Stemming over onderwijsbegroting een week uitgesteld, nog geen akkoord tussen coalitie en oppositie

De Tweede Kamer stemt niet deze maar volgende week donderdag over de onderwijsbegroting. De coalitie- en oppositiepartijen probeerden donderdag tot een akkoord te komen, maar dat is er voorlopig niet. PVV-leider Geert Wilders zegt wel dat de partijen „voldoende vertrouwen” hebben om verder te praten. Ook CDA-leider Henri Bontenbal sprak zijn vertrouwen uit over een toekomstig akkoord.

Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag het plan om zo’n 2 miljard euro op onderwijs te bezuinigen, maar een groot deel van de oppositie wil veel minder bezuinigen. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor zij ook steun van een deel van de oppositie nodig hebben.

De coalitie overlegde de afgelopen dagen met het ‚monsterverbond’ bestaande uit D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21, over de begroting, in de hoop tot een overeenkomst te komen. De partijen eisen dat 1,3 miljard van de beoogde 2 miljard euro van tafel gaat. D66 stapte eerder op donderdag uit het verbond. De partij bleef het oneens over bezuinigingen op onder meer lerarensalarissen en subsidies voor jonge wetenschappers en onderzoek.

De medewerking van D66 is voor de coalitiepartijen niet noodzakelijk, samen met de vier overgebleven oppositiepartijen uit het verbond hebben ze namelijk al een meerderheid in de Eerste Kamer.

Op verzoek van PVV-leider Geert Wilders stelt de Tweede Kamer ook alle andere stemmingen uit tot volgende week donderdag. Het terugdraaien van de bezuinigingen op onderwijs moet namelijk mogelijk ook betaald worden uit begrotingen van andere ministeries. Desondanks is uitstel van stemmingen over alle begrotingen ongebruikelijk, en het brengt de Eerste Kamer bovendien in tijdnood. De senaat zou voor het einde van het jaar een besluit moeten nemen.