Portugese Teresa Anjinho gekozen tot Europese Ombudsman, Nederlander Reinier van Zutphen eindigt als tweede

De Portugese Teresa Anjinho wordt de nieuwe Europese Ombudsman. Het Europees Parlement koos haar dinsdagmiddag in Straatsburg uit zes kandidaten. De Nederlander Reinier van Zutphen eindigde in de stemming op de tweede plek. Anjinho volgt de Ierse Emily O’Reilly op. Zij had deze functie sinds 2013.

Van Zuphen heeft de afgelopen maanden uitgebreid campagne gevoerd in Brussel en Straatsburg. Hij voerde talloze gesprekken met parlementariërs. Twee weken geleden was er een hoorzitting in het parlement. Van Zutphen probeerde vooral zijn ervaring in Nederland, waar hij sinds 2015 Nationale Ombudsman is, uit te spelen en te benadrukken dat hij de organisatie in Nederland grondig heeft hervormd.

In zijn hoorzitting verwees hij onder meer naar het toeslagenschandaal in Nederland. Van Zutphen noemde het „heel triest” dat het zo lang heeft geduurd voordat gedupeerden serieus werden genomen. „Laat het een les zijn voor Europa”, zei hij.

De Portugese Anjinho (1974) kreeg in de tweede ronde 344 stemmen van het parlement, een ruime meerderheid. Van Zutphen kreeg uiteindelijk 177 parlementariërs achter zich. Anjinho is een mensenrechtendeskundige en wetenschapper. Ze was lid van het Comité van toezicht van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) en ex-staatssecretaris van Justitie in Portugal.

Wanbeheer en machtsmisbruik

De Europese Ombudsman bestaat sinds 1996. Hij of zij onderzoekt klachten over onder meer wanbeheer, machtsmisbruik en discriminatie binnen instellingen en agentschappen van de Europese Unie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen klachten over het EU-bestuur indienen bij de Ombudsman.

Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen kreeg in 2022 kritiek van O’Reilly. De Ombudsman veroordeelde scherp de manier waarop de Commissie omging met openbaarheidsverzoeken en de gebrekkige documentatie en transparantie. De aanleiding was een verzoek om openbaarmaking van sms-contact tussen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de topman van farmaceut Pfizer, Albert Bourla, over levering en contracten voor coronavaccins. Von der Leyen vond dat deze contacten een „kortlevend karakter” hadden en dan hoeven ze volgens haar niet geopenbaard te worden, maar daar oordeelde O’Reilly anders over. Over deze kwestie speelt nog steeds een rechtszaak bij het Europese Hof van Justitie, aangespannen door The New York Times die openbaarmaking van het sms-contact eist.