Grote popfestivals hadden het niet makkelijk de afgelopen jaren, en dat is terug te zien in de trends op de podia: acts komen van dichterbij, en zijn vaak alleen met hun laptop of draaitafels. Dit blijkt uit onderzoek van Poplive, een onderzoeksproject van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, in samenwerking met brancheorganisatie VNPF en organisator Mojo. Zij onderzochten het festivallandschap in de pre-pandemiejaren 2016 tot 2019, het terugveerjaar 2022 en afgelopen jaar, en vergeleken de line-ups van elf grote festivals.
Vooral de grote stijging van het aantal geboekte acts in de dance-genres is opvallend. In 2024 noemden drie op de tien artiesten op de grote festivals zichzelf dj of producer; een stijging ten opzichte van 2016, toen net iets minder dan een vijfde van de acts in dat hokje paste. Voorbeelden zijn Justice en Fred Again.. die als headliners op Lowlands stonden, op Pinkpop sloot Calvin Harris een dag af, op Best Kept Secret was er Disclosure en (ook) Justice, Down the Rabbit Hole had Jungle en LCD Soundsystem en op Zwarte Cross stond Armin van Buuren.
Stijgende kosten
De festivals hebben te maken met stijgende kosten en soms hoog meegolvende ticketprijzen. Verschillende festivals als Parkpop, Welcome to the Village en Tuckerville stopten afgelopen paar jaar. En onlangs maakte het Groningse festival Grasnapolsky bekend dit jaar geen festival te organiseren vanwege de financiële situatie. Daar staat tegenover dat het muzikale aanbod op de grote festivals juist is toegenomen, schrijven de onderzoekers. Van 29 optredens per festivaldag in 2016, is het gemiddelde nu naar 39 per dag gegroeid.
Lees ook
De duurste Lowlands ooit
Opvallend is dat de stijging van het aantal vrouwen op de festivalpodia dan juist weer gestokt lijkt. Was er tussen 2016 en 2022 nog een verdubbeling, afgelopen jaar werden er weer minder vrouwen geprogrammeerd dan in 2023. Volgens de onderzoekers was precies een kwart van alle optredende artiesten op de onderzochte festivals vrouw. Meer vrouwen zagen ze wel onder de steeds groter wordende groep dj’s en producers: van 3 procent in 2016, naar 28 procent vrouw vorig jaar.
Het aantal Europese artiesten neemt toe, tot ruim 85 procent van de acts. Naast Nederlanders, waren het bijna allemaal Britse acts (een op de zes), de rest kwam uit België, Duitsland, Ierland en Frankrijk. Net iets minder dan tien procent kwam uit de VS, Canada en Australië. De rest van de wereld was met 2,8 procent gerepresenteerd en leverde bij elkaar 35 acts aan de elf onderzochte festivals.
Minder rock
Meer dj’s betekent: minder rockbands. Hun aantal nam de afgelopen acht jaar af. Dat zou best iets te maken kunnen hebben met die hoge kosten, maar ook in de hitlijsten staan wat minder rockbands de laatste jaren.
Tegelijkertijd klapt zo’n trend misschien zo weer de andere kant op. Want wat er bekend is van de programma’s van komend jaar is behoorlijk rockig. Op Down the Rabbit Hole (DTRH) staan oudgedienden Iggy Pop en Patti Smith, en jonge honden Amyl and the Sniffers, Wet Leg en Viagra Boys. Pinkpop heeft gitaaracts als Muse, Korn, Olivia Rodrigo en Weezer bevestigd. Zwarte Cross heeft nog maar één act aangekondigd en dat is een rockband, Normaal. En het programma van Best Kept Secret (BKS) is uitzonderlijk zwaarbeladen met bands als Deftones, Amenra en Gouge Away. Overigens staat ook daar een producer als headliner, Barry Can’t Swim.
Wat niet verandert, is de trend die de ticketprijzen de laatste jaren laat zien. Pinkpop gaat in 2025 voor het eerst, net als Lowlands eerder (dat was 325 euro, nieuwe prijs is nog niet bekendgemaakt), door de 300-euro grens: een weekendkaart kost 305 euro. BKS en DTRH blijven daar maar nét onder, en kosten allebei dit jaar 299 euro voor een weekend.