D66 niet akkoord met onderwijsbegroting, stapt uit ‘monsterverbond’

D66 is donderdag uit het ‚monsterverbond’ gestapt, een groep van vijf oppositiepartijen die met de coalitie om de tafel zijn gegaan over de onderwijsbegroting. De begroting voldoet niet aan de eisen van D66. Daarom stapt de partij uit het verbond en zal het tegen de plannen stemmen. „We zijn heel ver gekomen, maar niet ver genoeg”, zei partijleider Rob Jetten donderdagochtend, nadat hij uit de onderhandelingen was gestapt. De andere partijen, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21, zitten nog wel aan de onderhandelingstafel.

Volgens Jetten is de begroting „minder slecht” geworden dan het originele plan dat de coalitiepartijen ontwierpen, maar is er nog steeds te weinig geld begroot voor lerarensalarissen, het mbo, jonge wetenschappers en baanbrekend onderzoek. „Als het er zo bij ligt als het er nu bij ligt zal D66 in de Tweede en Eerste Kamer tegen de onderwijsbegroting stemmen”, aldus Jetten. „We hebben er ook begrip voor dat de christelijke partijen andere prioriteiten hebben binnen het onderwijs dan D66.”

Steun van oppositie nodig

De coalitie wil bijna 2 miljard euro bezuinigen op het onderwijs, maar heeft daarvoor steun nodig van oppositiepartijen, omdat de coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Het ‚monsterverbond’ eiste dat van de beoogde 2 miljard euro 1,3 miljard van tafel zou gaan.

Als reactie zei de coalitie het verbond tegemoet te komen door 650 miljoen euro van de bezuinigingsplannen terug te draaien. Dat D66 uit de onderhandelingen stapt, betekent niet dat de hele begroting klapt: de coalitie heeft genoeg aan steun van twee oppositiepartijen voor een meerderheid in de senaat. D66 heeft vijf zetels in de Eerste Kamer.

Jetten benadrukte donderdag dat de samenwerking belangrijk is geweest en uitte zijn blijdschap over het feit dat de langstudeerboete van de baan is. „Ik denk dat [in deze onderhandelingen] meer uur aan onderwijs is besteed dan de coalitie in het afgelopen halfjaar überhaupt al had gedaan”, zei Jetten.