CBS: Daling vermogensongelijkheid stokt na zeven jaar

De tien procent meest gefortuneerde huishoudens in Nederland bezat anno 2023 56 procent van de totale vermogensberg in Nederland. Dat meldt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) woensdagochtend. Van de in totaal 2,6 biljoen (2600 miljard) euro aan vermogen in Nederland, was 1,5 biljoen euro in handen van de rijkste 10 procent.

Die verdeling is dezelfde als in 2022, en daarmee komt een dalende trend in vermogensongelijkheid voor het eerst in zeven jaar tot stilstand. In 2015 bezat de rijkste tien procent nog 70 procent van het totale vermogen.

Dat de onderste 90 procent een groter deel van het totale vermogen kreeg, kwam vooral doordat woningen meer waard werden. De prijzen van goedkopere woningen stijgen relatief harder dan die van duurdere woningen, waardoor de ongelijkheid afneemt.

Nog altijd is de eigen woning voor de meeste Nederlanders het belangrijkste stuk vermogen. Bijna zes op de tien huishoudens bezaten in 2023 een woning. Rijkere huishoudens beschikten daarnaast ook vaak over een aandelenportefeuille. Bij de rijkste 1 procent maakte aandelen gemiddeld zelfs 54 procent van het vermogen uit. 

Ondertussen bestaat de armste groep vooral uit werknemers (69 procent). Hun vermogen is zelfs negatief, omdat hun schulden groter zijn dan hun bezit. In totaal gaat het bij de armste 10 procent om een negatief vermogen van 38 miljard euro. 

Maar welke huishoudens zitten er na het optellen van onder meer vastgoed, contant geld en spaargeld het warmste bij? De rijkste 10 procent bestond in 2023 vooral uit gepensioneerden (40 procent), gevolgd door werknemers (33 procent) en tot slot zelfstandigen (27 procent). Nederlanders die zich tot deze groep welgestelden willen rekenen, moesten in 2023 inmiddels minstens 680.000 euro aan vermogen bezitten.

Als “lid” van de onderste 90 procent maak je evenwel weinig kans om toe te treden tot de gemeenschap van de allerrijksten. Afgelopen augustus concludeerde het Centraal Planbureau na onderzoek dat Nederlanders die het meest vermogend zijn, dat ook vaak blijven. Twee derde van de huishoudens die meer dan vijftien jaar geleden bij de 10 procent rijkste Nederlanders hoorden, maakten in 2022 nog steeds deel uit van die groep.


Lees ook

Rijk worden is zo makkelijk niet, rijk blijven is dat wél

Woningen in het duurdere segment aan het Westerdok in Amsterdam.