Voorafgaand aan een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente Montferland zijn maandag ten minste drie raadsleden bekogeld met vuurwerk. Burgemeester Harry de Vries heeft extra politiemensen opgeroepen om de aanvallers in toom te houden. Dat melden Omroep Gelderland en De Gelderlander.
De afgelopen tijd spreken politici over de komst van een azc die ruimte moet bieden aan circa 250 mensen in het dorp Didam, onderdeel van de gemeente Montferland. Meerdere inwoners laten al langer hun onvrede met de plannen blijken. Voor zover bekend was maandag de eerste keer dat daarbij ook geweld werd ingezet. Er zijn geen aanhoudingen verricht, omdat niet duidelijk is wie het vuurwerk gooide en de politie het protest „beheersbaar” achtte.
Knalvuurwerk
Maandag demonstreerde een groep van tussen de twintig en dertig mensen tegen de komst van het azc, in ’s-Heerenberg, waar de raadsvergadering plaatsvond. Daarbij werd vuurwerk gegooid naar raadsleden Boris van Oosterom en Jenneke Laurense-Weidema (beiden Lijst Groot Montferland). Eerstgenoemde zegt tegen De Gelderlander door de aanval geschrokken en duizelig te zijn en last van zijn gehoor te hebben. De Gelderlander zegt dat het om „(vermoedelijk illegaal) knalvuurwerk” gaat.
Burgemeester De Vries heeft boos op de vuurwerkactie gereageerd. „Protesteren mag, je mag veel zeggen. Ik ga nooit uit de weg en mensen mogen mij alles in het gezicht zeggen”, aldus De Vries. „Maar vuurwerk gooien naar dingen en zeker naar mensen, dat vind ik verwerpelijk gedrag.”
Bij de acties werden ook een politiewagen en de auto van een boa beschadigd. Hier wordt aangifte van gedaan.
Afgelopen zaterdag sloeg de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol nog een deemoedige toon aan. Tijdens een korte televisietoespraak betuigde hij met een diepe buiging spijt over de onrust die hij had veroorzaakt door enkele dagen eerder de militaire noodtoestand uit te roepen – een maatregel die het parlement ondanks een militaire blokkade van de Nationale Assemblee nog dezelfde nacht terugdraaide. Later die zaterdag saboteerde Yoons eigen conservatieve People Power Party (PPP) een stemming over Yoons afzetting door de vergaderzaal te verlaten.
Deze donderdag was op televisie een andere Yoon te zien. In een tweede, langere redevoering beschuldigde hij de oppositie, die een meerderheid in het parlement heeft, ervan de Nationale Assemblee te hebben veranderd in „een monster” dat „de constitutionele orde van de vrije democratie vernietigt” door voortdurend wetgeving te blokkeren en overheidsfunctionarissen uit Yoons entourage af te zetten. Yoon zei niet van plan te zijn om op te stappen.
Noord-Korea
Yoon herhaalde zijn beschuldiging dat de oppositie met Noord-Korea zou heulen. „Ondanks Noord-Korea’s illegale kernwapenprogramma en provocaties met raketten, zijn GPS-blokkades en zijn afvalballonnen” dringen de oppositiepartijen aan op verlichting van VN-sancties tegen Noord-Korea, fulmineerde hij. „Ik weet niet van welk land dit de politieke partij en de Nationale Assemblee is.”
Ook in de toespraak waarin Yoon op 3 december de noodtoestand afkondigde, verwees hij naar „anti-statelijke” en „pro-Noord-Koreaanse krachten” in het parlement, die zijn maatregel noodzakelijk zouden hebben gemaakt. Nadere details gaf hij toen niet. De conservatieve partijen in Zuid-Korea verwijten hun progressieve tegenhangers heel regelmatig samen te spannen met het noorden.
