In de Amerikaanse stad New Orleans zijn zeker tien doden gevallen nadat een voertuig tijdens nieuwjaarsnacht in is gereden op een menigte. Ook zouden er zeker dertig mensen gewond zijn geraakt, zo heeft het bestuur van de zuidelijk gelegen stad woensdagochtend bekendgemaakt.
De massa-aanrijding vond volgens CBS News plaats in Bourbon Street, in het Franse kwartier. Deze populaire wijk in het centrum telt veel bars met livemuziek trekt daarmee – zeker rond de jaarwisseling – veel bezoekers.
Volgens ooggetuigen zou het voertuig op hoge snelheid op een mensenmassa zijn ingereden, waarna de chauffeur de truck uit kwam en met een vuurwapen om zich heen begon te schieten. De politie zou daarbij ook schoten hebben gelost.
Het motief van de dader is nog onduidelijk. Evenmin is bekend of de dader inmiddels is opgepakt.
Er wás nog helemaal geen Mol. Spelleider Rik van de Westelaken vertelde dat aan een groep van tien bekende Nederlanders, die zich voor de gelegenheid hadden verzameld op een Cambodjaans helikopterdek. De kandidaten had net al onverwachts een test moeten doen. Die bestond maar uit één vraag: „Wie is de Mol?”
Heel gek natuurlijk, want ze waren amper aan het spel begonnen, en bovendien bestaan die tests doorgaans juist uit een heleboel vragen. Het beeld wisselde tussen het moment dat de kandidaten de test invulden en achteraf opgenomen monoloogjes, waarin de deelnemers reflecteerden op wat er die dag allemaal was gebeurd. Oud-commando Ray Klaassens „had er al wel een beetje over nagedacht”, actrice en presentatrice Nora Akachar werd „helemaal paranoia” en in het hoofd van acteur Teun Luijkx „gebeurden meerdere errors”.
Maar nu zaten ze dus op dat helikopterdek en meldde Van de Westelaken triomfantelijk dat de Mol nog gekozen moest worden – iets wat in het verleden altijd ruim vóór de opnames gebeurde. „Krankzinnig”, zou even later worden geoordeeld in napraatprogramma ‘MolTalk’ (AvroTros). En voor wie vreest dat we ook van dít krankzinnige moment niet exact weten welke gedachtes er bij de deelnemers door het hoofd schoten: geen zorgen. Dat weten we van elk moment in ‘Wie is de Mol?’ (AvroTros). Zo dacht actrice en zangeres Maaike Martens : „Wát?” Fotograaf en programmamaker Stijn de Vries dacht: „Dit programma is zó slecht voor je hoofd.” Luijkx dacht: „Alles kan omdraaien in dit spel, en dat vind ik het mooie eraan.” Akachar dacht: „Dit spel is één en al mindfuck.” En acteur Gabriel Martina dacht: „Ja. Lijp.”
Het zal tv-kijkend Nederland niet zijn ontgaan dat ‘Wie is de Mol?’ zaterdag weer is begonnen. Het programma, waarin een groep kandidaten door middel van opdrachten probeert geld in te zamelen terwijl één van hen stiekem de boel saboteert, blijft een jaarlijkse hype. Terecht: het is een gouden concept voor liefhebbers van listen, bedrog en intriges. Toch lukt het me de afgelopen jaren steeds minder om me aan die hype over te geven. Dat zit zo: driekwart van ‘Wie is de Mol?’ bestaat uit kandidaten die uitleggen hoe het is om mee te doen aan ‘Wie is de Mol?’ – terwijl ik gewoon graag wil zíén hoe ze meedoen aan ‘Wie is de Mol?’. Wat schiet je op met commentaar als: „Ooh, daar is Rik”, wanneer Rik van de Westelaken komt aanlopen? De gemiddelde kijker heeft zelf al gezien dat Rik daar is en is er reeds van op de hoogte dat het spel lijp is. Je kunt prima zonder dat commentaar.
Meestervervalser
In al zijn barmhartigheid hield AvroTros dit weekend ook rekening met kijkers die ‘Wie is de Mol?’ niet zo lijp vinden, maar wel graag programma’s kijken over goed doordacht bedrog. Zondagavond zond de omroep Ivo Niehes documentaire Het geheim van de meestervervalser uit, over de inmiddels 82-jarige schilder Geert Jan Jansen. Met zijn vele vervalsingen hield hij jarenlang niet alleen kunstexperts voor de gek, maar ook grote kunstenaars zelf: onder meer Karel Appel erkende een van Jansens vervalsingen als zijn eigen werk.
