WPG verzelfstandigt uitgeverij De Bezige Bij – ‘een bevrijding’

Uitgeversconcern WPG gaat De Bezige Bij zelfstandig maken; de literaire uitgeverij die in de Tweede Wereldoorlog in de illegaliteit is opgericht. Dit is het sluitstuk van een grote reorganisatie van WPG, dat in twee jaar al zijn tijdschriften, educatieve uitgeverijen en ook boegbeeld Vrij Nederland afstootte.

De Bezige Bij komt rechtstreeks onder de Stichting WPG te vallen, maar niet meer onder de Raad van Bestuur en de Holding. De operatie moet nog worden goedgekeurd door de Centrale Ondernemingsraad.

„Zo wordt De Bezige Bij een onafhankelijk literair huis, dat meer zélf kan ondernemen. Ik zou het een bevrijding willen noemen”, zegt de algemeen directeur van WPG Wiet de Bruijn, die per 1 december vertrekt. De Bezig Bij wordt niet verkocht of anderszins afgestoten, aldus De Bruijn, maar wel losgemaakt van de andere algemene boekenuitgeverijen die WPG nog heeft: A.W. Bruna, Xander Uitgevers en WPG Kindermedia. De verzelfstandiging van De Bezige Bij gaat volgens De Bruijn „een grote aantrekkingskracht hebben op het schrijvende talent in Nederland”. Ook de auteurs zijn er heel blij mee, stelt hij op het kantoor van WPG in Amsterdam.

In 2022 kwam De Bruijn bij WPG om het bedrijf uit de rode cijfers te halen. In dat jaar leed de uitgeverij een verlies van 6 miljoen euro. Zijn voorganger René Witzel moest vertrekken nadat werknemers een petitie hadden ingediend waarin ze om zijn vertrek vroegen wegens een angstcultuur. Behalve het bedrijf weer winstgevend maken, moest De Bruijn ook een toekomststrategie uitstippelen.

Tommy Wieringa is blij

Was onder Witzel nog twaalf miljoen euro betaald om Xander Uitgevers te kopen, onder De Bruijns leiding heeft WPG niet gekozen voor overnames of een fusie. „We hebben met verschillende partijen gesproken over samenwerking, en ons afgevraagd: kunnen we beter opgaan in een andere partij, of kunnen we de uitdaging zelf aan? Onze conclusie was: we kunnen het zelf.” Vele reorganisaties volgden, er vielen veel ontslagen en er werden concernbrede plannen gemaakt waarbij de spanningen tussen De Bruijn en De Bezige Bij en diens auteurs hoog opliepen.

Schrijver Tommy Wieringa, wiens boeken bij De Bezige Bij verschijnen, is blij met het besluit dat er nu ligt. „We hadden al heel lang het verlangen zelfstandig te zijn. Dat verlangen werd sterker toen dit voorjaar plannen om WPG onder te brengen bij VBK erg concreet werden.” VBK is het grootste uitgeefconcern van Nederland. „Op een haar na, door een razendsnel veto van de Schrijversvereniging van De Bezige Bij, zijn we toen ontsnapt aan die onverkwikkelijke plannen, waarbij we dan niet alleen onder VBK zouden vallen, maar ook onder Simon & Schuster.” Die Amerikaanse uitgeefgigant nam dit voorjaar VBK over en wil onder meer met boeken van VBK experimenteren met AI-vertalingen. „Toen het urgent werd, hebben we snel doorgeschakeld en nu is er zelfstandigheid binnen WPG, onder voorwaarden die voor ons gunstig zijn”, legt Wieringa uit. „Voor De Bezige Bij is deze ontwikkeling de best denkbare oplossing.”


Lees ook

Het grootste uitgeefconcern van Nederland komt in Amerikaanse handen. ‘Moeten we hier wel zo blij mee zijn?’

Titels uitgegeven bij Simon & Schuster

Net als de andere WPG-uitgeverijen maakt De Bezige Bij weer winst. In 2021, voordat WPG de educatieve boeken en de tijdschriften afstootte, haalde het bedrijf een omzet van 84 miljoen euro met 369 werknemers. „En nu”, zegt financieel directeur Erik van Aalst, „hebben we 130 tot 140 werknemers en is de omzet gehalveerd – maar het aardige is dat we veel beter zijn gaan draaien. Over 2023 hebben we een winst gemaakt van 8,7 miljoen, en 2024 wordt ook goed. Kleiner worden is niet per se slecht.” Met het kleiner worden en het afstoten van de educatieve boeken is wel de oorspronkelijk missie van WPG – het brengen van „geestelijke ontwikkeling en verrijking” – onder druk komen te staan, maar met de nieuwe structuur van De Bezige Bij blijft die nog zoveel mogelijk in behouden.

Kwart boeken Engelstalig

In de wereld van de Nederlandse boekenuitgevers is de afgelopen jaren veel veranderd. Literatuur wordt minder goed verkocht. Met Simon & Schuster is er nu een grote buitenlandse speler op de markt verschenen en in korte tijd is het aandeel Engelstalige boeken dat in Nederland wordt verkocht gegroeid tot 25 procent van de markt – wat ten koste is gegaan van het marktaandeel van de Nederlandstalige uitgevers. Op al die ontwikkelingen moeten uitgevers inspelen.

Dat ziet ook Romy van den Nieuwenhof, de uitgeefdirecteur van De Bezige Bij: „Ooit was het kostentechnisch handig om binnen een groot concern te vallen, maar door al deze veranderingen is dat niet meer zo. We voelden ons er niet meer echt thuis. Als we verkocht waren aan VBK was dat niet een boodschap die ik De Bezige Bij-auteurs had willen vertellen.”

Van den Nieuwenhof benadrukt dat er nu meer flexibiliteit mogelijk wordt en dat de uitgeverij meer autonomie krijgt bij beslissingen. Dat De Bezige Bij niet helemáál zelfstandig wordt en eigendom blijft van de oude stichting, is omdat zo een financiële zekerheid wordt geboden waar een privé-investeerder toch wat voor terug zou willen. „We hoeven niet meer zoals de andere WPG-uitgeverijen bij voorkeur 10 procent rendement te halen. Voorwaarde is nu dat we onze eigen broek moeten kunnen ophouden. Maar dat vind ik geen gekke eis.”