Yoon noemde nu onder meer een vermeende hackpoging door Noord-Korea, gericht tegen de nationale kiescommissie, als rechtvaardiging voor het uitroepen van de noodtoestand. Na Yoons couppoging bleek dat hij niet alleen militairen naar het parlement had gestuurd om een spoedvergadering van de volksvertegenwoordiging te verhinderen, maar ook onder meer de kantoren van de kiescommissie had laten binnenvallen. Sinds de zware nederlaag van Yoons partij bij de parlementsverkiezingen in april doen in rechtse kringen complottheorieën over stemfraude de ronde.
Yoon ontkende in zijn toespraak dat hij had geprobeerd een parlementsvergadering tegen te houden, een van de zaken waarop een strafrechtelijk onderzoek naar zijn optreden zich richt. De militairen had hij daarheen gestuurd „om de orde te bewaken vanwege de grote toestroom van burgers”, zei Yoon. „Ik probeerde de democratische rechtsorde van de Republiek Korea te beschermen.”
Steun voor afzetting
Partijleider Han Dong-hoon van Yoons PPP zei donderdag na Yoons toespraak dat hij de afzetting van de president nu steunt. Han veranderde daarover de laatste tien dagen enkele keren van gedachten. Vorige week zei hij aanvankelijk dat Yoon „onmiddellijk geschorst” moest worden, maar later besloot zijn partij Yoons afzetting te blokkeren. In plaats daarvan maakte Han een veel bekritiseerde afspraak met Yoon dat die vervroegd zou terugtreden en zijn taken per direct zou overdragen aan premier en partijgenoot Han Duck-soo.
Lees ook
Zuid-Koreaanse president Yoon bemoeit zich niet meer met staatszaken, oppositie spreekt van ‘tweede coup’
Tegen journalisten in de Nationale Assemblee zei Han Dong-hoon donderdag dat Yoons toespraak „als een verrassing” kwam, en dat het nu duidelijk was dat hij zijn taken als president niet meer kon vervullen. „We moeten een einde maken aan de verwarring”, zei hij. „Bij de volgende afzettingsstemming zullen onze parlementsleden de zaal betreden en naar hun eigen overtuiging en geweten stemmen.” Een woordvoerder van de Democratische Partij, de belangrijkste oppositiepartij, noemde Yoons toespraak „extreem waanzinnig”.
Nieuwe stemming
Komende zaterdag wordt een nieuwe motie tot afzetting van Yoon in het parlement in stemming gebracht. In de driehonderd zetels tellende Nationale Assemblee is een tweederde meerderheid nodig voor Yoons afzetting, die door de volledige oppositie wordt gesteund. Dat betekent dat ten minste acht van de 108 PPP’ers de motie moeten steunen. De afgelopen dagen hebben zeven PPP’ers al gezegd dat te zullen doen.
Als het parlement inderdaad instemt met Yoons afzetting, wordt hij per direct geschorst en wordt premier Han Duck-soo waarnemend president. Als het hooggerechtshof Yoons afzetting vervolgens bekrachtigt, volgen binnen twee maanden nieuwe verkiezingen.
Yoon zelf zei in zijn toespraak donderdag zijn lot „met trots” te zullen dragen. „Ik zal tot de laatste minuut aan de zijde van het volk blijven vechten.”
Goedemorgen allemaal en welkom in een nieuw economieblog! Het belooft een cijferdagje te worden. De ECB neemt een rentebesluit (naar verwachting een kleine verhoging) en de energieprijzen pieken, waarover later vandaag meer. Verder viel vanochtend op:
Volgens bronnen van de Financial Times gaat de ‘NAVO-norm’ voor uitgaven aan defensie waarschijnlijk van 2 naar 3 procent van het bbp van elke lidstaat.
Het CBS meldt een aantal faillissementen dat nu al het totaal van 2023 overtreft.
Politievakbond ACP sluit zich aan bij het CNV, en verlaat dus de veel kleinere Vakcentrale voor Professionals (VCP), meldt De Telegraaf.
Verder vond ik saillant dat Meta, moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, een miljoen dollar heeft gedoneerd aan het inauguratiefonds van Donald Trump. Dat meldt The Wall Street Journal. Meta willen graag snel af van zijn ‘woke’ imago.
