Raad van State: Wageningse universiteit mag doctorsgraad intrekken

Een universiteit mag een ten onrechte verleende doctorsgraad intrekken, ook al is die bevoegdheid niet wettelijk geregeld. Dat blijkt uit de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in het hoger beroep van een Griekse econometrist tegen het intrekken van zijn doctorstitel door Wageningen University.

De Griekse onderzoeker promoveerde in 2017 in Wageningen op een historisch onderzoek naar de invloed van extreme weersomstandigheden op de economische ontwikkeling van Britse koloniën ten zuiden van de Sahara. Negen maanden na de verdediging van zijn proefschrift werd hij door zijn promotoren en een voormalige collega-promovendus beschuldigd van datamanipulatie.

De Wageningse en landelijke integriteitscommissies die de beschuldigingen onderzochten, kwamen tot de conclusie dat de dataset die de voormalige promovendus samenstelde, aanmerkelijk afweek van de originele data in de Britse koloniale archieven. De Wageningse universiteit besloot daarop de doctorsgraad in te trekken.


Lees ook

Hoe een Wageningse doctor ten val werd gebracht over zijn eigen proefschrift

Hoe een Wageningse doctor ten val werd gebracht over zijn eigen proefschrift

Ten onrechte verleend

Dat een wettelijke regeling voor het intrekken van een doctorstitel ontbreekt, staat volgens de bestuursrechters van de Raad van State de intrekking ervan niet in de weg. Het college van promoties dat de doctorstitels toekent, kan een ten onrechte verleende graad ook weer intrekken, mits de onregelmatigheden die na de promotie aan het licht zijn gekomen, zorgvuldig zijn onderzocht.

Uit de rapporten van deskundigen die zijn geraadpleegd door het college van promoties, blijkt volgens de Raad van State dat er relevante verschillen zitten tussen de gebruikte data in het proefschrift van de Griekse onderzoeker en de data in de orginele bronnen. Omdat de onderzoeker die verschillen niet heeft toegelicht in zijn proefschrift en later ook niet heeft verantwoord, is vast komen te staan dat hij de wetenschappelijke integriteit heeft geschonden, aldus de bestuursrechters. Als dat voorafgaand aan de promotie bekend was geweest, zou de doctorsgraad niet zijn verleend.