Wie de wens de vader van zijn gedachten maakt, is niet bang voor een oorlog om Taiwan. Xi Jinping zal immers het risico dat hij verliest niet aandurven, en Donald Trump is niet uit op oorlogen maar op deals. Het is niet uit te sluiten dat de wensdenkers gelijk hebben. Maar dan moeten we wel alle aanwijzingen van het tegendeel negeren.
Voor Xi en de Chinese Communistische Partij is het een mantra: Taiwan zal hoe dan ook herenigd worden met het moederland, want er is maar één China en daarvan maakt de ‘provincie’ Taiwan onlosmakelijk deel uit. Niemand heeft zich daarmee te bemoeien, want het gaat om een binnenlandse aangelegenheid. Niets kan de hereniging van de grote Chinese familie in de weg staan, zei Xi in zijn nieuwjaarstoespraak. Zo nodig zal daarvoor geweld worden gebruikt.
Dat laatste is zelfs wettelijk verplicht in het geval dat Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. Xi hamert erop dat het Chinese leger zo snel mogelijk gevechtsklaar moet zijn. Uiterlijk in 2049, wanneer de Volksrepubliek een eeuw bestaat, moet de dan even oude kwestie-Taiwan definitief zijn opgelost. In dat jaar moet China het welvarendste en machtigste land van de wereld zijn en zal Taiwan, aldus Xi, „delen in de glorie van de verjonging van de Chinese natie”.
De 71-jarige Xi, die voor onbepaalde tijd partijleider zal blijven, wil de eenwording zelf meemaken, zodat hij nog bij leven eeuwige roem kan verwerven. De hereniging, voor Taiwan een annexatie, mag dus niet al te lang meer op zich laten wachten. De kans dat Xi daar alsnog van afziet is nihil, want dan zou de man die jarenlang heeft geroepen dat Taiwan zal terugkeren in de schoot van het moederland, door de Partij en miljoenen Chinese chauvinisten worden gezien als een landverrader. Dat zou vrijwel zeker zijn politieke einde betekenen.
Kaasschaafmethode
China’s claim op Taiwan slaat historisch gezien nergens op. Het eiland heeft nooit tot de Volksrepubliek behoord, het hecht aan zijn eigen, democratische identiteit, en er zijn nauwelijks Taiwanezen die aansluiting bij China willen. Maar dit alles is voor de Partij geen argument: Taiwan is van China, en over dat axioma kan niet onderhandeld worden. Om van de ‘Taiwanese landgenoten’ gewone Chinezen te maken gebruikt Xi steeds minder de wortel en steeds vaker de stok. Chinese militaire intimidatie is onderhand routine geworden, vooral sinds het aantreden in mei 2024 van William Lai als president van Taiwan. Xi ziet Lai’s resolute afwijzing van de Chinese aanspraken als pure provocatie.
Chinese oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen omsingelen het eiland als een anaconda die zijn prooi langzaam wurgt
China respecteert de feitelijke zee- en luchtgrens tussen het vasteland en Taiwan niet meer. Chinese oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen omsingelen het eiland als een anaconda die zijn prooi langzaam wurgt. Sommige manoeuvres lijken oefeningen te zijn voor een invasie, andere voor het instellen van een economische blokkade en het afschrikken van buitenlandse militaire interventies. Spierballenvertoon? Of dezelfde kaasschaafmethode als in de Zuid-Chinese Zee? China eist die zee bijna geheel voor zichzelf op en plaatst de andere aangrenzende landen, vooral de Filippijnen, voortdurend voor voldongen feiten. Elk afzonderlijk feit is te klein om een casus belli te vormen, maar allemaal bij elkaar moeten ze tot annexatie leiden.
