In de wachtkamer van het Arnhemse Evidensia Dierenziekenhuis – geheel toevallig ook om andere redenen in het nieuws – lees ik over een kersvers initiatief in de stad. Arnhemmers mogen post van de gemeente voortaan terugsturen als die onduidelijk is. Wie met een markeerstift de gewraakte passages aangeeft en een foto mailt naar [email protected] krijgt binnen tien dagen een brief terug die wél te begrijpen is.
„Betuttelend”, mompelt een man met labradoodle naast me. Toegegeven, cynisme ligt op de loer. Nóg langer wachten op een antwoord van de gemeente, nodeloos papierwerk. Waarom niet direct een leesbare brief? Toch is dit het hoopvolste nieuws dat ik in weken heb gelezen. Juist in een wereld die met de dag onbegrijpelijker voelt is een gele marker goud waard. Politiek geraaskal, oorlogsmisdaden, geschonden mensenrechten: wat heerlijk zou het zijn om alles retour afzender te sturen, voorzien van een fluorescerend gele streep.
Vannacht nog lag ik wakker na het zien van No other land, de aangrijpende documentaire van de Palestijnse Basel Adra en de Israëlische Yuval Abraham. In de film krijgen families op de Westelijke Jordaanoever een sloopverordening onder hun neus gedrukt, om dan te zien hoe bulldozers hun huis platwalsen. Kinderen kunnen nog net hun school uit vluchten voor die met de grond wordt gelijkgemaakt. En nergens een stift om bezwaar mee aan te tekenen.
De vrouw tegenover me bladert in Border Collie Nieuws. Dit is de hondenwachtkamer
De vrouw tegenover me bladert in Border Collie Nieuws. Dit is de hondenwachtkamer; die voor katten is aan de andere kant van het gangpad. „Brááf”, zegt een vrouw tegen haar Weimaraner. En: „Néé, die andere hond zit ook aan de lijn, die doet niets.” Misschien dat de gemeente Arnhem hier inspiratie kan opdoen. Als er iemand goed is in klare taal dan is het de hondenbezitter.
Ik ben hier voor een interview met veterinair neuroloog Paul Mandigers, expert op het gebied van epilepsie bij honden. Momenteel is hij in Nederland hét aanspreekpunt voor vragen over het mysterieuze weerwolfsyndroom, waarbij honden ineens gaan schuimbekken en angstig janken. Soms leidt het zelfs tot de dood. „Het lijkt op epilepsie, maar is het niet.” De oorzaak ligt zo goed als zeker bij uit China afkomstige ‘kauwbotten’ van gedroogde runderhuid, zegt Mandigers. Mogelijk is daar een gifstof in terechtgekomen – echt moederkoren bijvoorbeeld, een schimmel die op tarwe voorkomt. „De kauwbotten bevatten tarwelijm, maar naar de precieze toedracht is het vooralsnog gissen.” De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet onderzoek maar kan nog geen update geven.
Dan maar even langs de gemeente Arnhem. Heldere communicatie begint hier al op de stoep: naast het gemeentehuis staat een wegwijzer met ‘Gelredome 29 minuten’. Woordvoerder Carlo van der Borgt toont enthousiast de nieuwe enveloppen met de tekst „Vindt u deze brief niet duidelijk? Wij schrijven hem opnieuw”. 700.000 brieven worden er per jaar verstuurd. De belangrijkste daarvan worden vooraf gekeurd door een lezerspanel en ambtenaren die twijfelen aan hun taalvaardigheid mogen op kosten van de gemeente een schrijfcursus volgen. „We hebben nog geen mails ontvangen, maar we zijn ook pas één dag bezig.”
Later, in de trein, roept de conducteur: „Dames en heren, het einde is nabij!” Nerveus gelach. Dan, na een lange stilte: „Althans van deze treinreis.”