Column | Nederland kent maar één oorlog, de ‘goede’

Ja, oorlog. Dus de man die als premier jarenlang het ‘gave landje’ bezong waar alles kon, wil dat nu een oorlogshouding aanpraten? Veel succes. Een gaaf land waar urgentie over wat enkele uren oostwaarts gebeurt diep lijkt weggezakt en waar oorlog vaak wordt versmald tot een historisch enkelvoud (‘de’ oorlog, die waarin we allemaal goed grijs waren, of slachtoffer). Waar traditionele neutraliteitsverslaving – met behoud van moralisme – is overdekt door allengs decadentere welvaart. Geniet ervan!

Maar waarvan? Aan de overkant, in het land dat hier cultureel graag wordt gekopieerd en politiek verketterd, in de Verenigde Staten van Amerika dus, gonst het intussen van een heel andere strijd, een klassieke klassenoorlog. De moord op de topman van een verzekeringsbedrijf, op straat in New York, heeft er een golf van sociale wraakzucht aangeblazen. Met de dader, de 26-jarige Luigi Mangione, wordt online gedweept als een social bandit van popster-allure, een strijder tegen onrecht.

Zou het? De ironie is dat de sociale rollen in die zaak juist omgekeerd lijken. De 50-jarige geliquideerde verzekeringsman was een noeste sociale stijger, afkomstig uit een arbeidersgezin (zijn vader werkte in een graansilo), zijn weduwe is fysiotherapeut. De hardvochtige praktijken van Amerikaans verzekeraars, ook die van hem, zijn berucht, maar tegelijk geeft een meerderheid van de Amerikanen aan ‘redelijk tevreden’ te zijn met hun dekking.

Dan Luigi. De man die als een vigilante in het Wilde Westen het recht in eigen handen nam is een telg uit een steenrijke ondernemersfamilie uit Baltimore. Hij ging naar elite-scholen, werkte in de tech-industrie, woonde in Hawaii en reisde met rugzak door Japan. Zijn motief: een potpourri van ziektepijn, zelfbeklag en eclectische maatschappijkritiek. Hij noch zijn moeder – voor wie hij zei op te komen – was verzekerd bij het bedrijf van het beoogde slachtoffer.

Het is een bekend verschijnsel: geprivilegieerde kinderen die zich, al dan niet na een bekeringsmoment, omscholen tot revolutionair („begaafde families degenereren vaak tot maniakken”, aldus Aristoteles in zijn Retorica). Maar Mangione’s wraakzucht mag dan doen denken aan de RAF die bankiers op de korrel nam, hij lijkt toch meer op de man die het huis van Nancy Pelosi binnensloop en haar man met een hamer de hersens insloeg. Vergelding voor ervaren onrecht.

Zijn eigenrichting past, kortom, goed in de ruigere, Hobbesiaanse wereld van ‘ieder voor zich’ en ‘allen tegen vreemdelingen’ die met de nieuwe termijn van Trump is aangebroken.

Past Nederland daar ook in? Het ‘ieder voor zich’ hebben we na een halve eeuw zelfontplooiing goed onder de knie. ‘Met zijn allen tegen vreemden’ ligt ook aardig op stoom, helaas. Een morele gids om je weg te vinden in een ruigere buitenwereld is dat niet. Integendeel. Die wereld is niet te genieten.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een column.