Te hoge prijzen, te weinig aanbod of onduidelijke informatie: bijna negentig procent van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 29 ervaart problemen bij hun woningzoektocht. Dat blijkt dinsdag uit een landelijk onderzoek van State of Youth NL een initiatief van kinderrechtorganisatie KidsRights in samenwerking met drie andere organisaties, waar bijna drieduizend jongeren aan meededen. „Ons onderzoek bevestigt het beeld dat jongeren de dupe zijn van de huidige crisis”, aldus de onderzoekers.
Volgens het onderzoek woont twee derde van de jongeren (ongewild) nog of weer bij hun ouders of verzorgers. Een groot deel stelt de levensplannen uit en bovendien gelooft het overgrote merendeel dat het (heel) moeilijk wordt om huisvesting te vinden. „Ik val overal net buiten en de gemeente helpt niet/slecht waardoor ik nog steeds in principe dakloos ben”, is een ervaring van een van de (anonieme) respondenten. Twee op de tien jongeren zegt zich eenzaam of sociaal geïsoleerd te voelen zonder eigen huisvesting.
Ook voor jongeren die al wel op zichzelf wonen is de situatie op de huizenmarkt stressvol. „Ik ben in 1 jaar 8 keer verhuisd, en heb hierdoor nooit een vaste woonplek. Dit heeft bij mij ook deels voor mentale problemen gezorgd, zoals depressie”, deelt iemand anders. Los van de hoge huurprijzen die stress veroorzaken – meer dan de helft van de jongeren benoemt de prijzen als stressfactor – zorgt ook de onzekerheid voor moeilijkheden. Angst voor huisbazen die het huurcontract beëindigen of dakloosheid na een studie zijn bijvoorbeeld problemen die jongeren ervaren. „Mijn kamer heeft een vergunning voor alleen studenten, en als ik niks anders vind vlak voordat
ik klaar [met mijn studie] ben, word ik dakloos”, liet een van de respondenten weten.
Geen gehoor
Meer dan driehonderd mbo-studenten deden mee aan het onderzoek. Een op de vijf sprak van uitsluiting door huisvesters vanwege hun opleidingsniveau. Volgens een eerder gepubliceerd landelijk studenthuisvestingsonderzoek woont twintig procent van alle mbo’ers buitenshuis en slechts negen procent in een studentenwoning. Uit die inventarisatie blijkt wel dat het overgrote deel van de mbo’ers nog geen behoefte heeft om uit huis te gaan. Zo’n vijf procent geeft aan niet op zichzelf te wonen omdat ze geen geschikte woonruimte kunnen vinden.
In 2023 constateerden jeugdprofessionals al een groeiend wantrouwen onder jongeren richting de overheid. Die scepsis was mede ingegeven door de wooncrisis. Jongeren zagen een gebrek aan toekomstperspectief en voelden zich niet gehoord. Dit recente onderzoek wijst hetzelfde uit.
Op een schaal van nul tot honderd geven jongeren gemiddeld een score van dertig voor de manier waarop ze gehoord worden.
Voor het eerst in decennia kreeg in 2021 het woonprotest weer brede steun. Toen kwamen in Amsterdam zo’n vijftienduizend mensen naar de betoging. Sindsdien zijn er regelmatig demonstraties die ook vaak door jongeren worden bezocht. In 2024 was er volgens de overheid een tekort van ongeveer 400.000 woningen.
Lees ook
Tienduizenden extra woonruimtes mogelijk binnen bestaande woningvoorraad corporaties