Marguerite Bérard, de nieuwe Franse baas van ABN Amro, is ‘bijna Nederlands direct’

Wie komende jaren ergens in Nederland in het weekend een Française met staalblauwe ogen tegenkomt, zou wel eens oog in oog kunnen staan met de bestuursvoorzitter van ABN Amro. Tenminste, als Marguerite Bérard het advies opvolgt van haar buurman in Parijs, Stéphane Boujnah, de baas van de pan-Europese beurs Euronext.

Bérard en Boujnah komen elkaar regelmatig tegen, als hij de hond uitlaat en zij hardloopt. Hij raadde haar aan straks in Nederland elk weekend de auto te pakken. Naar Maastricht, Texel, Groningen, Delft of Utrecht. Om zo het land en de Nederlandse cultuur goed te leren kennen. Dat deed hij zelf ook, toen hij voor Euronext een jaar in Amsterdam woonde.

Het zou Boujnah niet verbazen als Bérard (1977) zijn advies opvolgt. Volgens de hoogste baas van Euronext, waar ook de Amsterdamse beurs onder valt, is Bérard erg nieuwsgierig: ze wil de cultuur waarin ze werkt en de mensen om haar heen graag leren kennen en begrijpen wat hen bezighoudt. „Ze vertelde me dat ze ook direct Nederlands wil leren. Ze was al bij de ‘nonnen’ begonnen, zei ze.”

Dat Bérard haar heil zoekt buiten Frankrijk, hadden weinigen om haar heen gedacht. ABN Amro maakte eind vorige week bekend Bérard per 23 april te willen aanstellen als nieuwe bestuursvoorzitter. De Europese Centrale Bank moet wel nog groen licht geven voor de benoeming.

Bérard groeide op in de Franse politieke en zakelijk elite en is daarbinnen een grote naam. Waarschijnlijk had ze nog jaren kunnen teren op de successen die ze al behaald heeft.

Haar opa van vaders kant, haar vader en haar moeder studeerden aan het elite-instituut École nationale d’administration (ENA). Haar vader werd prefect van een Franse regio. Haar moeder was in de jaren tachtig adviseur van gezondheidsminister Simone Veil (die abortus in Frankrijk legaliseerde) en adviseur van president Jacques Chirac. Daarna maakte ze, als nazaat van een gevluchte Russische jood met interesse in zakendoen met Oost-Europa, de overstap naar de bancaire sector.

Marguerite Bérard volgde in de voetstappen van haar ouders, vooral die van moeder. Ze studeerde in Parijs en Princeton, en was in 2004 de beste student van haar lichting aan de ENA. Die lichting bracht onder anderen de huidige Franse president Emmanuel Macron voort, en verschillende andere hoge bankiers. Onder haar aanvoering overhandigde de klas tijdens de diploma-uitreiking een twintig pagina’s tellende aanklacht tegen de opleiding aan de directeur. Volgens hen leverde de ENA vooral een van het dagelijks leven losgezongen ambtenarenelite af. Onder Macron is de school hervormd en hernoemd.

Ondanks die kritiek volgde Bérard wel het klassieke pad naar de hoge ambtenarij. Ze werd financieel inspecteur, waarna ze onder meer adviseur was van president Nicolas Sarkozy en stafchef van de minister van Arbeid. In 2012 stapte ze over naar de private sector. Bij fusiebank Banque populaire-Caisse d’épargne (BPCE) werd ze net onder het bestuur verantwoordelijk voor strategie en juridische zaken, waarna ze in 2016 diezelfde portefeuille kreeg in het bestuur.

In 2018 vertrok ze naar BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk. Daar werd ze verantwoordelijk voor de nationale retailactiviteiten (consumenten, bedrijven en private banking). In die rol had ze de leiding over 28.000 werknemers en 1.870 filialen – meer dan de 20.000 fte’s en 25 filialen die ABN Amro tegenwoordig telt. Haar taak bij BNP Paribas: de activiteiten digitaliseren en stroomlijnen.

Volgens een voormalige directe medewerker van deze Franse bank, die anoniem wil blijven omdat ze er nog steeds werkt, was Bérard in staat zowel de strategie te overzien als operationeel slagen te maken. „Ze is een erg complete manager. Ze weet op beide vlakken de lat hoog te leggen. Daarnaast kan ze goed omgaan met grote klanten, en weet ze veel van wat er bij bankieren komt kijken.”

