Er is reden voor ‘ernstige bezorgdheid’ – dus komt er meer NAVO-surveillance in de Oostzee

De NAVO lanceert een nieuwe operatie om de onderzeese kabels en leidingen in de Oostzee beter te beschermen tegen sabotage. In het kader van ‘Baltic Sentry’ zullen schepen, vliegtuigen en drones in het gebied patrouilleren.

Secretaris-generaal Mark Rutte maakte de verhoogde surveillance bekend na afloop van een bijeenkomst van noordelijke NAVO-bondgenoten in Helsinki. Terwijl regeringsleiders van onder andere Duitsland, Polen, Zweden, de Baltische landen en Finland recente sabotage-acties in de Oostzee bespraken, meldden Poolse media dat er een schip van de Russische schaduwvloot boven een gasleiding tussen Noorwegen en Finland cirkelde.

„We zullen alles doen om ervoor te zorgen dat we kunnen terugvechten, dat we kunnen zien wat er gebeurt en dan vervolgstappen nemen om herhaling te voorkomen”, zei Rutte. Hoeveel fregatten, marine-vliegtuigen en drones aan de missie zullen deelnemen, wilde Rutte niet zeggen. Duitsland kondigde alvast deelname aan de operatie aan.

Doortastende Finse aanpak

Rusland maakt gebruik van een ‘vloot’ van vaak oudere schepen die onder een buitenlandse vlag varen om westerse sancties te omzeilen. Die schepen hebben het nu ook gemunt op onderzeese infrastructuur. Recente incidenten worden nog onderzocht, maar, zei Rutte, er is genoeg „reden voor ernstige bezorgdheid”.

Schepen die in de buurt van onklaar gemaakte infrastructuur hebben gevaren, kunnen naar de territoriale wateren van een van de NAVO-kuststaten gedirigeerd worden en vervolgens onderzocht en eventueel opgebracht worden. Finland pakte op die manier de Eagle S. aan, nadat op Eerste Kerstsdag datakabels tussen Finland en Estland beschadigd waren. De doortastende Finse aanpak staat nu model voor de aanpak van toekomstige incidenten.

De landen spraken ook af te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om verdachte schepen aan te pakken. Rutte onderstreepte dat het zeerecht daarbij in acht genomen zal worden. Ook wordt onderzocht in hoeverre de vitale infrastructuur beter kan worden beveiligd, in hoeverre reserve-verbindingen nodig zijn en hoe eenmaal beschadigde leidingen snel kunnen worden gerepareerd.


Lees ook

Zeekabels zijn een aantrekkelijk doelwit en inspectie van verdachte schepen is vrijwel onmogelijk

Olietanker Eagle S in de Finse Golf op 28 december 2024. Estland begon daarop met marinepatrouilles om een ​​onderzeese kabel te beschermen die elektriciteit levert vanuit Finland na vermoedelijke sabotage van een andere kabel op Eerste Kerstdag.

De Finse president Alexander Stubb onderstreepte dat de NAVO steeds effectiever wordt. Een jaar geleden kon een schip na sabotage nog ontsnappen, in het najaar werd een schip gecontroleerd en in december werd een schip opgebracht. De Estse premier Kirsten Michal zei dat zijn land sinds afgelopen zomer 300 tankers gecontroleerd heeft waarvan er 62 geen verzekeringspapieren getoond hebben. Estse autoriteiten gingen bij zeven schepen aan boord.

Er varen dagelijks tweeduizend schepen door de Oostzee, aldus de Litouwse president Edgars Rinkevics. Het is waarschijnlijk ondoenlijk ze allemaal in de gaten te houden. De landen hopen dat er van extra surveillance en kordaat optreden een afschrikwekkende effect zal uitgaan en het aantal incidenten zal afnemen.