Venezuela zet Nederlandse diplomaten uit

De regering van Venezuela zet Nederlandse, Franse en Italiaanse diplomaten het land uit. Dat schrijft Venezolaans minister van Buitenlandse Zaken Yván Gil Pinto dinsdagavond in een bericht op Telegram. Gil Pinto noemt het uitzetten van de diplomaten een reactie op het „vijandige gedrag” van de regeringen van de drie Europese landen.

Op de ambassades en consulaire posten van Nederland, Frankrijk en Italië mogen voortaan nog maar drie diplomaten werken. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken werken op de ambassade in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, op dit moment zes Nederlanders. Daarvan moet de helft dus vertrekken. Andere diplomatieke posten heeft Nederland niet in Venezuela.

Nederlandse, Franse en Italiaanse diplomaten moeten daarnaast voortaan schriftelijk toestemming van de Venezolaanse regering hebben voor reizen verder dan 40 kilometer van het Plaza Bolívar in Caracas. Aan dat plein liggen de belangrijkste overheidsinstanties.

Westerse steun aan de oppositie

Gil Pinto verwijt de Europese landen steun te hebben gegeven aan extremistische groeperingen en zich te hebben gemengd in binnenlandse aangelegenheden.

Daarmee doelt de minister op de westerse steun aan de oppositie. Vrijdag werd Nicolás Maduro voor de derde keer beëdigd als president van het Zuid-Amerikaanse land, na zijn geclaimde overwinning bij de presidentsverkiezingen eind juli. Veel westerse landen, waaronder Nederland, trekken die uitslag in twijfel. Zij zien oppositieleider Edmundo González als de rechtmatige winnaar.

Nadat Maduro zichzelf in juli tot verkiezingswinnaar uitriep, vluchtte González naar Spanje. Nederland bood de oppositieleider toen kortstondig onderdak in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur. Maduro heeft een prijs van honderdduizend dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van González.

In een eerste reactie noemt minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) het uitzetten van de Nederlandse diplomaten een „escalatie van Maduro”, die een dialoog „nog ingewikkelder maakt”. Volgens Veldkamp zal Nederland zich samen met EU-partners beraden op een tegenreactie. Ook schrijft de NSC-minister dat hij de Venezolaanse zaakgelastigde – dat is een plaatsvervanger voor de ambassadeur – zal ontbieden en om opheldering zal vragen.


Lees ook

In Venezuela staat ‘operatie klop klop’ aan de deur

Een jongeman wast autoruiten in Caracas. Achter hem een muurschildering van wijlen president Hugo Chavez.