Het oorlogsarchief, met daarin dossiers van 425.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk collaboreerden met de Duitsers, wordt toch inzichtelijk. Dat heeft minister Eppo Bruins (NSC, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) donderdag gezegd. Maar dan wel alleen na aanvraag en vanuit de studiezaal van het Nationaal Archief mag men het online archief raadplegen.
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) zou vanaf januari volgend jaar volledig openbaar worden. Het archief zou ook online inzichtelijk worden. Minister Bruins besloot het openstellen van dit beladen archief echter uit te stellen, nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwde over de mogelijke inbreuk op de privacy van nabestaanden.
De precieze details van de openstelling ontbreken nog, maar duidelijk is wel dat het maken van kopieën of foto’s verboden is, dat toestemming tot inzage alleen wordt verleend aan mensen die daar een goede reden voor hebben en dat buiten de studiezaal inzage dus helemaal niet mogelijk is. Op den duur hoopt minister Bruins door middel van het wetswijziging het oorlogsarchief alsnog voor iedereen online inzichtelijk te maken. Het papieren archief is al wel toegankelijk vanaf volgend jaar.
Lees ook
Pijnlijke vertraging bij openbaarmaking van oorlogsarchief
‘Verre van ideaal’
„Deze oplossing is verre van ideaal, maar ik vind het belangrijk om verbeterde toegankelijkheid te bieden aan met name nabestaanden van slachtoffers en onderzoekers”, zegt Bruins volgens persbureau ANP. „Dit oorlogsarchief is van onschatbare waarde voor historisch onderzoek, het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en voor nabestaanden die op zoek zijn naar informatie.”
De AP, met wie is overlegd bij de totstandkoming van de tijdelijke voorziening, zegt dat het plan van Bruins er „op hoofdlijnen goed uit” ziet. „De manier waarop het Nationaal Archief eerst van plan was om het CABR toegankelijk te maken, ging te ver. Met volledige, online toegang voor iedereen en de mogelijkheid voor iedereen om op elke naam, en op elk denkbaar woord, te zoeken”, zegt een woordvoerder van de AP volgens het ANP. „Het plan dat de minister nu heeft, gaat uit van een beperktere toegankelijkheid en heeft betere waarborgen.”
Lees ook
Dé waarheid staat niet in het archief over ‘foute’ landgenoten