Dit jaar wordt niet meer gestemd over begrotingen voor 2025 in de Eerste Kamer

De Eerste Kamer stemt dit jaar niet meer over de begrotingen voor 2025. Dat besloten de senatoren dinsdag op de laatste vergaderdag van de Eerste Kamer van dit jaar. De Kamerleden willen de tijd nemen om de begrotingen van de ministeries goed te bekijken. Ook willen ze schriftelijke vragen kunnen stellen aan de ministers.

In het bijzonder de begrotingen van de ministeries waar nog op het laatste moment aan is gesleuteld, hebben de aandacht van de Eerste Kamer. De coalitie (PVV, VVD, NSC en BBB) sprak vorige week met vier oppositiepartijen af 750 miljoen euro aan bezuinigingen op onderwijs terug te draaien. Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 beloofden in ruil daarvoor de begrotingen te steunen. De acht partijen onderhandelden over de onderwijsbegroting, omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Het geld waarmee de acht partijen de geschrapte bezuinigingen willen betalen, werd voor het grootste deel gevonden op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit was een verrassing voor minister Fleur Agema (PVV), zei zij vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. De opmerking van Agema is een van de redenen dat de senatoren met haar in debat willen over haar begroting.

Ook tijdsdruk speelde een rol in de keuze voor uitstel. De Tweede Kamer stelde de stemmingen over de begrotingen met een week uit naar donderdag 12 december, vanwege de onderhandelingen over de onderwijsbezuinigingen. De senatoren kregen de begrotingen daarom pas afgelopen vrijdag. Om alle begrotingen te behandelen op de laatste vergaderdag was te weinig tijd.

Voorjaarsvakantie

Al langer was duidelijk dat senatoren over een aantal begrotingen wilden debatteren. Ook zonder het uitstel van de stemming in de Tweede Kamer was het lastig voor de senaat om alle begrotingen voor de kerstvakantie te behandelen.


Lees ook

De Eerste Kamerleden hebben macht, maar niemand komt naar hen kijken

De Eerste Kamerleden hebben macht, maar niemand komt naar hen kijken

Niet alle kabinetsplannen roepen vragen op bij de senatoren. Toch wil de Eerste Kamer de stemmingen over alle begrotingen uitstellen, vanwege de samenhang tussen de plannen.

De Eerste Kamerleden, bleek dinsdag, willen zeker debatteren over de begrotingen van VWS en OCW, maar ook Asiel en Migratie en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp komen op de agenda. Aan de ministers van zeker zes andere departementen wil de Eerste Kamer schriftelijke vragen stellen. Mogelijk wil de Kamer daarna nog met hen in debat.

Het is officieel niet de bedoeling dat de Eerste Kamer begrotingen goedkeurt als het begrotingsjaar al begonnen is. Maar lukt het niet in het jaar ervoor, dan is in de wet geregeld dat het ministerie wel geld mag blijven uitgeven. Enige voorwaarde: dat moet met terughoudendheid.

Toch is uitstel tot het begrotingsjaar niet uitzonderlijk. Lang niet alle begrotingen van 2024 werden in 2023 al behandeld. In juni behandelde de senaat de laatste begroting van 2024. Komend jaar hoopt de senaat eerder klaar te zijn: de planning is voor aanvang van de voorjaarsvakantie op 21 februari.


Lees ook

Voor zorgminister Agema stapelen de problemen zich op: ‘De sector kan deze bezuinigingen niet dragen’

Fleur Agema (Zorg, PVV) beantwoordt vragen van de media over de extra bezuinigingen op haar begroting.