200 nieuwe tabakswinkels geopend in jaar tijd

Nederlandse bedrijven maken zich zorgen over het inperken van arbeidsmigratie, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. 42 procent van de bedrijven met buitenlandse werknemers denkt daardoor op de lange termijn slechter te kunnen concurreren.

Er zit wel een verschil in hoe bedrijven denken om te gaan met een daadwerkelijke beperking van de arbeidsmigratie:

  • Organisaties met veel theoretisch opgeleide arbeidsmigranten zien weinig mogelijkheden om bij een inperking van de arbeidsmigratie meer Nederlands personeel in te zetten. Bijna een derde van die bedrijven denkt in dat geval over de grens verder te zullen groeien en ruim een kwart overweegt zelfs een verhuizing naar het buitenland.
  • Werkgevers die vooral praktisch opgeleide arbeidsmigranten inzetten, zullen wel meer naar oplossingen zoeken in Nederland. Bijvoorbeeld door meer Nederlands personeel aan te trekken, maar ook door meer werk te automatiseren of door de productie af te schalen.

Het onderzoek, waarvoor 776 bestuurders en leidinggevenden zijn bevraagd, gaat ook in op duurzaamheid en kunstmatige intelligentie (AI). Het aantal bedrijven dat in 2030 CO2-neutraal wil zijn, is gedaald tot 40 procent. Bij eerdere onderzoeken was dat nog ruim de helft. Wel vindt 70 procent van de respondenten het een goed idee dat bedrijven die meer uitstoten ook meer moeten betalen.

Over AI meldt het onderzoek dat inmiddels de helft van de bedrijven er gebruik van maakt. Bij 20 procent van de bedrijven zijn daarbij banen vervangen. “Maar door het ontbreken van organisatorische en personele vaardigheden wordt het potentieel van AI nog onvoldoende benut”, zegt hoogleraar en onderzoeksleider Henk Volberda.

Het distributiecentrum van de Aldi in Roosendaal.
Foto Folkert Koelewijn/Goed Folk