De overwinning van Trump leidde tot complottheorieën bij Democraten – maar ze kwamen nooit echt van de grond

„Er klopt iets niet”, schreef X-gebruiker ‘Lakota Man’ op 6 november, de ochtend waarop duidelijk werd dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen. Volgens de man moest Kamala Harris hertelling van de stemmen eisen. Zijn bericht kreeg bijna driehonderdduizend likes.

Hij was niet de enige. De hashtag #DoNotConcedeKamala stond drie dagen lang in de top tien van meestgebruikte hashtags op X in de Verenigde Staten. Volgens technieuws-website Wired registreerde databureau Peakmetrics de ochtend na de verkiezingen 94.000 berichten per uur waarin X-gebruikers opriepen tot een hertelling.

Het weekend erna staken verschillende complottheorieën de kop op, zoals de ongegronde theorie dat multimiljardair Elon Musk via zijn Starlink-satellieten stembussen zou hebben gehackt. Ook dat bleef niet bij een handvol anonieme gebruikers. Volgens weekblad Newsweek bereikte een TikTokfilmpje, dat ook gedeeld werd op X, in één ochtend 1,6 miljoen mensen.

https://x.com/mjfree/status/1855833225538461909

Miljardairs speelden door megadonaties een ongekend grote rol in de aanloop van de Amerikaanse verkiezingen. Zo gaf Musk een kwart miljard dollar uit aan campagnes voor de verkiezing van Trump, volgens NBC News. Maar bij het stemproces ontdekten toezichthouders geen signalen van hacks of kiesfraude. Toch was ‘verkiezingsontkenning’, ontkenning van de verkiezingsuitslagen, trending op sociale media.

Op Threads, de onder Amerikaanse progressieven populaire Twitter-kloon van Meta, verscheen de naam Stephen Spoonamore plots bovenaan de populaire zoeksuggesties in de app, meldde online tech-nieuwsbrief Usermag. Deze ondernemer en doorgewinterde complotdenker uit Ohio beweert al jaren dat stemmachines worden gemanipuleerd – zonder dat daar ooit bewijs voor gevonden is.


Lees ook

Wel veroorzaakten valse bommeldingen hinder op verkiezingsdag

‘Stop the Steal’-beweging

Het ziet er op het eerste gezicht uit als de ‘Stop the Steal’-beweging die opkwam na de verkiezingswinst van Joe Biden in 2020. Ook die beweging begon met online wijdverbreide twijfel over de uitslag, gevolgd door steeds verder van de werkelijkheid ontkoppelde samenzweringstheorieën. Terugkerende ingrediënten: onbetrouwbare en beïnvloedbare stemmachines, onderscheppende satellietnetwerken en (invloed)rijke personen die achter de schermen aan de touwtjes zouden trekken.

‘Stop the Steal’ mondde uiteindelijk uit in de bestorming van het Capitool. De pro-Kamala-complotten lijken zich te beperken tot internet. Wat maakt de situatie anders?

Volgens Newsguard, een organisatie die desinformatie op het internet bijhoudt, is vanuit het hele politieke spectrum misleidende informatie over de huidige uitslagen te vinden. Pro-Republikeinse complotdenkers richten zich vooral op de plekken waar Democraten lokale overwinningen behaalden, pro-Democratische complotten gaan over de winst van Trump.

Max Read van de extremisme-denktank The Institute for Strategic Dialogue zag op ‘links’ (het pro-Democratische kamp) nog niet eerder zo’n uitbarsting van complottheorieën waarin de uitslag wordt betwist, zei hij onlangs tegen NBC News. Maar hij noemde die ook meteen „onbeduidend’’ vergeleken met de complotbeweging op rechts.

Bovendien voeden Democratische politici de complottheorieën niet, anders dan Trump en zijn politieke volgelingen. Harris heeft haar verlies geaccepteerd en president Biden riep de dag na de verkiezingen nadrukkelijk op tot een vreedzame machtsoverdracht. Trump daarentegen trok al vóór de verkiezingen van 2020 de uitslag openlijk in twijfel, en bleef daarna de verkiezingsuitslag ontkennen.

Volgens Read valt nog niet te zeggen of de huidige complottheorieën blijven hangen, nu belangrijke Democratische politici er niet in meegaan. „Mensen zoeken in tijden van crisis naar gemakkelijke antwoorden, dat is enigszins natuurlijk.” Democratische kiezers verwerken Trumps winst ook op andere manieren: met meditatie of self care, door woede om te zetten in activisme, of door te zoeken naar oorzaken binnen de grenzen van de realiteit.

BlueAnon

Pro-Democratische complotdenkers verschillen uiteindelijk weinig van andere complotdenkers, zegt Mike Rothschild, auteur van een toonaangevend boek over QAnon (The storm is upon us uit 2021). De verschillende complottheorrieën rond QAnon zijn van origine niet links of rechts, en hebben als overkoepelend thema dat duivelsaanbidders die een kinderseksnetwerk runnen heimelijk de Amerikaanse politiek en media zouden bestieren. Trump-aanhangers gebruikten QAnon-complotten als rechtvaardiging voor de bestorming van het Capitool.

„Mensen zoeken naar verklaringen maar willen niet toegeven dat de gebeurtenis te maken heeft met de kandidaat waar ze al hun vertrouwen in stopten”, zei Rothschild tegen Usermag. „ Dus verzinnen ze er complottheorieën voor.” Volgens hem is dat nu evengoed het geval op links.

Al voor de verkiezingsuitslagen borrelden online verschillende ‘linkse’ samenzweringstheorieën op. The Washington Post schreef over „QAnon-achtige uitbarstingen van misinformatie”, in de nasleep van de aanslag op Trump in juli. Internetgebruikers, door critici spottend „BlueAnon” genoemd, suggereerden dat de aanval in scene was gezet. Blauw is de kleur van de Democratische Partij.

Volgens Rothschild speelt afname van het vertrouwen in gevestigde instituties en media ook een rol. Niet alleen in rechtse, maar ook in linkse kringen is dat het geval, waardoor mensen eerder luisteren naar invloedrijke figuren op sociale media die lang niet altijd journalistieke standaarden hanteren.

Algoritme

Bovendien was politieke verslaggeving van traditionele media deze verkiezingen minder zichtbaar op bepaalde sociale media dan in 2020. Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en Threads, beperkte de zichtbaarheid van politieke berichten, volgens een woordvoerder van het bedrijf om tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers. Zo werden berichten met het woord „vote” erin onderdrukt op Meta’s platforms, ontdekte The Washington Post.

Op Threads werd het gevolg daarvan duidelijk in de dagen na de verkiezingen: nieuwsberichten werden niet meegenomen door het aanbevelingsalgoritme, maar berichten die toespelingen maakten op complotdenker Stephen Spoonamore bijvoorbeeld wel.

Spoonamore deed zijn best een protestbeweging van de grond te krijgen, aangemoedigd door de plotselinge aandacht. „Honderden” mensen zouden klaarstaan om een hertelling van de stemmen te organiseren als Harris dat zou eisen, schreef hij op 21 november in een brief aan Harris op Substack. Daarin vraagt hij haar terug te komen op de erkenning van de verkiezingsuitslag. Maar als ze dat „niet binnen 48 uur” doet, is het momentum volgens Spoonamore voorbij.


Lees ook

Is de vrees voor politieke desinformatie op TikTok gegrond?

Publiek bij een campagnebijeenkomst van de Democratische kandidaat Kamala Harris, eerder deze maand in Arizona.