Media melden massale Oekraïense drone-aanval op Russische olie- en wapenindustrie

Met een massale drone-aanval heeft Oekraïne dinsdagochtend tientallen doelen in verschillende Russische regio’s bestookt. Volgens sommige Oekraïense media zou het gaan om meer dan tweehonderd drones die doelen diep in Rusland bereikten, zoals de stad Kazan, op meer dan 1.200 kilometer van de grens met Oekraïne.

Doelwitten zouden vooral brandstofopslagplaatsen, olieraffinaderijen en wapen- en munitiefabrieken zijn geweest. Vanuit de regio’s Brjansk, Voronezj, Toela, Tatarstan en Saratov werden aanvallen gemeld. Op veel luchthavens in de betrokken regio’s golden dinsdag vliegbeperkingen.

Het Russische Telegramkanaal Astra meldde dat de aanval rond zes uur in de ochtend, Oekraïense tijd, begon. Bij Kazan, hoofdstad van Tatarstan, zou een opslagplaats voor vloeibaar gas (lng) van Gazprom zijn geraakt. Eerder in de nacht zouden militaire doelen in Brjansk zijn aangevallen met Amerikaanse Atacms-raketten.

De Russische autoriteiten maakten dinsdagochtend melding van aanvallen op een gasopslagplaats en een oliedepot bij de steden Saratov en Engels, van elkaar gescheiden door de Wolga, zo’n zeshonderd kilometer ten oosten van de Oekraïense grens. Ook zou een munitiedepot zijn geraakt bij het belangrijke militaire vliegveld Engels-2, waar volgens Kyiv kruisraketten en glijbommen lagen opgeslagen. De plaatselijke autoriteiten meldden een enorme rookontwikkeling en sloten veel scholen in de omgeving.

Strategisch oliedepot

Vorige week werd volgens Oekraïense media het strategische oliedepot bij Engels-2 ook al geraakt door Oekraïense drones. Het vuur zou pas maandag, bijna zes dagen na de aanval, zijn geblust. Vanuit de opslagplaats bij Engels-2 worden de strategische Toepolev-bommenwerpers van brandstof voorzien. Die toestellen worden veel ingezet voor aanvallen op Oekraïne.

Volgens de Oekraïense strijdkrachten maakte de aanval op het oliepot Kristall bij vliegveld Engels-2 onderdeel uit van een „meerdaagse” operatie, die onder meer als doel heeft „de strategische capaciteit van de vijandelijke luchtmacht” te reduceren. „We doen ons best ervoor te zorgen dat de brandweer van Engels, die net de vlammen had gedoofd van de vorige aanval, niet zonder werk komt te zitten tijdens de steeds moeilijker economische omstandigheden in Rusland.”

De frequentie van Oekraïense drone-aanvallen en de afstand die de onbemande projectielen kunnen overbruggen, worden steeds groter

Russische staatsmedia schreven dinsdagmiddag op gezag van het ministerie van Defensie in Moskou dat de Russische luchtverdediging binnen 24 uur zes Atacms-raketten en acht Britse Storm Shadow-kruisraketten had onderschept, zowel in het luchtruim boven de regio Brjansk als boven de Zwarte Zee. Volgens het nieuwsagentschap Interfax kondigde het Kremlin aan de Oekraïense aanvallen te zullen vergelden.

Oekraïne bestookt Rusland al twee jaar regelmatig met drones die het land zelf heeft ontwikkeld. Maar de frequentie waarmee dat gebeurt, en de afstanden die de onbemande projectielen kunnen overbruggen, worden steeds groter. De doelwitten die de Oekraïense luchtmacht en de Veiligheidsdienst kiezen zijn meestal militaire vliegvelden, olieraffinaderijen, wapenfabrieken en brandstofdepots.

Zand in de oorlogsmachine

Met de drone-aanvallen diep in het Russische achterland hoopt Kyiv zand te strooien in de oorlogsmachine van het Kremlin. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat hij de oorlog, begin 2022 door Moskou begonnen met een massale invasie, naar Rusland wil brengen zodat ook de Russische bevolking voelt wat de oorlog betekent.

De jongste golf Oekraïense aanvallen komt een week voordat Donald Trump het Amerikaanse presidentschap overneemt. Trump heeft de afgelopen maanden verschillende keren gezegd dat hij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne binnen 24 uur wil beëindigen, al gaf hij nooit details over de manier waarop hij denkt dat te doen.

Ook Moskou maakt zich op voor de wisseling van de wacht in het Witte Huis. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dinsdag tijdens een persconferentie dat Rusland klaar is om te praten over veiligheidsgaranties. Veiligheidsgaranties voor zowel Oekraïne als voor Rusland zijn volgens het Kremlin integraal onderdeel van elke vorm van overeenstemming tussen de strijdende partijen. „We zijn klaar om te praten over veiligheidsgaranties voor het land dat nu Oekraïne heet”, zei Lavrov.

Lavrov sprak verder zijn instemming uit over het feit dat het team rond Trump inmiddels spreekt van „de realiteit op de grond”, als het gaat over Oekraïne. In het Kremlin wordt die terminologie sinds de Russische bezetting van delen van Oekraïne gebruikt om te onderstrepen dat Moskou die gebieden heeft geannexeerd en niet van plan is ze terug te geven.

Een vijfde van Oekraïne bezet

Rusland houdt op dit moment ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied bezet, waaronder het hele schiereiland de Krim en delen van de regio’s Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk.

Met name in de oostelijke regio Donetsk is het front nog altijd in beweging. Ten westen en noordwesten van de stad Donetsk boeken Russische eenheden nog dagelijks vooruitgang op het slagveld, al gaat dat ten koste van grote verliezen. Wel slagen de Russen er steeds meer in de toegangswegen af te snijden van en naar de logistiek belangrijke stad Pokrovsk.


Lees ook

Russen passen hun strategie aan in Donetsk en vermijden een frontale aanval op het logistieke knooppunt Pokrovsk

Een inwoner van het grotendeels verwoeste stadje Pokrovsk, afgelopen weekeinde.

Volgens het Institute for the Study of War hebben de Russen deze week twee hoofdwegen vanuit Pokrovsk in handen genomen: de weg T0504 van Pokrovsk naar het noordoosten, de steden Kostjantynivka en Tsjasiv Jar, en de T0406 naar het zuidwesten. Die wegen waren voor de Oekraïense strijdkrachten belangrijk voor het vervoer van troepen en militair materieel richting de frontlinie. Door de Russische opmars dreigt Pokrovsk te worden omsingeld.

De aanhoudende gevechten rond die grotendeels verwoeste stad hebben ook grote gevolgen voor de Oekraïense staalindustrie. Door de gevechten wordt de winning van steenkool uit de mijnen rond Pokrovsk steeds moeilijker. De cokes die daaruit worden geproduceerd vormen een cruciale grondstof voor de staalindustrie.