Meer dan honderd doden na bombardement Soedan

Maandag zijn er meer dan 120 burgers om het leven gekomen door bombardementen in Omdurman, een stad die grenst aan de Soedanese hoofdstad Khartoem. Dat meldt persbureau AFP dinsdag op basis van een Soedanees netwerk van vrijwillige reddingswerkers. Omdurman is deels in handen van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en deels van het regeringsleger. De bommen vielen in het Dar al-Salam-gebied, waar de RSF zit. Dat maakt het waarschijnlijk dat de regeringsstrijdkrachten achter de bombardementen zitten.

Het zou niet de eerste keer zijn dat bij bombardementen van het regeringsleger burgers omkomen: begin december bombardeerde het leger bijvoorbeeld een markt in Noord-Darfur, waarbij meer dan honderd mensen slachtoffer werden. De reddingswerkers spreken van een ernstig tekort aan medische benodigdheden, waaronder medicijnen voor eerste hulp. Daarnaast hadden gezondheidswerkers grote moeite om „een groot aantal gewonden te behandelen”.

De bombardementen komen nadat regeringsstrijdkrachten afgelopen weekend de strategisch gelegen stad Wad Madami heroverden. Het betekende een mogelijke kanteling in de strijd, aangezien de inname de eerste winst voor het regeringsleger sinds het begin van de oorlog, 21 maanden geleden, was. Maandag was het leger op vijf kilometer afstand van de nationale luchthaven bij Khartoem.

In de burgeroorlog zijn al tienduizenden mensen omgekomen en elf miljoen mensen ontheemd geraakt. Daarnaast heerst er een hongersnood. Mensenrechtenorganisaties beschrijven de situatie als een van de grootste humanitaire crisis op aarde. Zowel het regeringsleger als RSF worden er door de Verenigde Naties van beschuldigd honger als oorlogswapen te gebruiken. De oorlog is moeilijk in kaart te brengen, mede doordat zowel het regeringsleger als RSF gebruik maken van hulptroepen en afhankelijk zijn van buitenlandse militaire steun, het leger van Iran en RSF van de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens de VS maken RSF zich schuldig aan genocide door het „systematisch” vermoorden van mannen en jongens op basis van hun etniciteit, terwijl vrouwen en meisjes van bepaalde etnische groepen te maken krijgen met seksueel geweld. Human Rights Watch zei in mei dat er in Darfur, een regio zo groot als Frankrijk, sprake was van genocide. Ook het regeringsleger wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden.

M.m.v. Koert Lindijer


Lees ook

Is een doorbraak van het regeringsleger een stap naar het einde van de oorlog in Soedan? – NRC

Soedanezen vieren met landgenoten in passerende auto’s de verovering door het regeringsleger van Wad Madani.