De documentaire presenteert Jansen als een nuchtere, innemende man; een ijverige anti-held die eigenhandig de kunstwereld op z’n kop zette en uiteindelijk wegkwam met zes maanden voorarrest. Ook Niehe zelf vermaakt zich duidelijk goed met het verhaal: hij giechelt zich bij vlagen door de (vrij aanwezige) voice-over heen en verliest zich op vreemde momenten in zijn eigen meligheid. „Jansen kreeg advies van een van zijn celgenoten!”, zegt hij bijvoorbeeld opgetogen. „Detail: die had de keel van zijn echtgenote doorgesneden. Die had de aanslag overigens wel overleefd. Maar die lieve celgenoot had wel een tip: neem een advocaat in de arm.” Hm. Ook van dit programma zou je kunnen zeggen: gouden concept, maar het commentaar mag een tandje minder.
Noah was in 2024 opnieuw de populairste jongensnaam in Nederland. Als meisjesnaam was Emma de grote winnaar. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op maandag. Het is het zesde jaar op rij dat Noah de meest gekozen jongensnaam is van Nederland. Ook Emma was de afgelopen jaren meerdere malen de populairste meisjesnaam, alleen in 2023 was dat de naam Julia, en belandde ‘Emma’ op de vierde plek.
Van de 84.990 geboren jongetjes werden er in 2024 maar liefst 922 Noah genoemd. Andere populaire jongensnamen waren Luca (de tweede plek) en Lucas (de derde). Van de 80.604 geboren meisjes werden er 657 Emma genoemd. Olivia was daarna de meest gekozen naam en op de derde plek stond Nora.
Sinds 2022 wordt ook bijgehouden wat de meest gekozen ‘genderneutrale’ naam is: een naam die even vaak wordt gekozen voor meisjes als voor jongens. Dit jaar werd de naam Charlie zowel 156 keer gekozen als naam voor een meisje als voor een jongen. Robin (68 meisjes en 64 jongens) en Sammy (11 meisjes en 10 jongens) waren daarna populair in deze categorie. Vorig jaar stond Riley op de eerste plek.
Bekijk je eigen naam
Wil je weten hoe populair jouw naam was in 2024? Bekijk het in deze namentool:
Mohammed/Muhammad
De populariteit van namen verschilt per provincie, aldus de SVB. Noah werd in Drenthe, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg het vaakst gekozen. Emma werd alleen in Groningen en Noord-Brabant de populairste naam.
Met name in de grote steden waren de verschillen groot, laat naamdeskundige Gerrit Bloothooft aan het ANP weten. „De naam van de eerste mens en profeet in de islam, Adam, is de topnaam in Amsterdam en Den Haag, terwijl Mohammed dat is in Rotterdam en Sam in Utrecht.” De naam Mohammed (255 keer in totaal) werd overigens op verschillende manieren gespeld: ook als Mohamed (174 keer) en Muhammad (88 keer).
De Canadese premier Justin Trudeau, die sinds 2015 Canada leidt, treedt deze week mogelijk af als partijleider van de Liberale Partij. Dat meldtThe Globe and Mail maandag. De krant sprak met drie anonieme bronnen rondom de regeringspartij. Woensdag staat er een fractieberaad gepland van de Liberalen, maar mogelijk treedt Trudeau daarvoor al terug, aldus de krant.
Het kabinet-Trudeau regeert met een parlementaire minderheid en de Liberalen staan er slecht voor in de peilingen. De premier krijgt de schuld van de hoge inflatie en problemen met huisvesting en openbare diensten.
Ook worstelt Canada met het dreigement van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump om invoerheffingen van 25 procent in te voeren voor Canadese producten. Trump zegt namelijk dat het buurland te weinig zou doen om de instroom van migranten en drugs via de Amerikaanse noordgrens te bestrijden. Canada is een van de grootste handelspartners van de Verenigde Staten.
Minister opgestapt
Daarbij diende Chrystia Freeland, de gerespecteerde minister van Financiën, een paar weken geleden onverwachts haar ontslag in vanwege een meningsverschil over financieel beleid. De minister, voorheen een loyale rechterhand van de premier, lichtte de reden van haar opstappen toe in een vernietigende openbare brief met kritiek op de premier, waardoor de al wankele en impopulaire regering van Trudeau in chaos werd gestort.
Later dit jaar in oktober staan verkiezingen gepland in Canada. Trudeau staat momenteel twintig procentpunten achter op oppositieleider Pierre Poilievre van de Conservatieve Partij.
Lees ook
Abrupte breuk met topminister verzwakt positie van Trudeau bij confrontatie met Trump