Geen officiële condoleances uit Nederland na overlijden Bouterse

Minister-president Dick Schoof en zijn kabinet zien af van een officiële condoleance aan de nabestaanden van Desi Bouterse, de woensdag overleden oud-president van Suriname. Dat meldt persbureau ANP.

Zulke condoleances zijn gebruikelijk wanneer een voormalig hoogwaardigheidsbekleder van een ander land overlijdt, maar de verhouding tussen Bouterse en de Nederlandse overheid was al jaren zeer slecht. De oud-president van Suriname, dat tot 1975 een kolonie van Nederland was, zette zich graag af tegen de regering in Den Haag.

Wel plaatste Schoof een bericht op X waarin hij stilstaat bij de slachtoffers en nabestaanden van de Decembermoorden. Bij die gebeurtenis werden in 1982 vijftien tegenstanders van Bouterses regime gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia.

Straf niet uitgezeten

Eind vorig jaar veroordeelde het Surinaamse Hof van Justitie Bouterse definitief tot een gevangenisstraf van twintig jaar wegens zijn betrokkenheid bij de moordpartij.

Met zijn overlijden heeft Bouterse zijn straf nooit uitgezeten, schrijft Schoof op X. Hij wenst „alle Surinamers rust en waardigheid” toe.

Daarmee verwijst de Nederlandse premier naar de woorden van de huidige Surinaamse president Chan Santokhi. Die bracht wel zijn condoleances over aan de nabestaanden van Bouterse, maar riep in een officiële verklaring ook op om „waardig te blijven en kalmte te bewaren, rust en orde te handhaven”.

Ook huidige vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van Bouterse. „Zijn leven heeft een blijvende impact gehad op ons land en zijn inzet zal niet vergeten worden”, schrijft Brunswijk. „Moge zijn nalatenschap een inspiratie blijven voor velen en zijn ziel in vrede rusten.”

De huidig vicepresident vocht van 1986 tot 1992 als leider van het zogeheten Jungle Commando een bloedige burgeroorlog uit met Bouterse en zijn regeringstroepen. Later verzoende Brunswijk zich met zijn oude rivaal, en van 2010 tot 2015 vormden de twee samen een regering.

Cocaïnehandel

Naast de Decembermoorden is Bouterse ook in Nederland veroordeeld. Het gerechtshof in Den Haag legde hem in 2001 bij verstek een gevangenisstraf van elf jaar op voor internationale cocaïnehandel.

Volgens oud-advocaat Inez Weski, die de Surinaamse oud-president vanaf 2005 verdedigde in zijn pogingen de uitspraak van tafel te krijgen, kan de persoon Bouterse „niet los worden gezien van Suriname als eeuwenlange prooi van koloniaal verdeel-en-heersbeleid, met bijbehorend onrecht”.

De zogeheten Copa-zaak leek op „een koloniale wraakactie”, zegt Weski, „omdat Bouterse politiek en militair niet weg te krijgen was”. De advocaat verwijst daarbij naar emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen, die de veroordeling van Bouterse in 2022 een gerechtelijke dwaling noemde. Weski wenst Suriname een „vrije toekomst” toe.


Lees ook

Op de vlucht overleden Bouterse had een held van de natie kunnen zijn, maar droeg altijd zijn besmette verleden met zich mee

In mei 1996 is Desi Bouterse op verkiezingscampagne voor zijn partij NDP.