Hoe gaat het Westen op dit sluipende Chinese offensief reageren? In 1979, kort nadat de VS hun diplomatieke relaties met Taiwan hadden verbroken om ze aan te knopen met de Volksrepubliek, tekende president Jimmy Carter de Taiwan Relations Act. Deze wet garandeert Taiwan Amerikaanse militaire hulp – en garandeert ook Chinese boosheid telkens wanneer dat gebeurt. De wet is echter onduidelijk over de vraag of de VS Taiwan te hulp zullen komen als het wordt aangevallen door China. President Biden heeft tot vier keer toe verzekerd dat Taiwan in zo’n geval op de VS kan rekenen. Trump daarentegen is sceptisch. Hij is tegen dure oorlogen, en volgens hem moet Taiwan zijn defensie-uitgaven, nu 2,5 procent van het bbp, opschroeven tot 10 procent.
Verliefd op Kim Jong-un
Trump bewondert dictators. In zijn eerste ambtstermijn werd hij naar eigen zeggen verliefd op de Noord-Koreaanse tiran Kim Jong-un. Mogelijk zal hij het met Vladimir Poetin op een akkoordje gooien over Oekraïne. Maar van zijn aanvankelijke adoratie van Xi is niets meer over. China ziet hij als de grote vijand, die verantwoordelijk zou zijn voor ongeveer alle Amerikaanse kwalen. Zijn aanstaande regering zit vol notoire China-haviken.
Europese landen moeten zich door NAVO-chef Rutte geen oorlogspaniek laten aanpraten en zich niet een oorlog laten inrommelen waarin ze alleen maar te verliezen hebben
Trumps vertrouweling Elon Musk wil China daarentegen juist te vriend houden, want hij heeft daar grote zakenbelangen. De op één na grootste Tesla-fabriek van Musk staat in Shanghai. Met zijn voorstel om van Taiwan een ‘speciale bestuurlijke zone’ van China te maken heeft de multimiljardair in Beijing applaus geoogst en in Taipei een fluitconcert.
Hoe die tweedracht in het kamp-Trump zal uitpakken, is onvoorspelbaar. Als de VS bij een Chinese aanval op Taiwan tussenbeide komen, kan dat ontaarden in een wereldoorlog en dus rampzalig zijn voor de mondiale economie. Als de VS juist niet interveniëren, kan China zich meester maken van Taiwans chipfabrieken en de controle krijgen over de waterwegen bij het eiland, die vitaal zijn voor de wereldhandel. En dan zullen de Amerikaanse bondgenoten in de regio, zoals Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen, beseffen dat ze in het uur van de waarheid niet op Washington hoeven te rekenen.
De Australische oud-premier en erkende China-expert Kevin Rudd ziet maar één manier om Taiwan een Chinese machtsovername te besparen: China in het ongewisse laten over de wijze waarop het Westen op een invasie of boycot zal reageren. Het is sterk de vraag of Trump die strategie zal omhelzen.
Voorwaarden stellen
En Europa? Oorlogsschepen van een paar Europese NAVO-landen, waaronder Nederland, hebben zich al demonstratief in de regio vertoond. De relaties van de EU met China zijn almaar verslechterd. Maar Europese landen moeten zich door NAVO-chef Mark Rutte geen oorlogspaniek laten aanpraten en zich niet een oorlog laten inrommelen waarin ze alleen maar te verliezen hebben.
Europa moet tegenover China zijn grote troefkaart uitspelen: handel. Trump wil Chinese importproducten tegenhouden met een huizenhoge tariefmuur. Daarom wil China niets liever dan zijn handelsrelaties met Europa consolideren en uitbreiden. Europa kan dus voorwaarden stellen om onheuse Chinese praktijken, zoals dumping, beïnvloedingspogingen en intimidatie van critici, tegen te gaan. Tegelijk moet gezonde handel worden bevorderd. En er moet samenwerking komen op alle gebieden waar dat mogelijk is. Dit alles vormt een dwingende reden om het onderlinge EU-geruzie zo snel mogelijk te staken.
Lees ook
Nederland moet Taiwans deelname aan de VN steunen