Lees hier het blog van gisteren terug:
Liveblog Economieblog
Dure energie vandaag en vermoedelijke een lagere rente
Heerlijk, meer voetnoten dan tekst! Een Heilige Schrift bezaaid met inleidingen en uitlegkadertjes. Broodnodig, want in deze eeuwenoude complexe teksten mist ook menig ervaren bijbellezer context en begrip. De nieuwe uitgave bevat alleen het Nieuwe Testament en toch beslaat de tekst met al die glossen en toelichtingen al 634 bladzijden, ruim twee keer de normale papierhoeveelheid. En dan volgen in dit ‘Nieuwe Testament met joodse toelichtingen’ nog ruim 250 pagina’s met veelal historische essays over wonderen, Dode Zee-rollen, farizeeën, opstanden, kunst, christologie en wat al niet.
En het extraatje is hier: het commentaar heeft een joodse inslag, dat geeft een beetje afstand tot christelijke ideologiën maar het raakt ook een diepe kern van de tekst. Want het basisboek van het christendom is door en door joods. Jezus was een gelovige jood, zijn eerste volgelingen waren joden, de auteurs van het Nieuwe Testament waren joden. En de veelbesproken ruzies tussen joden en christenen in de eerste eeuwen van christendom vielen in werkelijkheid reuze mee.
Zoals de historicus Jona Lendering in zijn briljante, nu al weer tien jaar oude boek Israël verdeeld uiteenzet, kwam niet het christendom uit het jodendom voort, maar heeft het oude extreem pluriforme jodendom van voor de tempelverwoesting in het jaar 70 twéé opvolgers: het rabbijnse jodendom en het christendom.
Dat is ook de toon die, terecht, in de commentaren en toelichtingen wordt aangeslagen. En dus néé, er is geen bewijs dat al rond het jaar 100 de rabbijnen een vervloeking van de christenen in hun gebeden opnamen, zo valt te lezen in het mooie essay over die beruchte Birkat Haminem. Die vervloeking is er pas met zekerheid rond het jaar 1000 en misschien al in de vijfde eeuw. Tot ver in de vierde eeuw was het ook helemaal niet ongewoon als (niet-joodse) christenen ook wel eens naar een synagoge gingen.
De inleidingen en voetnoten in het lijvige boek gaan niet alleen over ‘joodse dingen’. In een voetnoot bij de eerste brief aan de Korinthiërs wordt bijvoorbeeld ook gemeld dat Paulus duidelijk ironisch is als hij in zijn inleiding de kennis en het spreken van de Korinthische christenen prijst. Want juist hun spreken met tongen en hun gebrekkige kennis krijgen verderop van de apostel de volle laag.
De inleiding op het evangelie van Johannes gaat diep in op de anti-joodse taal die er onmiskenbaar in wordt uitgeslagen. „Erg storend” vindt de commentator die taal, maar terecht wordt ook benadrukt hoe diep in dat vierde evangelie tegelijkertijd de kennis van en vertrouwdheid met het jodendom is.
Het bekende idee dat het evangelie is geschreven voor een christelijke gemeente die door niet-christelijke joden uit de synagoge werd gegooid, wordt met kracht van argumenten afgewezen. De achtergrond van de vele tirades tegen de joden in ‘Johannes’ is even goed weinig anders dan ‘een afbakening van de eigen identiteit’ van joodse en niet-joodse christenen tegenover joden die juist niks in Jezus zagen. In Joh. 8:43 e.v. ontsteekt Jezus zelfs in totale woede: „Waarom begrijpt u niet wat Ik zeg? Omdat u mijn woorden niet kunt aanhoren. Uw vader is de duivel, en u doet maar al te graag wat uw vader wil.” Dit is „geen emotionele opwelling tijdens een intern joods conflict”, oordeelt het commentaar.
Deze ‘kinderen van de duivel’-passage zal in later eeuwen een belangrijke rol krijgen in het antisemitisme. Het heeft ook nadelen om een tekst tot Heilig Boek te verheffen.