Vergeet de weerwolf: de weerhond en de weerstier als feministische wrekers

Genre is altijd politiek. Dat stelde regisseur Emma Benestan tegenover vakblad Screen toen haar film Animale vorig jaar op het filmfestival van Cannes werd vertoond. Wat ze natuurlijk bedoelde: genrefilms, zoals horror, zijn perfect om maatschappijkritiek in te verstoppen, dankzij duidelijke verhaalcodes die erom vragen om bespeeld te worden en tot de verbeelding sprekende monsters. De vraag wat we eigenlijk ‘monsterachtig’ vinden zegt om te beginnen een hoop over hoe we naar onszelf en anderen kijken. De Golden Globe die Demi Moore vorige week won voor haar rol als schoonheidsmonster in The Substance is daarvan een goed voorbeeld.

Animale introduceert een nieuw filmmonster: de weerstier. Familie van de weerwolf, maar net een beetje anders. De tweede film van Benestan gaat over een razeteuse, een vrouwelijke stierenvechter in de Franse Camarque, waar de lokale variant – en dat is belangrijk – niet bloederig is, niet bedoeld is om te doden. Deze Nejma wil de beste zijn, ze barst van de ambitie en het talent. Maar om daar te komen moet ze zich gedragen als ‘one of the bullboys’. Dat gaat niet goed. Een avondje wilde stieren en paarden jagen in de moerassen met veel drank en een pilletje onder de tong eindigt in geheugenverlies. De goede verstaander weet wat dat betekent: van jager is Nejma prooi geworden. Maar de film blijft (slimme zet!) bij het geheugenverlies en neemt ons mee op de ontdekkingstocht naar het wilde dier dat daar die nacht is ontsnapt en wraak neemt op de jongens.

Eerder dan voor volbloed body horror of verkrachtingswraak te kiezen, neemt de film een duik in het onderbewuste, in het metaforische. Thema’s als transformatie, identiteit en geweld zitten overal in de film, maar niet realistisch of rechtlijnig. Barbara Creed legde in 1993 uit in The Monstrous-Feminine dat als vrouwen in films monsterachtig zijn of tot monsters transformeren dat steevast een metafoor is voor voortplanting (boe, eng: bloed, menstruatie, bevalling!). Animale kaapt dat stereotype, zoals veel meer hedendaagse horrorfilms van vrouwelijke regisseurs, en neemt je mee in de vrouwelijke belevingswereld. Hoe is het om als een monster te worden gezien? En je ook zo te voelen? De film doet dat bovendien ook nog eens in beeldschone, mysterieuze beelden, waarin landschap, dier en mens soms gevaarlijke patriarchale drie-eenheden zijn en soms ontzagwekkende genderloze oerkrachten.

Daarom is het zo teleurstellend dat er in dezelfde week een zouteloze remake verschijnt van de oerversie van de moderne weerwolfhorror. Wolf Man was ooit een droomproject van Ryan Gosling. Nu is de regie in handen van Leigh Whannell, in diverse hoedanigheden betrokken bij moderne horrorklassiekers als Saw en Insidious. Hij kreeg het niet voor elkaar. Zijn hedendaagse twist is dat de weerwolfmythe eigenlijk een vader-zoonconflict is: enter Freud. Maar de scènes die dat moeten waarmaken zijn of nooit geschreven, of in de montage gesneuveld. De film komt nauwelijks op gang: griezelen en meeleven met een man die pijnlijk lijdt onder het feit dat hij een monster is? Doe dat maar in je eigen tijd.

Misschien zegt het mislukken van Wolf Man ook wel iets over het feit dat de horror momenteel tot een vrouwelijk genre lijkt getransformeerd. Ook de niet helemaal geslaagde satire Nightbitch, straks als streamer op Disney +, claimt het monster terug. Het is een film van Marielle Heller, bekend van Tom Hanks-vehikel A Beautiful Day in the Neighbourhood en de seksuele coming-of-age Diary of a Teenage Girl. In haar verfilming van Rachel Yoders cultboek uit 2021 neemt Amy Adams als kersverse moeder allerlei atavistische trekjes bij zichzelf waar. Kort gezegd: ze verandert in een weerhond. Nightbitch doet voor de thuisblijfmoeder met gierende post-partumhormonen hetzelfde als wat het boek All Fours van filmmaker/kunstenaar Miranda July deed voor de menopauze. En nee, dit is niet echt een spoiler, want het is de grap en niet zozeer de clou van de film.

Feministische films krijgen vaak te maken met obsessief realistische lezingen, hoe hard ze ook roepen: nee, dit is metaforisch, ironisch, dubbelzinnig, tegenstrijdig. Het bevrijdende van films als Animale en Nightbitch is dat ze de feministische meetlat afpakken en ermee terugslaan. De ene keer met een pets, de andere keer met een knipoog.