Jan Zoets enthousiasme voor de podiumsector was even hartverwarmend als aanstekelijk

Bestuurder, docent, jurylid, programmeur en theaterdirecteur Jan Zoet volgde het Nederlandse toneel op de voet. Hij was altijd aanwezig bij premières van grote en kleine gezelschappen, zijn enthousiasme voor de podiumsector was even hartverwarmend als aanstekelijk. Afgelopen zaterdag overleed hij op 66-jarige leeftijd aan een hersentumor.

Met dat enthousiasme was hij in staat iets groots te verrichten tijdens de lockdown als gevolg van de coronapandemie: hij initieerde de Taskforce culturele en creatieve sector (TCCS), mede onder verantwoordelijkheid van de belangenorganisatie Kunsten ’92 met ruim vierhonderd leden. Omdat de culturele sector door de sluiting van theaters en concertzalen zwaar werd getroffen, was overheidssteun onontbeerlijk.

Mede dankzij Zoet kwam de lobby tot stand, met als gevolg dat geen culturele instelling zou verdwijnen, zeker niet de kleine en middelgrote. Zoet was ervan overtuigd dat alleen onderlinge samenwerking en maatschappelijk engagement de cultuursector konden helpen.

Studie Neerlandistiek

Zoet heeft een indrukwekkende staat van dienst in de podiumkunsten. Na zijn universitaire studie Neerlandistiek was hij een tijdlang theaterrecensent, maar al snel begaf hij zich midden in de theaterwereld, eerst als acteur, daarna als producent, dramaturg, zakelijk en artistiek leider van toneelgroepen en festivals.

Zo gaf hij samen met regisseur Johan Simons van Theatergroep Hollandia het locatietheater een belangrijke impuls. Ook was hij als programmeur betrokken bij de avant-garde van het Amsterdamse Mickery Theater. Zoet werd in 1998 directeur van de Rotterdamse Schouwburg en nodigde tal van internationale, vernieuwende kunstenaars uit, onder wie Christoph Marthaler, The Wooster Group en William Forsythe.

In samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en het Internationale Filmfestival Rotterdam richtte hij een interdisciplinair productiehuis op. Tevens bedacht hij voor de schouwburg De Internationale Keuze, een ongeëvenaard initiatief dat het allerbeste uit de internationale theaterwereld naar Rotterdam bracht. Ook zette hij de Rotterdamse Operadagen op. Dankzij Zoet bloeiden jonge collectieven, zoals Wunderbaum, Hotel Modern en Urland. Zijn zoon Jimi Zoet, die zich Geräuschmacher noemt, is een van de oprichters en performers van Urland. Voor zijn theaterwerkzaamhedne ontving Jan Zoet in 2005 de Prijs van de Kritiek.

Ridder

In 2013 werd hij directeur van de Amsterdamse Theaterschool die hij een nieuwe naam gaf, de Academie voor Theater en Dans. In zijn tijd kwamen enkele schandalen aan het licht van grensoverschrijdend gedrag van docenten. Zoet was als directeur van de Theaterschool zeer geliefd bij de studenten. Tussen 2020 en 2024 was hij directeur van het nieuwe cultuurcomplex Amare in Den Haag dat hij met sleutelwoorden als „verwondering, verbeelding en creativiteit” voor alle stadsbewoners wilde openstellen. Als blijk van waardering voor zijn verdiensten voor de culturele sector werd Zoet in 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.