‘Nog geen signalen van mkz in Nederland’, schrijft minister, maar eerste vaccins zijn wel besteld

Er zijn op dit moment „geen signalen dat er mond-en-klauwzeer (mkz) is in Nederland”, dat schrijft landbouwminister Femke Wiersma woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Wel heeft de minister „de eerste batch” van honderdduizend vaccins besteld, om voorbereid te zijn op een mogelijke uitbraak. In het geval dat het kalvervirus toch Nederland bereikt, kan er gevaccineerd worden. 

Momenteel is in Duitsland wel een uitbraak van mkz vastgesteld. Kalveren uit het besmette gebied zouden naar Nederland zijn vervoerd. Toen bekend werd dat mkz daar heerst, besloot minister Wiersma afgelopen weekend een tijdelijk verbod in te voeren op het vervoer van vleeskalveren naar Nederland. Er mag alleen nog vervoerd worden naar slachterijen. 


Lees ook

In Kootwijkerbroek ‘wás in 2001 helemaal geen mkz’ en de boeren hopen dat het virus nu ook wegblijft

De ME drijft boze jongeren,  verschanst in tractoren, op richting Kootwijkerbroek in 2001. Zij willen verhinderen dat vee wordt geruimd.

De aandacht richt zich nu vooral op de 3.600 vleeskalveren die sinds december vanuit het Duitse Brandenburg, via verzamelcentra naar Nederland zijn vervoerd. De kalveren zijn op 125 bedrijven verspreid over Nederland terechtgekomen, meldde het ministerie eerder. Wiersma zegt „doorlopend onderzoek” te doen naar de situatie en verwacht dat komende dagen meer duidelijk wordt.

‘Ingrijpende operatie’

Bij een mogelijke uitbraak in Nederland worden alle dieren in een straal van twee kilometer gevaccineerd, staat in de Kamerbrief. „Daarmee wordt het (preventief) ruimen van gezonde, niet-besmette dieren zoveel mogelijk voorkomen.” Over zo’n mogelijke noodvaccinatie is „uitvoerig” gesproken met de sector, schrijft de minister. De eerste honderdduizend vaccins zouden in dat geval binnen zes dagen beschikbaar zijn. De minister heeft de sector wel gevraagd zich voor te bereiden op zo’n scenario. „De logistieke operatie die daarbij komt kijken, is ingrijpend.”

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft al duizenden dieren getest. De resultaten worden naar verwachting in de loop van deze week bekendgemaakt. Sinds de grote mkz-uitbraak in 2001, ook in Nederland destijds, zijn er in Europa nauwelijks meer uitbraken geweest.


Lees ook

Mond-en-klauwzeer is gevreesde ziekte voor de veehouderij

Voor jonge runderen kan mond-en-klauwzeer dodelijk zijn.