Opinie | Laat de schaamte nu maar eens echt van kant wisselen

‘Slachtoffers van verkrachting hoeven zich niet te schamen”, schreef NRC in zijn commentaar (27/11) naar aanleiding van de zaak-Pelicot. Dat is een goedbedoelde, maar wat mij betreft te makkelijke reactie op de enorme strijd die Gisèle Pelicot de afgelopen weken in het openbaar voert. Pelicot werd door haar toenmalige echtgenoot Dominique Pelicot bijna tien jaar lang gedrogeerd en, terwijl ze buiten bewustzijn was, verkracht door hem en tientallen andere mannen. Het Franse OM eiste deze week 20 jaar cel tegen de ex-man.

Gisèle Pelicot herhaalt keer op keer: de schaamte moet van kant wisselen. Die oproep verdient niet alleen herhaling en applaus: die verdient dat er gehoor aan gegeven wordt. Door het rechtssysteem, door de maatschappij, in het publieke debat. We zullen als samenleving wezenlijk anders om moeten gaan met misbruik.


Lees ook

Gisèle Pelicot veranderde van slachtoffer in feministisch icoon

Gisèle Pelicot verlaat donderdag met haar advocaten de rechtbank van Avignon, waar haar ex-man Dominique terechtstaat.

Pelicot is voor mij een voorbeeld. Als slachtoffer van misbruik in mijn jeugd hoop ik ooit ook met opgeheven hoofd te wereld tegemoet te treden. Maar ik ben daar nog lang niet. Sterker nog: ik schaam me dood. Dat geldt voor veel misbruikslachtoffers. Het is ontzettend bevrijdend om bij iemand als Pelicot keer op keer te zien: het kan anders. Het geeft hoop. Cognitief weet ik ook wel dat het niet hoeft. Maar om de schaamte daadwerkelijk van kant te laten wisselen, is er veel meer nodig.

Schaamte is een onvermijdelijk onderdeel van seksueel misbruik. Wanneer je intieme en lichamelijke integriteit op de meest schrijnende manier wordt overschreden, is schaamte niet alleen een cognitieve, maar ook een fysiologische reactie. Denk maar aan momenten dat iedereen zich weleens schaamt: je gaat blozen, zweten, wil je verstoppen. Schaamte is geen gedachte, het is een natuurlijke respons om emoties (vooral positieve) af te remmen. Schaamte is een signaal dat je gedrag vertoont dat sociaal afwijkt, en heeft zo evolutionair een cruciaal belang: om te overleven als sociaal wezen en in sociale veiligheid.

Bij misbruik heeft schaamte vaak nog een specifiekere beschermende functie. Misbruik vindt meestal plaats in afhankelijkheidsrelaties. De schaamte zorgt ervoor dat je jezelf de schuld geeft. Dat je niet de ander haat, maar jezelf. Dat je het geheim houdt.

Hoe kan de schaamte dan tóch van kant wisselen?

Niet geloofd

Allereerst: nobody wants to be famous for being raped. Toch wordt wie zich uitspreekt over misbruik veelal niet geloofd. Iemand zal het wel uitgelokt hebben, of uitvergroot, of verzonnen. Zelfs bij Pelicot, in veel opzichten iemand die voldoet aan wat ze in de theorie ‘het ideale slachtoffer’ noemen – ze zocht zelf geen hulp, het misbruik is gefilmd, ze was compleet weerloos – durfden de daders het aan het misbruik te ontkennen. Er is nog een lange weg te gaan voor de eerste reactie op een onthulling van misbruik zal zijn dat iemand wordt geloofd.

Daarnaast: help slachtoffers. Wie is misbruikt, is op een fundamenteel punt geschonden in zijn integriteit. Ik denk dat zorg voor mensen wie dat overkomt in het fundament van onze democratische rechtstaat verankerd zou moeten zijn. Het tegenovergestelde is waar. Wie zorg nodig heeft na seksueel misbruik wordt, zeker wanneer dit langdurig of vroegkinderlijk plaatsvond, al snel een ‘complexe patiënt’. Vervolgens krijg je te maken met afwijzingen, jarenlange wachtlijsten, fixaties of separaties. Wachtlijsten die, zo bleek onlangs, weer zijn opgelopen. Er zitten op dit moment slachtoffers van misbruik in isoleercellen, die geen behandeling krijgen omdat we die hebben wegbezuinigd.

Als samenleving geven wij slachtoffers op dit moment zo maar één boodschap: schaam je, schaam je kapot.

En dan het rechtssysteem. Ondanks hernieuwde wetten, zoals de nieuwe Wet seksuele misdrijven, kan het systeem totaal niet uit de voeten met seksueel geweld, simpelweg omdat er in deze zaken zo vaak een gebrek is aan bewijs.

Ik betrapte mezelf op de gedachte dat ik hoopte dat er ooit, net als bij Gisèle, beelden worden gevonden van het misbruik, en daar schaam ik me dan weer enorm voor. Een rechtszaak, een veroordeling, is immers op dit moment de hoogst haalbare erkenning: dit is gebeurd.

Het is

Erkenning, dat is waar je als slachtoffer naar zoekt, om je schaamte los te kunnen laten. Een bepaalde berusting: dit is mij overkomen, en ik hoef dat niet weg te maken of er beter uit te komen. Dit is nu onderdeel van mijn levensverhaal, en dat maakt me niet sterker of zwakker dan anderen. Het is.

Want seksueel misbruik, dat is. Overal. Misbruik is een onderdeel van onze cultuur. Slachtoffers en daders zijn er in groten getale, en beide groepen zijn hele gewone mensen, mensen zoals jij en ik. In slaapkamers van mensen die je kent gebeuren dingen die je niet wilt weten. Zolang we onze ogen daarvoor sluiten zal het doorgaan, zullen slachtoffers hun leed in stilte blijven dragen, zich een alien blijven voelen en ja, zich blijven schamen.