De beste architectuur van 2024 volgens NRC

10. Houten huis, Muiden (Moke Architecten/LA4Sale)

Ingenieus en ruimtelijk verrassend woonwerkhuis van hout aan de dijk van het IJmeer heeft een bedrieglijk eenvoudige plattegrond van twee vierkanten.

9. Theater aan de Parade, Den Bosch (NOAHH architecten)

‘Vernieuwbouw’ van het norse, in zichzelf gekeerde Theater aan de Parade uit 1976 heeft geresulteerd in een laagdrempelig, open festivalgebouw met nieuwe zalen die feestmutsen als daken hebben. Gezien vanuit de Casinotuin oogt het nieuwe theater als een sprookjesburcht.


Lees ook

Het nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch moet ook overdag ‘zinderen, borrelen en bruisen’

Het vernieuwde Theater aan de Parade in Den Bosch gezien van het grote rechthoekige plein met rechts een grote, hoge zaal en links een kleinere.

8. Markthal, Apeldoorn (West 8)

West 8 ontwierp een zeventien meter hoge houten versie van de 19de-eeuwse gietijzeren markthal, een gebouwtype dat zeldzaam is in Nederland. Het is precies wat het desolate Marktplein voor het stadhuis nodig had.

7. Treinstation Ede-Wageningen (Mecanoo)

De grote, houten overkappingen van de perrons vormen één monumentaal geheel met het stationsgebouw en de toren, dat doet denken aan 19de-eewse treinpaleizen.

6. PC Hooftstraat 123, Amsterdam (DOK architecten)

‘Een stoere dame op hoge hakken’, noemt DOK-architecte Liesbeth van der Pol de nieuwe gevel in de PC Hooftstraat. Een van de mooiste die het afgelopen decennium zijn gebouwd in de Amsterdamse winkelstraat, volgens haar.


Lees ook

Architect Liesbeth van der Pol: ‘Gebouwen zijn groot en staan er vele jaren, dus ze mogen beslist niet nietszeggend zijn’

Liesbeth van der Pol op de tentoonstelling ‘Met karakter’ in de Kunstlinie in Almere, de stad waar de door Dok architecten ontworpen ‘Rooie Donders’ staan.

5. Hof doet Leven, Rotterdam (Hans van der Heijden architecten)

Hofje met zeventien woningen in de nieuwbouwwijk Nieuw-Kralingen is geënt op de oude 17de-eeuwse hofjes als het paleisachtige Hofje van Nieuwkoop in Den Haag. De bakstenen gevels zijn voorzien van nieuwe interpretaties van classicistische elementen als pilasters en bogen.

4. Nationaal Holocaustmuseum, Amsterdam (Office Winhov)

Het Nationaal Holocaustmuseum, gevestigd in de voormalige, verbouwde Kweekschool die min of meer zijn oude gevel terugkreeg, is een museum dat gezien het onderwerp waaraan het is gewijd, verrassend licht en open is.


Lees ook

Alles klopt aan het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum

De zevenjarige Sieg Maandag in het net bevrijde concentratiekamp Bergen-Belsen.

3. The Pulse, Amsterdam-Zuidas (VMX Architects, MVSA en DELVA)

Multifunctioneel complex met glazen kantoortoren en een bakstenen woontoren op een 35 meter hoge onderbouw met bioscoopzalen en restaurants. Met een dakbos op de onderbouw en een parkje op de begane grond is The Pulse de kleine broer van het Rockefeller Center in New York.

2. Buitenplaats Koningsweg, Arnhem (MVRDV – masterplan/Buro Harro – landschap – en andere architecten)

Spectaculaire ‘transformatie’ van de door de Duitse bezetter aangelegde vliegbasis Deelen uit WOII tot een publiek toegankelijke buitenplaats. Als boerderijen vermomde bunkers zijn veranderd in woningen, asfaltvlaktes in een Veluws landschapspark. Twaalf nieuwe folly’s maken het geheel tot een echte Engelse landschapstuin.

1. Apollolaan 171, Amsterdam (OMA/David Gianotten)

Op de betonnen kelderbak van de gesloopte kantoorkist van Wim Quist uit 1991, in het hart van Berlages Plan Zuid, verrees een nieuw kantoorgebouw. Het is een januskop met twee totaal verschillende gezichten. De voorkant, een kubistische compositie met gevels van glas en metaal, sluit aan op het naburige modernistische Hilton Hotel. De met bakstenen beklede achterkant op de omringende huizenblokken uit het interbellum.


Lees ook

OMA’s ‘kubistische’ compositie past naadloos in Berlages Plan Zuid

Apollolaan 171, ontworpen door OMA-architect David Gianotten.