De Tweede Kamer wil dat er bij nieuwbouwhuizen toch wel verplicht nestkastjes geplaatst worden, voor bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Tegen de wil van minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer (BBB), stemde een kleine meerderheid dinsdag in met een motie van GroenLinks-Pvda die opriep de nestkastjes wel verplicht te maken. Ook coalitiepartij NSC steunde de motie.
Minister Keijzer wilde het voorschrift, onderdeel van het nieuwe Bouwbesluit Bouwwerken Leefomgeving (BLL), schrappen. Dat kondigde ze eind november middels een korte Kamerbrief aan. Volgens haar was de regel overbodig en zou het voor vertraging in de bouw en extra kosten zorgen.
Op dat besluit kwam direct veel kritiek. Milieuorganisaties, maar ook bouwbedrijven en grote projectontwikkelaars waren het erover eens dat de maatregel weinig geld en moeite kost. Het schrappen van de maatregel van haar voorganger Hugo de Jonge (CDA) zou daarnaast voor juist meer gedoe zorgen. In de huidige situatie hebben gemeenten stuk voor stuk eigen regels; een landelijke norm zorgt daarom voor „harmonie„, zei Harwil de Jonge, directeur bij projectontwikkelaar Heijmans, eerder tegen NRC.
‘Stoere taal’
Dat Keijzer er een streep door zette, een maand voor de ingang van de nieuwe regel, was een verassing voor de sector. „We zijn drieënhalf jaar druk met de invoering geweest”, zei een programmamanager van Vogelbescherming Nederland destijds tegen NRC. „En dan komt er een nieuwe minister, en die schrapt dan, zonder enig overleg, precies deze regel waar iedereen blij mee is.”
Habtamu de Hoop, indiener van de GroenLinks-Pvda-motie van dinsdag, bestempelde Keijzers keuze als „symboolpolitiek” en „stoere taal”. Daarmee verwees hij vermoedelijk naar Keijzers ‘STOER-programma’ (Schrappen van Tegenstrijdige of Overbodige Eisen en Regelgeving) voor de bouw. Of Keijzer gehoor geeft aan de oproep, is nog niet duidelijk. De minister kan ervoor kiezen de motie naast zich neer te leggen. Eerder zei ze het „hartstochtelijk” oneens te zijn met de motie.
Lees ook
Neststenen in nieuwbouw: vogels, bewoners én bouwers blij – maar woonminister Keijzer schrapt ze