In ons leven komen we voortdurend voor keuzes te staan, variërend van de levenspartner met wie we onze toekomst willen delen tot de beslissing een huis te kopen, een nieuwe baan te accepteren of een school voor onze kinderen te selecteren. Velen piekeren zich suf over zulke belangrijke beslissingen, al doen ze dat ook over onbeduidende beslissingen zoals de vakantiebestemming of de aankoop van een nieuwe lamp. En er zijn mensen die zulke dingen gewoon laten gebeuren. Ze laten kleine maar ook grote levensbeslissingen afhangen van het toeval of de omstandigheden. Go with the flow is voor sommigen zelfs een levensmotto.
Voor mijn werk als headhunter heb ik veel contact met (top)bestuurders van grote en complexe organisaties. Wat me bij hen opvalt is dat zij zich zelden suf piekeren, maar evenmin maar wat aanrommelen of afgaan op ‘hun gevoel’. Zij analyseren de situatie vaak grondig waarbij ze zich laten informeren: de inzet van data-analyses, adviezen van deskundigen tot eerdere ervaringen om tot een weloverwogen keuze te komen. Ergens is dat ook niet vreemd, gevormd als ze zijn in omgevingen die draaien om cijfers en prestaties. Dat weloverwogen keuzes maken doen ze overigens niet alleen bij (kortetermijn) zakelijke beslissingen, maar ook bij het zoeken naar zin en verdieping.
Natuurlijk doet de ene bestuurder dat meer en heel anders dan de andere. In de loop der jaren ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in die verschillen. Tijdens gesprekken met bestuurders vraag ik daarom niet alleen naar hun cv, maar vooral ook naar hun drijfveren, welke fouten ze hebben gemaakt, hoe zij hun teams beïnvloeden en welke overtuigingen hun beslissingen beïnvloeden. Hoe gaan zij om met tegenslagen of juist met aanhoudend succes? Bijna altijd leiden deze vragen tot verhelderende inzichten.
Zelfreflectie blijkt essentieel. Mensen die een dieper inzicht in hun motivaties, beweegredenen en de wisselwerking met hun omgeving hebben ontwikkeld, komen stabieler over, functioneren in grotere harmonie met de mensen om hen heen en bereiken vaker hun doelen.
Hoewel het woord misschien anders suggereert, is zelfreflectie niet iets wat ze in hun eentje doen — het is geen navelstaren. Goede bestuurders reflecteren op zichzelf in permanente dialoog met hun omgeving. Ze staan open voor kritiek, halen — ook thuis — continu feedback op. Op die manier leidt zelfreflectie ook nog eens tot inzicht in de karakters (persoonskenmerken), drijfveren en betekenisgeving van anderen. Dubbele winst dus.
Toegegeven, er zijn ook bestuurders die niet of weinig aan zelfreflectie doen: door tijdgebrek of door ongemak om over hun eigen gevoelens te denken, laat staan erover te praten. Zelfreflectie betekent per definitie confrontatie met de eigen zwaktes, tekortkomingen en angsten. Zijn dit minder goede bestuurders? Op de korte termijn lang niet altijd. Maar op de lange termijn zie ik dat dit doorgaans geen sleutel tot persoonlijk(e) groei of maatschappelijk succes is. Het niet geleerd hebben te reflecteren op jezelf betekent dat je ongemak (of ongemakkelijke gevoelens) wilt vermijden waardoor je uiteindelijk weinig van jezelf en van anderen leert. Maar bovenal jezelf niet in staat stelt om je aan te passen aan je omgeving met de daarbij behorende veranderingen. De bereidheid om te leren vereist moed en verantwoordelijkheid.
In 2025 wens ik daarom iedereen veel zelfreflectie toe in continue dialoog met anderen. Haal mensen om je heen dichterbij: praat met vrienden die je vertrouwt, familie of collega’s over je beslissingen, dilemma’s en onzekerheden. Laat mensen echt toe in je leven. Blijf weg van gesprekken over koetjes en kalfjes of opschepperij over prestaties. Stel vragen en maak tijd. Wie zichzelf kent en daarover eerlijk is tegen zichzelf en anderen, kan betere beslissingen nemen, over zowel grote als kleine dingen. Beslissingen zonder eindeloos gepieker of juist een laissez-fairehouding. Ofwel: het stelt je in staat tot meer regie over je eigen leven en meer harmonie en voldoening. Een heel gelukkig 2025!
Aylin Bilic is headhunter en publicist.