Mijn dochter eet ongezond bij haar vader

Moeder: „Ik heb een dochter van 10. Haar vader en ik zijn gescheiden, en zij is om de week bij mij. Ik ben heel sportief, en vind gezond eten belangrijk. Ik wil graag dat mijn dochter gezond is en goede eetgewoonten aanleert. Haar vader is juist niet sportief en eet vrij ongezond, en mijn dochter dus ook als ze bij hem is. Ik heb hem daar al meerdere keren op aangesproken, maar ik merk aan allerlei dingen dat ze bij hem nog steeds te vet en te veel suiker eet. Qua gewicht is ze oké, maar ik ben bang dat ze later problemen krijgt met deze slechte gewoontes. Haar vader zal zijn leefpatroon waarschijnlijk niet veranderen, dus ik probeer mijn dochter wijzer te maken over gezond eten. Bijvoorbeeld door haar te leren veel groente en fruit te eten, na school gezonde snacks te kiezen, en kleinere porties te nemen. Kan ik van haar verwachten, dat ze ‘nee’ zegt tegen verleidingen die haar vader aanbiedt?”

Naam is bij de redactie bekend. Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig liggen. Wilt u een dilemma in de opvoeding voorleggen? Stuur uw vraag of reacties naar [email protected]

Balans houden

Minke Eilander: „U geeft uw dochter uitleg over gezonde voeding, blijf dat doen en betrek haar bijvoorbeeld bij het koken. Het is niet erg als een kind twee visies op eten en gezondheid meekrijgt. Als ze de helft van de tijd uw gezonde leefstijl meekrijgt, is dat een heel mooie basis.

„Zorg ervoor dat u niet gaat overcompenseren voor het eetpatroon bij haar vader. Ook bij u zou uw dochter af en toe een ijsje, snoep of chips moeten kunnen eten of een glas limonade drinken. Anders gaat er te veel spanning ontstaan op iets wat gewoon ook praktisch en leuk kan zijn. „Benadruk in uw voorlichting over gezond leven ‘gezondheid’, en vermijd ‘gewicht’. De kans is dat er anders een moeilijke relatie tussen voeding en lichaamsbeeld ontstaat. „Het gaat allemaal om balans. Voeding is gewoon onderdeel van goed voor je lijf zorgen: je doucht, je slaapt, je beweegt, en je eet voldoende en gevarieerd.

„‘Nee’ zeggen tegen wat haar vader haar aanbiedt kunt u niet van uw dochter verwachten. Zo komt ze in een spagaat terecht. Blijf zelf het goede voorbeeld geven, en de juiste uitleg, zonder negatief over haar vader te praten, of zijn visie onderuit te halen.”

Positieve communicatie

Mariska Klein Velderman: „Onderzoek laat zien dat een goede band met beide ouders bijdraagt aan het welzijn van kinderen. Ze kunnen goed onderscheid maken tussen verschillende gewoonten en regels in hun verschillende huizen. Een lief en veilig thuis is voor hun gezondheid het allerbelangrijkst.

„Kinderen zijn loyaal aan beide ouders. Wat ze dan ook moeilijk vinden is om boodschapper te zijn van de een naar de ander, of als een van de ouders negatief over de ander praat. Dus blijf uw gezonde leefstijl aanbieden en voorleven zonder oordeel over hoe haar vader dat doet.

„Veel ouders denken verschillend over gezond leven, ook (co-)ouders in stabiele relaties. Waar het om gaat is positieve communicatie, gericht op oplossingen. Als u zich echt zorgen begint te maken, ga dan op positieve wijze het gesprek met haar vader aan, zonder uw dochter erbij. En praat vanuit de ‘ik-boodschap’: u benoemt wat u ziet, wat uw zorg daarbij is, en waarover u hoopt met hem af te stemmen, zonder in verwijten te vervallen.

Minke Eilander is medisch pedagoog en als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Pedagoog Mariska Klein Velderman werkt als onderzoeker bij TNO Child Health.

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.