De 10 beste dansvoorstellingen van 2024 volgens NRC

10. Dunja Jocic/Spellbound Contemporary Ballet: We, Us and Other Games

Exacte, koele en strakke bewegingen van androgyne wezens scheppen een naargeestige sfeer in The Living Project, een raadselachtige game op internet. Daar zoekt een vader zijn dochter in een digitale odyssee. Jocic benadert haar hyperactuele thematiek intelligent, multidisciplinair en origineel, in We, Us and Other Games.


Lees ook

Digitale odyssee van een bezorgde vader in choreografie vol mysterieuze rituelen en macabere ontmoetingen

Scène uit We, us and other games.

9. Courtney May Robertson: Hunter

Pijn die genot en rust brengt – lastig concept voor de meesten. Robertson biedt meer inzicht in een duet met dubbelgangerpop. Anorexia, BDSM, automutilatie – het schuurt volop in Hunter (Mime & Performanceprijs 2024), dat ook volop intrigerende, gedurfde beelden biedt.

8. 155: Stuntkont

Onweerstaanbaar voor ontvankelijke geesten. De eerste familievoorstelling van de breakdancers trekt ook (klein-)kinderlozen die dol zijn op hun danshumor. In een staalkaart van kakkleuren trekken zingende of kringetjes blazende derrières, blokfluitende b-boys en drollige bonte ballen voorbij.


Lees ook

Met zijn hilarische poep- en plashumor is ‘Stuntkont’ een liefdesverklaring aan het kinderbrein

Scène uit de eerste kindervoorstelling van breakdancegroep 155, Stuntkont.

7. Baro d’evel: Falaise

Heerlijk theater in grand guignol-stijl, clownesk en surrealistisch à la Peeping Tom en Jakop Ahlbom. De mens feest, rouwt, kibbelt en kust terwijl de wereld krakend instort. Het witte paard – een komisch talent – is superieur in z’n majestueuze onverstoorbaarheid.

6. Davi Pontes & Wallace Ferreira: Repertoire N.2

Mooie kleine voorstelling tijdens Julidans. In Repertoire N.2 laten de Brazilianen Davi Pontes en Wallace Ferreira de kwetsbaarheid van hun naakte, bruine lichamen transformeren tot krachtig protest, en confronteren het hoofdzakelijk witte publiek met de eigen (gekleurde) blik. Ongemakkelijk, sterk.


Lees ook

Vooral de kleinere voorstellingen imponeren tijdens de tweede week van Julidans

De voorstelling ‘Umuko’ van de Frans-Rwandese Dorothée Munyaneza.

5. Christos Papadopoulos/Nederlands Dans Theater: Ties Unseen

Zestien dansers bewegen in bedwelmende, fractale patronen over het toneel, los van elkaar, spatsynchroon, soms uiteenwaaierend, dan dicht opeen, maar zonder elkaar te raken en toch (instinctief) verbonden, als herfstige zwermen trekvogels of scholen visjes. Dat Papadopoulos’ NDT-debuut een vervolg moge krijgen.

4. Tao Ye Dance Company: 13 & 14

De Chinese choreograaf Tao Ye toont waarom dans fantastisch is: door zonder woorden veel te zeggen en diep te raken. 13 & 14 zijn te zien als (13) protest tegen de onderdrukking van bevolkingsgroepen in het China van Xi, met als tegenhanger (14) een viering van diversiteit in alle kleuren van de regenboog, lhbtqia+ en anderszins. Actueel en relevant, maar genieten van dans omdat die ‘gewoon’ mooi is, heeft net zo goed waarde.


Lees ook

Je kunt de choreografieën van Tao Ye zien als viering van verschillen, maar ze zijn ook gewoon erg mooi

TAO Dance Theater danst 14 van Tao Ye in kleurige kostuums.

3. Lemi Ponifasio: Love to Death

Indringend danstheater over de onderdrukking van de Chileense Mapuche-bevolking. Onvergetelijk: de jonge boom die op het dode lichaam van een vrouw wordt geplant. Leven en dood ineen. Love to Death is hartstikke politiek maar overstijgt het anekdotische én pamflettistische.


Lees ook

Op zoek naar spirituele transformatie met Lemi Ponifasio

Lemi Ponifasio: „Westerlingen zien het theater als een product met de mens als middelpunt”  Foto MAU

2. Alexei Ratmansky/Het Nationale Ballet: The Fairy’s Kiss

Geen vernieuwende dramaturgie, wel veel traditie en folklore in dit balletsprookje. Ratmansky houdt het fris dankzij geniaal gebruik van het héle klassieke idioom (fijne citaten uit beroemde balletten incluis), and then some. Glansrollen voor Timothy van Poucke en Anna Tsygankova.


Lees ook

Wereldberoemde choreograaf Ratmansky associate artist bij Het Nationale Ballet

Choreograaf Alexei Ratmansky tijdens een repetitie met Het Nationale Ballet.

1. Saïdo Lehlouh/FAIR-e: Témoin

Lehlouh verzamelde dansers uit het ‘ecosysteem’ rond zijn gezelschap. Vaak autodidacten, maar wat een dansers! Ze demonstreren een waaier aan stijlen waarin ieder zijn eigen specialiteit heeft. Alle verschillen ten spijt vormen ze een gemeenschap – ook met het publiek.


Lees ook

Waaier aan hiphopstijlen en hedendaagse dans in sterk ‘Témoin’, de aftrap van Summer Dance Forever

Scène uit ‘Témoin’.