Musk bemoeit zich steeds meer met het VK: na een romance met Farage neemt hij premier Starmer onder vuur

Op de eerste dag na zijn Kerstvakantie zat de Britse premier Keir Starmer meteen fiks in de verdediging. De reden? Elon Musk. De techmiljardair richtte de afgelopen weken zijn pijlen op de Britse politiek en pakte op zijn eigen X met name de Labour-leider en zijn regering aan. Starmer „moet de gevangenis in”, schreef Musk, omdat de premier in zijn tijd als openbaar aanklager (2008-2013) te weinig zou hebben gedaan aan bendes die meisjes misbruikten en uitbuitten. Als leider van het land weigert hij hier nu goed onderzoek naar te laten doen, aldus Musk. „Starmer moet weg. Hij is een nationale schande.”

Britse media wisten maandagmorgen, voordat Starmer aan een toespraak over het nationale zorgsysteem (NHS) zou beginnen, al te melden dat de premier uitgebreid zou ingaan op de berichten van Musk. Daartoe zag Starmer zich door alle media-aandacht wel genoodzaakt, hoewel „de Britten veel meer geïnteresseerd zijn in wat er met de NHS gebeurt dan wat op sociale media wordt beweerd”, voegde hij toe.

Techmiljardair Elon Musk in oktober tijdens een presentatie in Pennsylvania.

Foto Rachel Wisniewski/Reuters

Musk had volgens hem „leugens en desinformatie” verspreid over de aanpak van de grooming gangs. Starmer had er als aanklager juist voor gezorgd dat van deze bendes, met loverboys van veelal Pakistaanse achtergrond die ruim tien jaar geleden onder meer in het Noord-Engelse Oldham actief waren, meer verdachten waren vervolgd. Labour wil geen nieuw nationaal onderzoek naar de kwestie omdat er al veel onderzoek is gedaan en sommige aanbevelingen nog moeten worden uitgevoerd.

Romance met Farage

Na zijn actieve inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne en zijn steun voor Donald Trump richt Elon Musk zijn energie nu ook op Europa. Dat doet hij bijvoorbeeld in Duitsland, dat volgende maand naar de stembus gaat, door op X te flirten met de radicaal-rechtse AfD. „Alleen de AfD kan Duitsland redden”, meent Musk. Donderdag geeft de eigenaar van onder meer X, Tesla en SpaceX met een gesprek op X het podium aan AfD-lijsstrekker Alice Weidel. De Franse president Macron beschuldigde Musk maandag ervan zich in de Duitse verkiezingen te mengen.

Nog meer dan op Duitsland was Musk de afgelopen weken bezig met het Verenigd Koninkrijk. Hij had in december een ontmoeting met Nigel Farage, de leider van de radicaalrechtse partij Reform UK. Musk zou Reform UK toen volgens geruchten een gift van 100 miljoen dollar in het vooruitzicht hebben gesteld. Dat bedrag is nooit bevestigd, maar ook nooit tegengesproken door Farage. Het leidde in het VK bij diverse politici tot zorgen over buitenlandse inmenging in de Britse politiek. De Britse Kiescommissie riep Starmer op de regels voor giften rond donaties van bedrijven aan politieke partijen aan te scherpen. De angst bestond dat Musk de Britse tak van X zou gebruiken om het enorme geldbedrag te kunnen doneren.

Reform UK-leider Nigel Farage afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst in Leicester.
Foto Adam Vaughan/EPA

Mede door de romance met Musk heeft Farage publicitair de wind mee: hij wordt steeds meer gezien als dé uitdager van Labour-leider Keir Starmer, die als premier een moeilijk eerste half jaar achter de rug heeft. Hoewel landelijke verkiezingen pas in 2029 zijn voorzien, is sprake van een doorlopende campagne.

Zo zal het Lagerhuis maandagavond debatteren over een petitie om meteen nieuwe verkiezingen te houden – online ondersteund door drie miljoen mensen – omdat Labour zich niet zou houden aan de verkiezingsbelofte om de belastingen niet te verhogen. De petitie werd gesteund door Farage en Musk. Het debat is een verplicht nummer – een petitie met de steun van meer dan 100.000 mensen moet worden behandeld – en zal geen directe consequenties hebben, maar het zet Labour opnieuw in de verdediging.

‘Moreel onredelijk’

De liefde tussen Musk en Farage is inmiddels ook alweer bekoeld. Of dat door de impulsiviteit van de techmiljardair komt of omdat er politieke tactiek achter schuilgaat, is de vraag. Musk begon positieve berichten te plaatsen over Tommy Robinson, de extreemrechtse leider van de English Defence League die volgens de Britse autoriteiten een ophitsende rol speelde bij de rellen in de zomer. Robinson zit nu een celstraf uit van 18 maanden voor ‘minachting van het hof’, nadat hij toegaf valse informatie te hebben verspreid over een Syrische vluchteling.

Musk eiste zijn vrijlating omdat Robinson „een politieke gevangene” zou zijn, die alleen maar veroordeeld is omdat hij de waarheid vertelde over grooming gangs. Hij zag in Robinson „een meerwaarde voor Reform”. Maar dat ziet Farage niet zo: die blijft het liefst ver weg van Robinson, na eerdere slechte ervaringen met pogingen tot samenwerking. Hij meldde op X verrast te zijn over Musks berichten over Robinson, en dat hij „zijn principes” nooit zou verloochenen.

Daar heeft Farage volkomen gelijk in, schrijft columnist Tim Stanley van de rechtse The Daily Telegraph, dat de afgelopen dagen veel schreef over de grooming gangs. „Denk aan de grove wiskunde: voor elke extreemrechtse stem die Reform wint, verliest het 10.000 gematigden. […] Een alliantie tussen Robinson en Reform zou ook moreel onredelijk zijn.”

De Britse premier is na zijn verweer van maandag zeker nog niet van de X-eigenaar af. „Starmer is ronduit verachterlijk”, was de reactie van Musk maandagmiddag. De roep om een nieuwe onderzoek naar de bendes is ook nog lang niet weg. Ook de Conservatieve Partij blijft hier op aandringen.


Lees ook

Stephen Yaxley-Lennon, aanjager van extreem-rechtse Britse rellen, heeft de media niet nodig: ‘Fuck the BBC’

Stephen Yaxley-Lennon, ook bekend als Tommy Robinson, is oprichter en voormalige leider van de extreem-rechtse en anti-islamitische organisatie English Defence League (EDL). Hier is hij aanwezig bij een mars met aanhangers in Londen, op 27 juli.