weken mogelijk ook weer wat verstevigen. Ook Iran sprak donderdag van „een grote overwinning”.
Maar voor veel Gazanen rest er slechts een bittere smaak. Op dezelfde avond waarop het bestand werd aangekondigd, voerde Israël nog weer luchtaanvallen uit op Gaza-Stad, waarbij volgens medische bronnen 32 Palestijnen om het leven kwamen. Ook in Israël was lang niet iedereen blij. Familieleden van gijzelaars maken zich zorgen dat de deal voor sommige van hun geliefden te laat komt. Van veel gijzelaars is ook niet duidelijk of ze nog in leven zijn.
Hoe gemengd de gevoelens van velen ook over het bestand zijn en hoeveel kinken er ook nog in de kabel kunnen komen, desondanks biedt het akkoord van Qatar voor het eerst in ruim een jaar hoop op een einde aan de verwoestende oorlog van de afgelopen vijftien maanden.
Lees ook
Moeizaam akkoord tussen Israël en Hamas over bestand en gevangenenruil gaat zondag in