Opnieuw een IDF-militair teruggehaald naar Israël na opening Braziliaans onderzoek

Gehaast verliet een Israëlische militair zondag zijn vakantiebestemming in Brazilië, zo schreven Israëlische en Braziliaanse media. Zijn plotselinge vertrek kwam nadat bekend was geworden dat er mogelijk een onderzoek naar de man geopend kan worden wegens vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook.

Het Braziliaanse federale gerechtshof heeft de politie opdracht gegeven een onderzoek naar hem in te stellen. Volgens de Belgische Hind Rajab Foundation (HRF), een pro-Palestijnse juridische actiegroep die de aanklacht deed, was de man betrokken bij de vernietiging van een woonblok buiten een gevechtssituatie. De organisatie verzamelt bewijsmateriaal van Israëlische militairen in Gaza en klaagt hen wereldwijd aan.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Sa’ar, droeg de ambassade in Brazilië volgens Israëlische media persoonlijk op om contact op te nemen met de man. De ambassade begeleidde de militair vervolgens „tot aan zijn snelle en veilige vertrek”, zei hij volgens The Times of Israël.

In Nederland, Servië en Cyprus zorgden aangiftes van HRF eerder voor het terugroepen van militairen naar Israël, uit angst voor vervolging. Hoge functionarissen uit het leger werd aangeraden voorlopig niet naar het buitenland te gaan. De Israëlische regering is volgens Israëlische media op de hoogte van minstens twaalf aanklachten tegen IDF-militairen, onder meer in Ierland, Sri Lanka, Thailand, België, Zuid-Afrika en Frankrijk. Geen enkele aanklacht heeft nog geleid tot een arrestatie.


Lees ook

Uit vrees voor vervolging haalt Israël zijn militairen uit Nederland, Cyprus en Slovenië

Israëlische soldaten gaan op 8 februari 2024 het hoofdkwartier van de UNRWA binnen, waar tunnels onder zijn ontdekt die volgens het IDF werden gebruikt door Hamas.

Door het onderzoek in Brazilië waarschuwt de Israëlische krijgsmacht zijn militairen opnieuw voor de risico’s van het plaatsen van belastend beeldmateriaal op sociale media. Actiegroep HRF, mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International gebruiken beelden op sociale media veelvuldig voor hun onderzoek.

Kritisch op Israëls geweld

Het Braziliaanse onderzoek leidde tot ophef in zowel Israël als Brazilië. Knesset-parlementariër Dan Illouz noemde Brazilië zondag een „sponsor van terroristen”, schreef de Braziliaanse krant Metrópoles.

De voormalig president van Brazilië, Jair Bolsonaro, gebruikte dezelfde bewoording. Als hij nog president zou zijn, zou hij de militair „met gepaste eer” in het Planalto-paleis ontvangen. Volgens Bolsenaro toont het onderzoek van het hof dat de huidige Braziliaanse president Lula da Silva „altijd aan de kant heeft gestaan van dictators en terroristen van over de hele wereld”. Tegen Bolsonaro loopt een federaal onderzoek naar een poging tot staatsgreep.

Lula heeft nog niet op de situatie gereageerd. Anders dan Bolsonaro is hij al lange tijd kritisch op Israëls geweld in Gaza. Begin vorig jaar verklaarde Israël hem om die reden tot persona non grata.


Lees ook

In het onderzoek naar de staatsgreeppoging van Bolsonaro kwam een moordplan op da Silva naar boven

Bolsonaro beraamde coup na zijn nederlaag, stelt Braziliaanse politie – zijn opvolger stond op een dodenlijst

Volgens de Israëlische krant Ha’aretz zijn zondag onder meer de militaire advocaat-generaal van Israël, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Veiligheidsraad bijeengekomen om de risico’s in te schatten voor IDF-soldaten die naar het buitenland reizen. Wat voor advies zij zullen geven, is nog niet duidelijk.

Het risico voor de militairen volgt uit het beginsel van „universele jurisdictie”, dat is opgenomen in verschillende internationale verdragen. Door dit beginsel kunnen mensen over de hele wereld vervolgd worden voor oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen. In sommige landen wordt die jurisdictie beter nageleefd dan andere landen, concluderen mensenrechtenorganisaties die zich daarvoor inzetten.