Eric Kooistra, de Fries die ruim tweehonderd zeecontainers vol Blokker-spullen opkocht

„De iene syn skea is de oare syn brea”, de Friese versie van het spreekwoord „de een zijn brood is de ander zijn dood”. Wellicht spookte het door het hoofd van de Friese partijhandelaar Eric Kooistra, toen hij ruim tweehonderd zeecontainers bestemd voor de failliete Blokker-winkels opkocht.

Waarom is hij in het nieuws?

202 zeecontainers, 10.000 pallets, 1.600 verschillende soorten artikelen; van vleesthermometers en servies tot hele koffersets. Het zijn allemaal spullen die binnen de muren van een Blokker-filiaal hadden moeten liggen, maar nu in handen zijn van Kooistra. Blokker ging failliet, maar al deze spullen waren al besteld vóór het faillissement van de winkelketen op 13 november. Blokker moest afrekenen bij ontvangst, maar door het faillissement werd dit lastig. Dus zijn de spullen nooit eigendom van Blokker geworden, en daarmee blijven ze buiten de faillissementsregeling van het winkelconcern. „Zolang de rekeningen niet zijn betaald, kan de rederij het eigendom claimen”, legde de ondernemer op 11 december uit aan RTLZ.

Wie is deze man?

De 46-jarige Eric Kooistra, zijn bedrijf heet Kooistra.com, is partijhandelaar. Dat betekent: een hele hoop spullen kopen, om ze zo snel mogelijk weer door te verkopen. Kooistra gaat al even mee, en kreeg de Blokkerspullen aangeboden van de rederij, naar eigen zeggen door zijn reputatie als betrouwbare partijhandelaar, meldde Het Financieel Dagblad. Maar het aantal van 202 zeecontainers is zelfs voor de ervaren Fries aan de hoge kant. De opslagruimte van Kooistra in Leeuwarden is niet toereikend voor deze hoeveelheden en dus is er halsoverkop extra opslagruimte gehuurd in Heerenveen.

De Kooistra’s zijn een echte opkoopfamilie. De neef van Eric zit in dezelfde sector en kwam vorig jaar ook in het nieuws. Heerke Kooistra kocht in 2021 alle Big Bazar-filialen, 135 stuks in totaal, over van Mirage Retail Group, tevens eigenaar van het inmiddels failliete Blokker. Die gingen in 2023 echter allemaal failliet. De familie heeft meer partijhandelaren in de gelederen. Opa, ooms, en neven kopen en verkopen al decennialang van alles. Eric Kooistra maakte tegen RTLZ echter duidelijk zich niet te willen identificeren met Heerke. „Je moet ons niet verwarren met mijn bijzondere neef, die ooit winkelketen Big Bazar overnam en door zijn vingers liet glippen. Daarmee willen wij niet geassocieerd worden.”

Waar gaan de Blokker-spullen heen?

Interesse in de spullen is er genoeg, vanuit binnen- en buitenland. Kooistra moet wel opschieten, een deel van de containers staat nog in de Rotterdamse haven of ligt nog op het schip. „Ze moeten zo snel mogelijk weg uit Rotterdam, want aan havengelden kost het al 15.000 tot 20.000 euro per dag”, zei hij tegen RTLZ. „Wij gaan het de komende tijd heel erg druk krijgen. Dit betekent tot de kerstdagen vroeg uit bed, en laat erin.”

Frappant genoeg blijken ook 45 Blokker-franchisehouders, die buiten het faillissement vallen, geïnteresseerd in de spullen. Wie weet eindigen de baardtrimmers, strijkbouten en kaarshouders dus gewoon weer in een Blokker.