Automerk Jaguar zorgt voor ophef met ‘Barbie-model’

Jaguar slaat een nieuwe weg in. Na jaren van verliezen en tegenvallende verkoopcijfers presenteerde het bijna negentig jaar oude Britse automerk maandagavond in Miami zijn Type 00, een volledig elektrische concept car. Niet bedoeld voor de verkoop dus, maar eerder als uithangbord waarmee Jaguar zichzelf hoopt neer te zetten als vooruitstrevend, volledig elektrisch luxemerk.

Autokenners vergelijken het model al met Jaguars befaamde E-Type uit de jaren zestig. Ook die auto had een lange motorkap, met de passagierscabine ver naar achteren. Maar daar houdt de vergelijking wel op. Het conceptmodel is 5 meter lang, ruim 2,5 meter breed, en heeft een interieur met elementen van travertijn, een marmerachtige kalksteen. De iconische springende panter op de motorkap is verdwenen, net als de kenmerkende donkergroene kleur. De Type 00 heeft nog maar twee kleuren: London Blue en Miami Pink.

Een róze Jaguar? Online, vooral op het sociale medium X, waren de reacties niet van de lucht. De roze variant zou „woke” zijn, en een „Barbie-auto”. Toen Jaguar twee weken eerder zijn nieuwe huisstijl presenteerde, stond het internet ook al vol kritiek: de diverse cast in het reclamespotje leidde tot „een spervuur van haat”, aldus Jaguar-baas Rawdon Glover tegenover de zakenkrant Financial Times.


Lees ook

Een lesbisch rolmodel? Na zoveel politieke turbulentie wil Disney even geen ‘woke’ filmhelden meer

Scène uit Inside Out 2

Logische stap

Of de ophef in conservatieve sferen – van oudsher het publiek dat zich graag vereenzelvigt met het automerk – Jaguar echt raakt, valt te bezien. Met de nieuwe identiteit richt het zich niet langer op upper middle class vijftigplussers in het Verenigd Koninkrijk. Volgens het laatste jaarverslag moet Jaguar het voortaan hebben van de jonge, rijke elite in landen als China en Noorwegen, die voorop lopen in de transitie naar elektrisch rijden.

Het is een logische stap voor het bedrijf, schrijft zakenblad Forbes. JLR, het moederbedrijf waaronder ook Land Rover en Range Rover vallen en dat eigendom is van het Indiase Tata Motors, kampte jarenlang met tegenvallende resultaten. Het bedrijf leed tussen 2019 en 2023 een brutoverlies van bijna 5,3 miljard Britse pond (omgerekend zo’n 6,4 miljard euro).

Dit jaar lukte het JLR weer winst te boeken. Daartoe verkocht niet meer auto’s, merkt Forbes op, maar juist minder. Zette JLR in 2019 nog 660.000 auto’s af, in 2023 waren dat er 300.000. Het verschil: de gemiddelde verkoopprijs per auto steeg van 53.000 naar ruim 85.000 euro.

Nieuwe stijl

Die ommezwaai zat hem echter vooral bij de Land Rovers en Range Rovers, inmiddels goed voor zo’n driekwart van de verkopen van het bedrijf. Het Jaguar-merk bleef achter –  in verkopen en opbrengst. Waar Range Rover per verkochte auto zo’n 24.000 euro winst boekte, maakt Jaguar netto nog altijd verlies op ieder verkocht model, aldus Forbes.

En dus besloot het merk zich in 2021 opnieuw uit te vinden en – net als Land Rover en Range Rover – een high end luxemerk te worden. In aanloop naar de reboot beëindigde Jaguar deze maand de verkoop van al zijn huidige modellen. Op de eerste productieauto in de nieuwe stijl is het nog even wachten: die komt naar verwachting pas in 2026 op de markt.

In de tussentijd moet Jaguar een andere manier vinden om de aandacht vast te houden. Met de ophef over de „woke” rebranding lijkt dat aardig gelukt: volgens statistieken van zoekmachine Google zochten deze week meer mensen naar het merk dan op welk punt dan ook in de afgelopen twintig jaar.