Wilders bezoekt met omstreden kolonistenleider de bezette Westelijke Jordaanoever

Met de extremistische kolonistenleider Yossi Dagan aan zijn zijde, staat PVV-leider Geert Wilders maandagochtend op een uitzichtpunt in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. „Verbazingwekkend hoe klein het gebied is”, zegt Wilders tegen Dagan volgens Israëlische media.

Yossi Dagan, die Wilders had uitgenodigd namens de rechtse Likud-partij, staat aan het hoofd van de ‘regionale raad van Samaria’, het bestuur van 35 illegale nederzettingen in het noorden van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Internationaal lobbyt Dagan voor de verdere annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Hij leidt regelmatig politici rond in het sinds 1967 door Israël bezette gebied. Ook moedigt hij kolonistengeweld tegen Palestijnen aan. Wilders is op zijn beurt een groot voorstander van de nederzettingen en heeft herhaaldelijk gezegd dat „de enige echte Palestijnse staat Jordanië is”.

In een video verspreid door de Samaria-raad is te zien hoe Dagan op het uitzichtpunt tegen Wilders zegt dat „het gebied van de groene lijn zonder het Shomron-gebergte onverdedigbaar is. Na 7 oktober is dat duidelijk.” Hij verwijst hiermee naar de bestandslijn tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever uit 1949. Rechtse politici en kolonisten verwijzen naar de Westelijke Jordaanoever met de Bijbelse namen Judea en Samaria [Shomron]. Dagans boodschap: Israël heeft ‘Shomron’ nodig voor zijn veiligheid.

Tweestatenoplossing

Het bezoek van Wilders aan bezet Palestijns gebied met kolonistenleider Dagan staat haaks op het kabinetsbeleid, waarin het streven naar een tweestatenoplossing als oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict centraal staat. De nederzettingen, die illegaal zijn volgens het internationaal recht, vormen volgens het beleid een „bedreiging van het vredesproces”.

De afgelopen jaren is het geweld door kolonisten, vaak bijgestaan door het Israëlische leger, sterk toegenomen

In de schaduw van de oorlog in Gaza ging de annexatie van Palestijns land op de bezette Westelijke Jordaanoever het afgelopen jaar door. Inclusief Oost-Jeruzalem wonen daar inmiddels zo’n 750.000 kolonisten. De afgelopen jaren is het geweld door kolonisten, die vaak worden bijgestaan door het Israëlische leger, sterk toegenomen. Sinds oktober vorig jaar zijn er ruim achthonderd Palestijnen gedood door geweld van het leger en kolonisten.

Afgelopen juni concludeerde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de Israëlische bezetting van Palestijns gebied (Gaza en de Westelijke Jordaanoever) onwettig is, en zo snel mogelijk moet eindigen. Ook dienen de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te worden ontmanteld.


Lees ook

Arrestatiebevel voor Netanyahu plaatst naast Israël ook Nederland in ongemakkelijke positie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de toenmalige Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant wonen een ceremonie bij voor de 70e lichting militaire gevechtsofficieren, op een legerbasis nabij Mitzpe Ramon, Israël, op 31 oktober. Kort erna ontsloeg Netanyahu Gallant.

Het bezoek van Wilders aan Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever volgt bovendien op de arrestatiebevelen die het Internationaal Strafhof in Den Haag vorige maand uitvaardigde voor de Israëlische premier Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant vanwege oorlogsmisdaden in Gaza. Op Wilders programma van maandag stonden behalve de tour met Dagan en het bezoek aan de Knesset ook een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog.

Arrestatiebevelen

Vorige maand zou minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp naar Israël reizen, maar dat bezoek werd afgeblazen. De officiële lezing was dat zijn reisplannen waren uitgelekt. Duidelijk was echter dat Veldkamp niet meer welkom was nadat hij in de Tweede Kamer had gezegd gehoor te geven aan de arrestatiebevelen door het Internationaal Strafhof.

