Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen van hepatitis A door met dat virus besmette blauwe bessen van de Albert Heijn. Dat bevestigt een RIVM-woordvoerder dinsdag na berichtgeving van NOS.
Het gaat om de kilozakken diepvries blauwe bessen, met een houdbaarheidsdatum van 14 april 2026 of eerder. Albert Heijn raadde maandag al aan die bessen niet te eten en terug te brengen naar de winkel wegens de mogelijke besmetting.
Bij twaalf mensen die de bessen gegeten hebben is al een besmetting vastgesteld. Twee van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De GGD herleidde een gemelde toename van besmettingen bij het RIVM naar de bessen, aan de hand van bron- en contactonderzoek. Daarna stelde toezichthouder NVWA de aanwezigheid van het virus vast. Die toename van besmettingen zag het RIVM al in november.
De storing die dinsdag het systeem van overheidsdienst DigiD heeft platgelegd, werd veroorzaakt door grootschalige DDoS-aanvallen. Dat stelt een woordvoerder van Logius, de instelling die verantwoordelijk is voor het functioneren van DigiD, woensdag aan persbureau ANP. Via DigiD kan worden ingelogd op verschillende andere overheidssites.
Bij een DDoS-aanval wordt een server overladen met dataverkeer en raakt daardoor overbelast. Verschillende overheidsdiensten waren dinsdag niet te bereiken. DDoS-aanvallen worden dagelijks uitgevoerd op overheidssystemen. Dat het netwerk deze keer toch overbelast is geraakt, komt volgens Logius door de „omvang en breedte” van de aanval.
DigiD is het systeem waarmee burgers kunnen inloggen op verschillende overheidssites, zoals bij de Belastingdienst of gemeenten. Op de meeste van de getroffen overheidssites kon dinsdagavond na een aantal uur weer worden ingelogd. Onduidelijk is uit welke hoek de aanval kwam. Logius heeft een onderzoek ingesteld.
Het UMC Utrecht zet extra scans in bij onderzoeken naar borstkanker om ook tumoren bij vrouwen met dicht borstweefsel op te sporen. Vrouwen met dicht borstweefsel hebben anderhalf tot twee keer meer kans op borstkanker, terwijl het opsporen van tumoren bij hen lastiger is. Borstklierweefsel kleurt wit op een mammogram, net als borstkanker. Hoe dichter het weefsel, hoe moeilijker de tumor te zien is.
Het nieuwe onderzoek is een aanvulling op het reguliere mammogram van het bevolkingsonderzoek waar vrouwen vanaf vijftig jaar een uitnodiging voor krijgen. Wanneer uit het reguliere onderzoek blijkt dat een vrouw dicht borstweefsel heeft, krijgt zij nu ook een verkorte MRI of een contrast-mammogram. Zo’n 8 procent van de vrouwen heeft zeer dicht borstweefsel. Gemiddeld één op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker.
Lees ook
Dicht borstweefsel, hoger borstkankerrisico, maar geen extra onderzoek. Waarom niet?
Zeven jaar
Al jaren pleiten radiologen voor vervolgonderzoek bij deze groep vrouwen. De Tweede Kamer nam in 2021 al een motie aan om een MRI-scan onderdeel te maken van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit ging toen niet door omdat ziekenhuizen de extra vraag naar MRI-scans niet aan zouden kunnen.
Een MRI-scan omvat het hele lichaam en duurt ongeveer dertig minuten. Het onderzoek van het UMC past nu een verkorte MRI toe die maar vijf minuten in beslag neemt. Ook het contrast-mammogram, waarbij een ingespoten vloeistof ervoor zorgt dat de tumoren oplichten, duurt vijf minuten.
Het onderzoek van het UMC is een proef en loopt de komende zeven jaar. Vrouwen kunnen zich niet zelf opgeven. Deelname gebeurt willekeurig, om zo de zuiverheid van het wetenschappelijk onderzoek te waarborgen. De onderzoeksresultaten volgen pas in 2031. Vincent Karremans, staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport, heeft het RIVM opdracht gegeven een uitvoeringstoets te doen om te bepalen hoe aanvullende screening al eerder opgenomen kan worden in het reguliere bevolkingsonderzoek.
De ene na de andere gebruiker verliet na de Amerikaanse verkiezingen X, het sociale media-platform van Elon Musk, en na de draai van Meta-baas Mark Zuckerberg wenden mensen zich ook af van Instagram en Facebook. Afgelopen week deed een aantal Nederlandse internetorganisaties een oproep aan de Nederlandse overheid om ook te stoppen met X en verder van Instagram en Facebook af te gaan. Tot nu toe is dat niet gebeurd.
De opinieredactie wil weten: wat gaat u doen? Stoppen met Meta-diensten als WhatsApp? Of juist blijven op een platform als X?