Bizar, maar dit zijn de maatregelen die jonge vrouwen elke dag nemen om de enge mannen van het lijf te houden

Laatst zag ik in een Utrechts café een poster op het toilet met daarop de tekst dat als je lastiggevallen werd, je bij de bar een codewoord kon noemen – dat ik hier natuurlijk niet ga onthullen – en dan zou een speciaal op het onderwerp getraind persoon van het café je te hulp komen.

Wat ontzettend goed, dacht ik, dat er zoiets is. Maar ik dacht ook: er is weinig veranderd sinds de tijd dat ik zelf rond de 20 was. Seksueel gerelateerd geweld tegen vrouwen is nog steeds overal.

Want toen ik op LinkedIn vroeg naar dagelijkse maatregelen die vrouwen nemen om zich veiliger te voelen werd ik overstroomd met ‘tips’ hoe vrouwen zich de enge mannen van het lijf houden. Bizar eigenlijk, maar jonge vrouwen zijn, net als ik 30 jaar geleden, nog altijd overal op hun hoede. Elke dag.

Niet te dronken worden, schreven ze. Op je drankje letten. Altijd met iemand mee lopen of fietsen terug naar huis. Omlopen, of iemand bellen als je een creep ziet. Niet te dicht langs auto’s lopen, of de deurkant van een bestelbusje, zodat je niet naar binnen gesleurd kan worden.

„Net doen of je een man bent”, kwam ook een paar keer langs. Een capuchon over je lange haar, geen korte rokjes, wijdbeens fietsen, en met je fietsketting in je hand, om een ram mee uit te kunnen delen. Op een vechtsport gaan.

Je kunt beter geen oogcontact maken met een potentiële engerd, schreef een aantal. Juist wél, en hem ook groeten, vonden anderen, want dan kun je hem beter identificeren als het toch is mis gegaan.

Ik las ook veel praktische tips. Altijd een stok mee in het bos, in het donker een busje haarlak, of een vork (!) in je zak. Vragen of ze in een hotel je kamernummer niet willen noemen waar andere gasten bij zijn. Wachten tot iedereen weg is en dan pas naar die hotelkamer lopen. Altijd je telefoon op 112 als je je onveilig voelt. Nooit alleen in een treincoupé gaan zitten ’s avonds. Lángs je deur lopen als je gevolgd wordt. Of met je sleutel in de aanslag, zodat je snel naar binnen kan. Naast en áchter je kijken voordat je de deur openmaakt.

En natuurlijk in een parkeergarage dicht bij de uitgang parkeren. ’s Avonds de deur niet opendoen. Het kenteken van de Uber of andere taxi doorgeven aan vrienden, laten weten als je op een date gaat en met wie, deur op slot in de auto, je locatie live delen. Een fluitje mee.

Ik moest glimlachen toen ik een tip herkende die ik laatst van mijn dochter van 20 had geleerd: je als een volslagen idioot gedragen als een engerd op straat iets van je wil. Dus grommen en blaffen, doen of je moet kotsen, brullen. Ik had die tip nota bene net zélf gebruikt toen een man me in het donker op straat hijgend tegemoetkwam, en het werkte! Hij droop af. De adrenaline die door me heen golfde, was fenomenaal.

Dat schreven ook veel vrouwen op LinkedIn: kijk boos, wees luid, en zelfverzekerd, dan overkomt je minder. Ik weet niet of dat zo is. Ik ben zelf juist ooit aangerand door een bouwvakker toen ik me zelfverzekerd voelde – ik zie hem nog de deur van de bouwplaats achter zich op slot draaien, en moest vechten en schreeuwen om vrij te komen. Maar het is natuurlijk wel altijd beter je zelfverzekerd te voelen, dan angstig en timide.

Er waren ook tips die ik nog niet kende. Hangjongeren in een verder verlaten metro vragen of ze je willen beschermen. Een naambordje bij je deur met alleen je achternaam, of een nep-mannennaam erbij, om te faken dat je samenwoont. Niet stoppen voor een rood licht in een stille straat, maar doorrijden. Niet elke dag dezelfde route nemen. En zo ging het maar door.

„Eigenlijk zit je als vrouw continu je omgeving te scannen”, schreef een vrouw. „Opletten is simpelweg overleven, als vrouw”, een tweede. „Gelukkig wordt het vanzelf minder als je ouder wordt”, een derde. En o ja: niet gaan trouwen of samenwonen, want thuis lopen vrouwen het meeste gevaar. Van hun eigen partner, vader of broer.

Toen ik alle reacties had gelezen dacht ik: zouden mannen weten hoezeer vrouwen altijd op hun hoede zijn? Het leek er niet op. Ik las amper reacties van mannen. Mannen zijn vaak wel beledigd als ik dit soort columns schrijf. Ze reageren dan met een: „Ik doe dit niet, ik voel me niet aangesproken!” Daar is zelfs een hashtag voor: #NotAllMen. Klopt, maar er is ook de hashtag #YesAllWomen.

„Elke vrouw is wel eens bang naar huis gelopen”, twitterde schrijfster Harriet Johnson ooit. „Elke vrouw die je kent.” Die tweet is me altijd bijgebleven. En voor de vrouwen die nu roepen: „Ik niet!” – wat fijn voor je! Maar bagatelliseer de angst van andere vrouwen niet. Als je ooit eens iets hebt meegemaakt, vergeet je dat nooit.

Twee vrouwen schreven op LinkedIn dat ze hun zoons leren om vrouwen te respecteren – daar ligt natuurlijk de oplossing; alleen als mannen meehelpen wordt de wereld voor vrouwen veiliger. Maar helaas.

Op de mannen-wc in die Utrechtse kroeg, hangt geen bordje met: „Help mee om vrouwen te beschermen”.