Nieuw genre: Hollandse levensliederen van tragikomische dramapersonages

Word je niet warm van Mariah Carey’s hoge noten? Krijg je de kriebels van Wham!’s zoete gefluister? Haak je sowieso af bij het geluid van sleebellen? Dan kan december gevoelsmatig nog best lang duren: het blijft toch de maand van de kersthits. Maar voor ‘Jingle Bell Rock’-sceptici die de hoop al hadden opgegeven dat er op muzikaal vlak nog veel boeiends zou gebeuren, was er vorige week tóch interessant nieuws. Kort na elkaar werden twee singles uitgebracht die tot een geheel eigen genre behoren. Te weten: Hollandse levensliederen van tragikomische dramapersonages.

De dramapersonages in kwestie zijn Martin Morero (Peter Paul Muller) en Ferry Bouman (Frank Lammers) uit respectievelijk Gooische vrouwen en Ferry. Waar die eerste serie net een seizoen aan het afronden is, bereidt de tweede zich voor op de première van een nieuwe spin-off-film. Ferry’s ‘King van de camping’ kun je dus het beste zien als een publieksopwarmertje, terwijl Martins ‘Spijt is voor later’ eerder geldt als feestelijke afsluiter.

En feestelijk is het nummer zeker, lijkt de voorlopige consensus onder Spotify-luisteraars. Sinds het nummer afgelopen vrijdag op het muziekplatform verscheen, klom het rap omhoog in de hitlijsten. Maandag stond ‘Spijt is voor later’ zelfs even op plek drie van de vaakst gestreamde Spotify-nummers in Nederland: een plek boven ‘All I want for Christmas’ (Move over, Mariah).

Peter Paul Muller scoort als Martin Morero een hit met ‘Spijt is voor later’

‘Poppenpilsje’

Het succes van het nummer zal deels terug te voeren zijn op de populariteit van Gooische vrouwen en de iconische status van Martin Morero. De plat Amsterdams sprekende volkszanger met een zwak voor vrouwelijk schoon is een geliefd personage uit de franchise, mede door zijn kenmerkende taalgebruik („Doe mij een poppenpilsje”). Maar dat ‘Spijt is voor later’ zo goed scoort, valt ook te verbinden aan een bredere trend: het Hollandse levenslied is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En dat heeft weer te maken met het populairder worden van Nederlandse muziek in het algemeen: Het aantal streams op Spotify voor Nederlandse artiesten steeg dit jaar met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Nummers uit het levenslied-genre staan steeds vaker hoog in de hitlijsten, ook het aantal volkszangers neemt toe. Best slim dus van de makers van Gooische vrouwen dat voor het schrijven van ‘Spijt is voor later’ een beroep werd gedaan op Yves Berendse, een jonge volkszanger die dit jaar doorbrak met de hitsingle ‘Terug in de tijd’. Hij maakte voor Martin een lied dat past bij de verhaallijn uit het laatste Gooische vrouwen-seizoen, waarin de hereniging tussen hem en zijn ex-vrouw een grote rol speelt. Dat leidde tot teksten als: „Spijt is voor later/Vanavond gaan we feesten net als toen/Liever een kater/Dan dat we ooit vergeten hoe het moet”. Gemaakt om tegen sluitingstijd mee te brullen in een warme kroeg.

Ook voor ‘King van de camping’ werden mensen ingevlogen met gevoel voor het volkslied. Het nummer is geschreven Léon Paul Palmen en Arno Krabman, die eerder samenwerkten met onder meer Guus Meeuwis en Frans Duits. Zij maakten voor de Brabantse drugsbaron een tekst waarin hij het verlies van zijn liefje bezingt: „Waar is mijn poco loco ko-ko-koningin?”.

Herkenningspunten

Catchy, maar op het succes van ‘Spijt is voor later’ kan ‘King van de camping’ vooralsnog niet rekenen. Hoewel Ferry’s nummer een paar dagen eerder op Spotify te beluisteren viel dan dat van concurrent Martin, is ‘King van de camping’ aanzienlijk minder vaak beluisterd. Op donderdag 19 december staat de teller op ongeveer 215 duizend streams, tegenover 1.260 duizend voor ‘Spijt is voor later’.

Misschien dat het meespeelt dat Martins verhaal meer herkenningspunten biedt dan dat van de criminele Ferry. Die herkenbaarheid is volgens volkszangers als Rutger van Barneveld (die begin deze maand in de NOS-podcast De dag zijn inzichten deelde) een belangrijk onderdeel van de succesformule achter het levenslied. Al is zelfs ‘Spijt is voor later’ niet herkenbaar genoeg om langdurig aan de top te staan. Inmiddels is het lied alweer door Mariah Carey ingehaald. Kerstmuziekhaters: even doorbijten.