Er is meer nodig om het aantal vuurwerkslachtoffers naar beneden te krijgen. Dat vinden niet alleen burgemeesters van grote steden die het kabinet oproepen tot nieuwe maatregelen, maar ook experts. Het huidige ‘afsteekverbod’ dat in steeds meer gemeenten van kracht wordt, werkt volgens hen niet.
„Het is geen zinvolle maatregel”, zegt Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie dat onderzoek doet naar vuurwerkslachtoffers. Volgens Bakker trekken inwoners zich weinig aan van het verbod, omdat er door de overheid ‘tegenstrijdige signalen’ worden afgegeven. „Je mag vuurwerk kopen maar niet afsteken. En als je het tóch doet, wordt er – om begrijpelijke redenen – niet op gehandhaafd. Dat is een rare combinatie van maatregelen.”
Uit cijfers blijkt volgens Bakker dat het afsteekverbod weinig effect heeft. „Ziekenhuizen in regio’s waar een afsteekverbod geldt, hebben het sindsdien niet minder druk gekregen.”
In 2020 besloten de eerste gemeenten tot zo’n lokaal afsteekverbod, waaronder Rotterdam. Inmiddels geldt het in negentien gemeenten (van de 342). Vanwege het uitblijven van landelijke maatregelen zullen er „gegarandeerd veel meer gemeenten volgen met een lokaal verbod”, stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Weinig van te merken
In Utrecht, Alkmaar en Zutphen was het dit jaar voor het eerst verboden vuurwerk af te steken. Alledrie de gemeenten laten weten dat er weinig van te merken was. In Rotterdam overleed een 14-jarige jongen door een vuurwerkongeluk. In Utrecht waren er minder slachtoffers dan voorgaande jaren maar was het letsel wel zwaarder, meldt UMC Utrecht.
„We hadden van tevoren ook niet verwacht dat er niks zou worden afgestoken”, zegt de woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. „Het verbod was vooral bedoeld om het gesprek op gang te brengen.”
Niet alleen de ziekenhuizen, ook de brandweer had het druk afgelopen jaarwisseling. Zo waren er opmerkelijk veel autobranden, 270 in totaal, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).
Coronapandemie
Volgens Bakker heeft het meer zin om kinderen beter voor te lichten. „Vorig jaar zagen we een substantiële stijging onder slachtoffers tussen de 12 tot 15 jaar. Die zou je nog veel meer kunnen informeren over de risico’s van zwaar vuurwerk.”
Om het aantal slachtoffers écht te verminderen, zijn meer ingrijpende maatregelen nodig, zegt Bakker. Ze verwijst naar de forse daling van slachtoffers tijdens de coronapandemie. „Toen was er niet alleen in Nederland maar ook in omringende landen een verbod. In het tweede coronajaar was er geen verbod in omringende landen, en zag je dat het aantal slachtoffers direct weer verdubbelde. Dus eigenlijk is een verbod pas écht effectief als je daarover Europese afspraken zou maken.”
Dat lijkt er voorlopig niet van te komen. Coalitiepartijen PVV, BBB, VVD en NSC willen geen verbod, zei premier Schoof al voor de jaarwisseling.
Tot die tijd blijven gemeenten hopen dat ze met lokale verboden een ‘gedragsverandering’ teweeg kunnen brengen. De woordvoerder van Zutphen trekt een vergelijking met de invoering van het rookverbod. „Dat mocht op gegeven moment ook niet meer. In het begin hield niemand zich eraan, en nu is het vreemd als iemand een sigaret opsteekt in de kroeg. We hopen dat het zo ook met vuurwerk zal gaan.”
Lees ook
Hoe verkeerd afgestoken vuurwerk een fatale afloop kreeg: ‘Ik kreeg pas een ongerust gevoel toen ik hem niet kon bereiken’