Dieren mogen dieren blijven in veelgeprezen Letse animatiefilm ‘Flow’

Is Flow de mooiste animatiefilm van het jaar of valt er wel iets op af te dingen? In 2024 werd Flow uitbundig geprezen door de internationale pers, het is de Letse inzending voor de Oscars. De jonge animator Gints Zilbalodis (1994) sleepte met zijn tweede film sowieso al veel prijzen in de wacht, de teller staat op 20. Er is dan ook veel prijzenswaardig aan Flow, die met animatiesoftware is gemaakt die voor iedereen gratis beschikbaar is.

De openingsscène laat een kat zien die prinsheerlijk in een oude blokhut woont. In de tuin staan enorme kattenbeelden, in een boom hangt een bootje. Terwijl hij in een nabijgelegen rivier op vissen jaagt, wordt hij overvallen door een overstroming.

Hij rent razendsnel voor de vloedgolf uit en wordt omringd door allerlei vluchtende dieren. Aanvankelijk is hij vooral bang voor ze, hij kijkt de kat uit de boom. Op een zeilboot komt hij noodgedwongen terecht in een bont gezelschap: een labrador, een maki, een waterzwijn en een secretarisvogel. Samen beleven ze een tocht vol verwondering en ontberingen die je zowel metaforisch kunt duiden als bijbels: is dit een soort ark van Noach?

Ook kun je in hun reis allerlei cinefiele referenties lezen. Zo doet de spitse rots waar de kat door gefascineerd is denken aan de mysterieuze monoliet uit Kubricks klassieker 2001, A Space Odyssey (1968). Het is sowieso een rijke film voor wie van duiden houdt. Waarom zien we geen mensen? Is de overstroming veroorzaakt door de klimaatcrisis? Is de Apocalyps losgebarsten?

De dieren praten niet, maar communiceren wel met naturalistische klanken: de geluidsontwerper nam zijn eigen kat op en bezocht dierentuinen. Deze expressieve geluiden roepen vooral emoties op, van meeleven tot ontroering. De dieren vertonen herkenbaar dierengedrag; als de kat de staart van de maki ziet bewegen moet hij er wel mee spelen. Ze mogen dus lekker zichzelf zijn, worden niet geantropomorfiseerd. Het is dan jammer dat ze wel de boot kunnen besturen: minder natuurlijk gedrag.

Veel aan Flow is prachtig en overtuigend, van het hyperrealisme van het water en de aurora borealis tot de vloeiende bewegingen van de dieren. Flow bevat een aantal indrukwekkende long takes, waarbij de camera dynamisch door het landschap beweegt. Vrijwel alles zien we vanuit het (lage) gezichtspunt van de kat. naturalisme is de norm, behalve bij de dierenvachten: die komen levenloos en onwerkelijk over. Je ontwaart penseel-achtige strepen, storende pixelatie en vlekken die vreemd glinsteren. En hoewel je de bijzondere stijl van Flow als anti-Disney kunt zien, is de boodschap teleurstellend Disney: overwin je angsten, ontgroei de kudde, leer samenwerken met anderen.