Bonaire, Sint Eustatius en Saba kampen al jaren met structurele sociale achterstanden. Ruim een derde van de circa dertigduizend bewoners leeft onder de armoedegrens, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Commissie sociaal minimum Caribisch Nederland.
Voorzitter Glenn Thodé zei eind 2023 „geschokt” te zijn door de armoede die de commissie had gezien op de drie BES-eilanden, met name onder alleenstaande moeders. Hij sprak van een „disbalans” in de voorzieningen en pleitte voor een „gelijke normering met Nederland”. Een gepensioneerde eilander kreeg ruim 1.000 dollar per maand, net als een alleenstaande bijstandsgerechtigde. Volgens de commissie hadden ze minimaal 1.500 dollar nodig om rond te komen.
Het kabinet-Rutte besloot daarop minimumloon, bijstand en kinderbijslag voor de eilanders in 2024 stapsgewijs te verhogen. Maar die verbetering blijkt van korte duur. Volgens budgetinstituut Nibud zal de koopkracht in de drie Nederlandse eilandgemeenten komend jaar fors dalen. Alleenstaanden gaan er bijna 10 procent op achteruit.
De belangrijkste verklaring voor de terugval is dat tijdelijke koopkrachtmaatregelen van het vorige kabinet, zoals een energietoeslag en subsidie op aansluitkosten voor energie, water en telecom, per 1 januari eindigen. Volgens het Nibud gaat een gezin met twee kinderen er dan tot 174 dollar per maand op achteruit.
Staatssecretaris Szabó (Koninkrijksrelaties, PVV) erkent in een brief die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde dat de kosten voor energie en water stijgen voor minimahuishoudens op de eilanden. Het totale koopkrachtverlies valt volgens hem echter lager uit en hij stelt dat „de gevolgen van het aflopen van de tijdelijke subsidiemaatregelen zoveel als mogelijk beperkt zijn”.
Een tweede tegenvaller voor de minima in Caribisch Nederland is dat ze vanaf 1 januari belasting moeten betalen over een klein deel van hun inkomen, omdat dit boven de belastingvrije som uitkomt. Volgens het Belastingplan BES-eilanden 2025 zou die vrije voet voor minima worden verhoogd, maar het plan is een jaar uitgesteld op verzoek van de Caribische eilandbesturen. Hierdoor zijn de minima meer belasting verschuldigd, benadrukt Szabó in zijn brief, terwijl „hogere inkomens op de BES erop vooruitgaan”.
Lees ook
‘Het is alsof de eilanden niet tot Nederland behoren, alsof hier alleen tweederangsburgers wonen’
Geen goede dialoog
Nina den Heyer, gedeputeerde van Bonaire voor ‘het sociale domein’, is boos en teleurgesteld over dit koopkrachtverlies voor kwetsbare groepen. Ze verwijt het kabinet bovendien gebrekkige communicatie. „Over deze maatregelen heeft het geen goede dialoog met ons gevoerd. Als je zoiets zou flikken met een andere Nederlandse gemeente, zou dat niet worden geaccepteerd. Wij vragen dit kabinet daarom: behandel ons op dezelfde wijze als mensen in Europees Nederland.”
Den Heyer verwijt Den Haag vooral dat er inkomensmaatregelen zijn genomen terwijl de uitkomsten van de verhoging van het minimumloon over 2024 nog niet bekend zijn. Statistiekbureau CBS presenteert die cijfers pas op 5 december in de Monitor Brede Welvaart Caribisch Nederland. „Je kunt niet aan de knoppen gaan draaien als je niet weet wat de impact is geweest van de eerdere maatregelen.”
Ook Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek geuit op het grote koopkrachtverlies voor minima in Caribisch Nederland. Raoul White, Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, vindt het „onacceptabel” dat mensen met een minimuminkomen op de BES-eilanden nu worden gedupeerd. Hij roept de bewindspersonen op snel een „overbruggingsoplossing te realiseren voor 2025”. Voortzetting van de gestopte subsidies op energie en water zou alleen al op Bonaire 8,7 miljoen euro kosten, aldus gedeputeerde Den Heyer.
Energie duur
Het wegvallen van de energietoeslag en subsidies voor water, elektriciteit en internet treft met name de lagere inkomens op de eilanden. Dit maakt de positieve effecten van het sociale beleid van het vorige kabinet weer goeddeels ongedaan, aldus het Nibud.
Gedeputeerde Den Heyer: „De kleinschaligheid van eilanden maakt de energie hier relatief duur. Dat is op de Waddeneilanden ook zo, en de overheid weet dat.”
Ze merkt op dat het niet de eerste keer is dat Den Haag het mes in de subsidies zet. In 2020 gebeurde dat ook. „Maar toen stak de Tweede Kamer er een stokje voor.”
Den Heyer hoopt nog steeds dat de Kamer de drie Caribische gemeenten opnieuw te hulp schiet. Op 11 december vergadert de commissie Koninkrijksrelaties over het sociaal minimum in Caribisch Nederland. Daarin wordt onder meer het eindrapport dat de commissie-Thodé vorig jaar uitbracht besproken.
In zijn brief schrijft Szabó dat het kabinet zich pas in het voorjaar opnieuw buigt over de koopkrachtkwestie. Dit najaar zei hij na een verkennende rondreis door Caribisch Nederland dat de eilanden „economisch zelfredzamer” moeten worden en „stappen moeten zetten op het gebied van goed bestuur”.