Ongeduldig

Haar vertrek kwam vorig jaar als een verrassing. BNP Paribas meldde alleen heel kort dat Bérard aftrad om „elders professionele projecten” te doen. Volgens de Franse zakenkrant Les Échos heeft wellicht de termijn meegespeeld die ze in acht moest nemen voordat ze bij een andere bank mocht gaan werken. Als ABN Amro toestemming krijgt van de toezichthouders en de aandeelhouders om Bérard in april te benoemen, is er een jaar verstreken.

Waarom ze weg wilde of moest, heeft Bérard tot nu toe niet verteld. Mogelijk speelde mee dat haar retailbank, door Franse wetgeving extra gevoelig voor rente-ontwikkelingen, achterbleef qua resultaten. Binnen de zakelijke elite van Parijs doet echter het verhaal de ronde dat Bérard in de ogen van BNP’s huidige bestuursvoorzitter, Jean-Laurent Bonnafé, iets te vaak genoemd werd als zijn opvolger. Hij zou het mogelijk niet hebben getolereerd dat een aardige, kordate en competente vrouwelijke topbestuurder aan de deur klopte. Wellicht was Bérard zelf ook ongeduldig: de 63-jarige Bonnafé wil tot 2028 aanblijven.

Boujnah van Euronext denkt dat het Bérard geen moeite gaat kosten te integreren in Nederland, ook als de taal leren niet direct lukt. „Ik ken de culturele nuances tussen Frankrijk en Nederland. Bérard is erg direct.” Hij lacht: „Op een bepaalde manier is ze zelfs Nederlands. Ik denk dat ze perfect past.”

Dat denkt ook voormalig ENA-klasgenoot Luis Vassy, van 2019 tot 2022 Frans ambassadeur in Nederland. „Ze is uitermate geschikt voor de pragmatische, zakelijke cultuur in Nederland. Ik denk dat ze het type is waar Nederlanders van houden.” Volgens Vassy is Bérard, naast uiterst slim, makkelijk in de omgang en geïnteresseerd in mensen. „Op onze school was ze, hoewel ze de beste was, extreem populair.”

Boujnah noemt de keuze van ABN Amro voor Bérard stoer. Ze wordt immers de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van een Nederlandse consumentenbank en een van de eerste vrouwelijke bank-ceo’s in Europa. Aan de andere kant vindt hij het helemaal niet zo’n bold move. „Ze is gewoon een van de beste leiders, écht een goede bankier. Ze kent de toezichthouders in Frankfurt en kan omgaan met de overheid. Ik heb al grappend geroepen dat ze ABN Amro ‘great again’ gaat maken.”

Opdracht

Wat zou ‘weer groot maken’ betekenen volgens de commissarissen die Bérard willen aanstellen? Afgelopen jaren is ABN Amro onder leiding van Robert Swaak juist enorm afgeslankt. Internationale activiteiten werden verminderd, vestigingen gesloten. De bank concentreert zich nu op Noordwest-Europa.

Wellicht krijgt Bérard opdracht om de bank én operationeel beter op orde te krijgen én wat nieuwe activiteiten te gaan ontplooien. Dat eerste is onder meer noodzakelijk in het risicomanagement, klaagde president-commissaris De Swaan in het jongste jaarverslag. Voor dat tweede is wellicht binnenkort wat ruimte, aangezien de staat van plan is zijn belang in de bank verder terug te brengen.


Lees ook

‘Er had nooit beloofd mogen worden dat de redding van ABN Amro zonder verlies zou zijn’

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.

Swaak maakt zijn termijn als president-commissaris niet af, zo werd vorig jaar bekendgemaakt, zodat zijn opvolger de tijd krijgt om mee te denken met een „strategische heroverweging” voor de bank. Al werd er meteen bij gezegd dat er geen volledig nieuwe strategie voor de bank komt. Misschien valt het profiel ervan aan te scherpen, naast Europese techbank ING en food & agri-bank Rabobank. Meer ondersteuning van nationale innovatie is een optie; in Frankrijk benadrukte Bérard dit regelmatig als belangrijke rol voor BNP Paribas.

Of wellicht ziet de Française kans van ABN Amro een groenere bank te maken. Op een conferentie noemde ze in 2020 als sleutelprobleem voor banken in de komende jaren: „Dat is klimaatverandering. Hoe die ons bedrijf en onze klanten raakt, en hoe we de vereiste verandering financieren. Het gaat om het veranderen van vaste patronen die mensen en bedrijven hebben: hoe krijgen we dat voor elkaar?”