In het WNL-radioprogramma Sven op 1 haalde VVD-kamerlid Eric van der Burg maandag uit naar Wilders vanwege zijn reis. Volgens Van der Burg gaat Wilders met zijn bezoek „doelbewust” in tegen het kabinetsbeleid, en „ondermijnt” hij de internationale positie van minister Veldkamp en premier Dick Schoof. Ook is Wilders „in ieder geval niet bezig hiermee het landsbelang te dienen”, aldus Van der Burg.


Lees ook

Onrust op het ministerie, Wilders die overal doorheen banjert: Veldkamp wordt klemgezet door het Israël-dossier

Caspar Veldkamp (NSC), minister van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad in het Catshuis.

Na zijn tour met Yossi Dagan werd Wilders maandagmiddag in Jeruzalem voorafgaand aan de plenaire zitting van de Knesset, het Israëlische parlement, in het Engels toegesproken door Knesset-voorzitter Amir Ohana. „Wilders’ steun voor Israël en het Joodse volk is niets minder dan historisch”, aldus Ohana, die sprak van een „solidariteitsbezoek”.

In de Knesset ontmoette Wilders ook Likud-parlementariër Ariel Kallner, die openlijk pleit voor nieuwe nederzettingen in Gaza. Ook nam hij een prijs in ontvangst van het Jabotinsky-Instituut. De naam van dit instituut is ontleend aan Vladimir Jabotinsky, de grondlegger van het revisionistische zionisme aan het begin van de twintigste eeuw, en ideoloog van de Likud-partij.

‘Hele goede vriend’

Wilders was in Israël op uitnodiging van de Likud-partij van premier Netanyahu. De uitnodiging, vorige maand gelekt aan NRC, was ondertekend door Dagan en de Israëlische minister van wetenschap Gila Gamliel. Deze rechtse Likud-minister stelde begin vorig jaar in een beleidsdocument voor om de Palestijnen uit Gaza naar de Egyptische Sinaï-woestijn te verdrijven.

Wilders kwam op zondagavond aan in Tel Aviv, waar hij nog diezelfde avond een ontmoeting had met Gamliel. Op maandagochtend had Wilders ook ontmoetingen met minister van Defensie Israël Katz en minister van Buitenlandse zaken Gideon Saar, die hij op X een „hele goede vriend” noemde. Wilders ontmoette Saar begin november in Amsterdam, toen de minister na de rellen in de hoofdstad rond de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv naar Nederland kwam. Ook Knesset-voorzitter Ohana was toen in Amsterdam.

De Israëlische nederzetting Tomer op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar PVV-leider Wilders begin jaren tachtig als tiener vrijwilligerswerk deed.
Foto Kobi Wolf

Wilders zou op maandag aanvankelijk ook een bezoek brengen aan de illegale nederzetting Tomer op de Westelijke Jordaanoever. Dat bezoek werd, zo vertelden kolonisten maandag in de nederzetting, op het laatste moment afgeblazen. „We zijn altijd blij om Geert in Tomer te ontvangen”, zei kolonist Yogev Karasenti over Wilders’ eerdere bezoeken.

Wilders werkte begin jaren tachtig als tiener vrijwillig in Tomer, een agrarische nederzetting. In mediaoptredens over deze periode verwijst hij steevast naar zijn tijd „in Israël” of „Judea en Samaria”. Maar zijn „liefde voor Israël” ontstond dus in een illegale nederzetting in Palestina. In de nederzetting worden vandaag de dag onder meer mejdoul-dadels verbouwd. Dit type dadel wordt in Palestina behalve door Palestijnse dadelboeren ook in diverse illegale nederzettingen verbouwd. De mejdoul-dadels vinden, mede via ambigue etikettering waarop staat dat ze in Israël zijn gemaakt, ook hun weg naar Europese supermarkten.

Met zijn bezoek weet Wilders niet alleen de nodige aandacht te trekken in Nederland, maar ook in Israël, waar hij op het pro-Netanyahu televisiekanaal Channel 14 maandag „de grootste vriend van Israël” werd genoemd. Op zijn X-account plaatste Wilders maandag verschillende foto’s van zijn ontmoetingen met ministers en vertegenwoordigers.

PVV-leider Geert Wilders begroet leden van de Knesset, het Israëlische parlement, maandag in Jeruzalem.
Foto Kobi Wolf