Coalitieonderhandelingen in Oostenrijk mislukt, liberalen willen niet verder

In Oostenrijk heeft de liberale partij NEOS zich vrijdag teruggetrokken uit coalitieonderhandelingen met de sociaaldemocratische SPÖ en de conservatieve ÖVP. Dat schrijven Oostenrijkse media. NEOS-leider Beate Meinl-Reisinger zei dat de twee andere partijen onvoldoende openstaan voor „fundamentele hervormingen”, die volgens haar noodzakelijk zijn. De liberale partijleider meent dat Oostenrijkers „verandering” willen na de afgelopen verkiezingen.

Bij die verkiezingen, die in september plaatsvonden, werd de radicaal-rechtse FPÖ voor het eerst de grootste. De partij haalde 28,9 procent van de stemmen. De conservatieven en sociaal-democraten volgden met respectievelijk 26,3 en 21,1 procent. Hoewel de FPÖ al twee keer regeerde – beide keren met de ÖVP – sloten alle partijen na de verkiezingen een coalitie met de radicaal-rechtse partij uit. Daarmee ontstond voor het eerst een cordon sanitaire in Oostenrijk.


Lees ook

De radicaal-rechtse FPÖ kan niet regeren, opeens is er een cordon sanitaire in Oostenrijk

Herbert Kickl, leider van de FPÖ, kan geen andere partij overhalen met hem samen te werken.

De conservatieve ÖVP en sociaaldemocratische SPÖ hebben samen de kleinst mogelijke meerderheid en zouden daarmee samen een coalitie kunnen vormen. Maar beide partijen willen twee verschillende kanten uit met Oostenrijk, onder meer op het gebied van migratie en belastingen. Om meer zekerheid in de coalitie in te bouwen, betrokken zij daarom het liberale NEOS bij de onderhandelingen. Die partij is met 18 van de 183 zetels relatief klein.

Stroeve onderhandelingen

NEOS-leider Meinl-Reisinger wees vrijdag op het „begrotingsgat” dat de vorige regering van ÖVP en de Groenen volgens haar hebben achtergelaten. Dat gat is voor haar een groot obstakel. Van de volgens Meinl-Reisinger noodzakelijke verandering gaat, denkt ze, weinig terechtkomen. De onderhandelingen liepen volgens haar de afgelopen dagen alleen maar stroever.

Mogelijk gaan de ÖVP en SPÖ nu alsnog met zijn tweeën een coalitie vormen. Een ander scenario is dat zij het met de Groenen gaan proberen, hoewel de ÖVP daar allerminst om staat te springen. Tijdens hun gezamenlijke regeringsperiode van vijf jaar daalde het wederzijds vertrouwen tot een dieptepunt. Dat had vooral te maken met de aangifte die de ÖVP deed tegen de Groenen-minister van Klimaat Leonore Gewessler voor ambtsmisbruik. Zij stemde, tegen de zin van de ÖVP in, in Brussel vóór de natuurherstelwet

De FPÖ sprak ondertussen meermaals van een „ondemocratische” gang van zaken. De radicaal-rechtse partij vindt dat het, als grootste, per definitie bij de coalitieonderhandelingen betrokken zou moeten worden. Dat is in Oostenrijk voorheen weliswaar altijd zo geweest, maar desondanks heeft elke partij het recht niet met de grootste partij in zee te gaan.


Lees ook

Portret van de Herbert Kickl, de leider van het radicaal-rechtse FPÖ. Hij perfectioneerde het populisme in Oostenrijk

Herbert Kickl (midden), leider van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) op een verkiezingsbijeenkomst in Graz, Oostenrijk, op 7 september 2024.